Nem jön össze a baba? Ezek az alternatív módszerek segítenek!

Meddőség. Kimondva-kimondatlanul ettől a szótól retteg minden nő. Hőmérőzés, ovulációs teszt, hormonkezelés, várakozás, remény, csalódás. És tehetetlenség. Pedig nem az orvosi segítség az egyetlen út.

Magyarországon jelenleg százhúszezer meddő házaspár él. Ők azok, akik évek óta próbálkoznak. Nem kell tétlenül várni: rengeteg termékenységet segítő természetes módszer, alternatív megoldás létezik, amelyek növelhetik a babára várók esélyeit.

Gyógynövényekkel

A gyógyfüvek évezredek óta segítenek a nők egészségügyi gondjain. Természetesen számtalan főzet készült a meddőség kezelésére is. Néhány fölött eljárt már az idő, ám van olyan is, amelynek hatását a modern kutatások is megerősítették.

A cickafark talán a legismertebb gyógytea, amely nem hiányozhat egyetlen nő életéből sem, mert jó a menstruációs panaszokra, a rendszertelen ciklusra, a felfázásra, a hólyagproblémákra is, amelyek mind gátjai lehetnek a teherbe esésnek. Akkor a leghatásosabb, ha a forrázatot palástfűvel keveri, és kúraszerűen, néhány hónapig napi két-három csészével fogyaszt belőle. Még hatásosabb a kezelés, ha ülőfürdőként használja ugyanezt a főzetet.

Maria Treben gyógyfüves könyvében kifejezetten ajánlja még a fehér fagyöngy főzetét, amelyet azonban a gyógyteákkal ellentétben nem forrázni kell, hanem egy éjszakára hideg vízbe áztatni. De egy általános csalánteás méregtelenítés is jó alap lehet ahhoz, hogy kimossa a környezet káros anyagait az ember szervezetéből.

A bioboltokban is találhatunk néhány érdekes táplálékkiegészítőt. A természetgyógyászok a perui maca növény gumójából készült kapszulát tartják a leghatásosabbnak, amely hatással van mind a férfi, mind a női ivarsejtek fejlődésére. Mivel a szer elsődlegesen potencianövelő hatású, ezért többnyire a férfiak fogyasztják, de sejtszámnövelő és sejterősítő hatása is van, a nőknél serkenti a peteérést. Kedvező hatása valószínűleg magas fehérjetartalmának és a benne található sok létfontosságú tápanyagnak köszönhető.

Gyógyvízzel

Egy kellemes utazás, egy hosszabb nyaralás önmagában is elősegítheti a teherbe esést, hiszen a nyugalom, a mindennapi mókuskerékből való kiszakadás csökkenti a stresszhormonok termelődését, amelyek akadályozhatják a teherbe esést.

De vannak olyan úti célok, amelyek ennél kicsit többet is tudnak. Sok gyógyfürdő bizonyítottan jó hatással van a női bajokra. Minden meleg fürdő alhasi vérbőséget okoz, ám bizonyos ásványi anyagok felszívódnak a bőrön keresztül, és képesek helyrehozni a rendszertelen ciklust, enyhíteni a petefészek-gyulladást és segíteni a peteérést. Különösen hatásos, ha a fürdőt gyógyiszappakolással és ivókúrával egészíti ki. Elsősorban a brómos-jódos vizek hatásosak, ilyet Debrecenben, Hajdúszoboszlón, Pesterzsébeten és Sóshartyánban találhat. Alkalmasak még a kloridos vizek, amelyek Egerben, Hajdúszoboszlón, Karcagon, Sárváron, Gyopároson és Nyíregyháza-Sóstón találhatók.

Homeopátiával

A homeopátia nagyon népszerű a babát tervezők körében, hiszen egy garantáltan mellékhatás-mentes szelíd gyógymódról van szó, amely semmiképpen sem károsíthatja a születendő magzatot. A legjobb az lenne, ha már a problémák felmerülésekor konzultálna egy szakképzett homeopatával, aki segítene megtalálni saját alkati szerét, amely támogatja az öngyógyító törekvéseket.

Van azonban néhány általánosan javasolható szer, amely jó hatásfokkal alkalmazható. Az egyik a Horheel, amely helyreállítja a menstruációs ciklust, és segíti a teherbe esést. A másik a Folliculin, amely a petefészek tüszőhormonjaira hat, és támogatja a peteérést, ezért a menstruáció befejeződése után egy héttel kell elkezdeni szedni, majd a ciklus közepén kell váltani a Luteinumra, amely az esetlegesen megtermékenyült petesejt megtartását segíti.

Tűvel és nyomással

Az akupunktúra ez egyik legelterjedtebb keleti gyógymód, amely újabban a nőgyógyászati problémák kiegészítő kezelésében is egyre nagyobb teret kap. 1991 óta komoly tanulmányok vizsgálják, milyen hatást gyakorol az akupunktúra a meddő nőkre. Biztatóak az eredmények. A tanulmányozott esetekben mintegy húsz százalékkal több terhesség jött létre, és kisebb volt a spontán vetélés aránya.

Akik félnek a tűtől, azok próbálják ki a reflexológiát, amely nyomással ingerli az akupunktúrás pontokat. Ez a módszer elsősorban nem a fizikai, inkább a lelki eredetű meddőség kezelésében nyújthat segítséget. A túl nagy stressz vagy az aggodalom gátolhatja a termékenységet, ezt a feszült állapotot semlegesíteni tudják a kezelések alatt, a hormonháztartás pedig egyensúlyba kerül, miután a szakember enyhe nyomást fejt ki a talp azon reflexpontjaira, amelyek elindítják az utódnemzéshez szükséges folyamatokat. Jó kiegészítése lehet a meddőségi kezeléseknek is, hiszen segít a két beültetés közötti szorongás, várakozás elviselésében.

Peteérést segítő tornával

Magyarországon két olyan módszer is van, amely tornával okoz helyi vérbőséget, így segíti a peteérést: az Arwen-torna . Mind a két mozgásterápia mintegy ötvenszázalékos sikerrátával büszkélkedhet az ezeket alkalmazó, terhességi problémákkal küzdő nők között. Aviva Steiner tudományosan bizonyította, hogy külső és belső izmaink megmozgatásával jelentős változást érhetünk el szervezetünk hormonális állapotában. Eredetileg idősebb nőknek tartott tornát, és meglepve észlelte, hogy néhány tanítványa újra menstruálni kezdett. A mozgás ugyanis élénkíti az adott terület vérkeringését, így több hormon és vitamin jut az alhasba.

- Aviva Steiner módszere tizennyolc gyakorlatsorból áll, elvégzése naponta mintegy harminc percet vesz igénybe - állítja Tóth Lívia Aviva-oktató. - A folyamatosan, zenére végzett gyakorlatok fokozzák a vér áramlását a petefészek körül. A mozdulatsorok hatására vérbőség alakul ki a genitális szervekben, amely feloldja a petevezeték letapadását, erősíti a méh izomzatát és elősegítheti a gyermekáldást. Ráadásul ezzel irányítható és rendszeres lesz a menstruáció azoknál is, akiknél ez problémás vagy kimaradozó volt Az eredményesség érdekében hetente kétszer, súlyosabb esetben kétnaponta kell elvégezni a gyakorlatokat.

Hasonló módszert alkalmaz Németh Tünde, az Arwen-torna kidolgozója.Személyes érintettségéből adódóan tizennégy éve foglalkozik meddőséggel, és az utóbbi hat évben egyre mélyebben ásta bele magát a témába. Első gyermeke születése után néhány évvel felmerült a kistestvér gondolata, de hosszú évek sikertelen próbálkozásai után orvosai meddőségi kezelést javasoltak, amit Tünde szervezete meglehetősen rosszul viselt. Nyolcévnyi hiábavaló küzdelem után feladta a próbálkozást, és képzett gyógytornászként, mozgástanárként továbbfejlesztette régi tanulmányait. Alig egy év elteltével azonban kiderült, hogy Tünde babát vár. Majd két év múlva ismét babaáldás köszöntött a családra. Harmadik gyermekük születése után nem sokkal Tünde lehetőséget kapott arra, hogy jóga-, tajcsi- és csikung-alapokon nyugvó tornáját, amelyet az Arwen fantázianévvel látott el, szervezett körülmények között oktathassa.

- Tornámat az átlagos nők képességeire alapozva dolgoztam ki, és olyan gyakorlatokat gyűjtöttem össze, amelyek megerősítik a hasfalat és a kismedencét, átmozgatják a belső szerveket, a méhet, a petevezetéket és a petefészket is - magyarázza. - A mozgás mellett fontos szerep jut a légzésnek is. Azzal, hogy állandó légzéskontroll alatt tartjuk a hasat, stabilizáljuk az alhasi szerveket is, kiegyensúlyozott hatást érünk el egész szervezetünkben, idegrendszerünkben és a hormonális működésben. A kismedence karbantartása, a női szervek rendszeres megmozgatása rendkívül fontos lenne a nőgyógyászati problémákkal küzdőknek, kifejezetten hatékony a policisztás ovárium-szindrómával ( PCOS ) vagy endrometriózissal kezelt nőknél.

Okos diétával

Nem is gondolnánk, hogy a helytelen táplálkozás is akadályozhatja a teherbe esést. A fehér lisztből készült termékek, a koffein, a cukor vagy éppen a tejtermékek mértéktelen fogyasztása okozhat anyagcsere-problémákat. Gyakran már ezek elhagyása is eredményt hoz. A leghatásosabb étrendi változtatást a makrobiotika jelenti, amelynek alaptétele, hogy napi táplálékunk 50-60 százaléka teljes gabona (barna rizs, árpa, köles), 20-25 százaléka biozöldség és 10-15 százaléka biohüvelyes (bab, borsó, lencse) legyen. Ez a minimumbázis, amit ki lehet egészíteni tengeri füvekkel (algafélékkel), miszóval és más gyógyító hatású élelmiszerekkel.

Sebestyén Szilvia, a Makrobiotika Intézet magyarországi vezetője a reproduktív női betegséggel küszködők részére elsősorban gömbölyű zöldségek fogyasztását ajánlja, mint amilyen a hagyma, a káposzta vagy a sütőtök.

- Mellőzendő minden fehérjében gazdag táplálék, a hús, a baromfi, a tojás és tejtermékek fogyasztása, akárcsak a lisztből készült ételek: a fehér kenyér, a palacsinta, a sütemények. Kerülni kell a nyers ételeket, a zöldséget, még a salátát is érdemes rövid ideig párolni - figyelmeztet. - A tengeri füvek, az algafélék, a kumbu, a wakame, az arame és a nori nagyon gazdagok mindenféle ásványi anyagban, ezek közül nőgyógyászati betegségekre talán az arame a legkedvezőbb. Nagyon hasznos, ha naponta fogyasztunk miszóval ízesített levest.

Böjtöléssel

Régóta ismerjük a böjt általános gyógyító hatását. Korábban inkább a "civilizációs" betegségben szenvedők, a túlsúlyosok, a magas vérnyomásban szenvedők gyógyítására, az allergia enyhítésére és megelőzésére használták, de Dr. Sümeghyné Bartos Éva, a Dunakanyar Léböjtház vezetője elmondta, egyre többen keresik fel őket azzal a nem titkolt céllal, hogy a fogamzás elősegítésére rendezzék hormonháztartásukat.

- Az anyagcsere közben keletkező káros anyagok gyorsabban halmozódnak fel szervezetünkben, mint ahogyan meg tudnánk tőlük szabadulni. Szervezetünk mérgeket halmoz fel, túlterhelve emésztő- és kiválasztó szerveinket. A belső mérgek felhalmozásának legfőbb okozója táplálkozásunk. A tíznapos Büchinger-léböjt tisztítókúra alatt a salaktalanítás és a méregtelenítés hatására megtisztul a szervezet ezektől a káros anyagoktól vagy a fogamzásgátló hormonális hatásától. Ez idő alatt a szervezet testileg és lelkileg felfrissül, áthangolódik és feltöltődik. Az elmúlt másfél évben több olyan visszajelzést is kaptunk, hogy a léböjtkúra utóhatásaként a korábban sikertelenül próbálkozóknál babaáldás köszöntött be, és egyre többen ilyen ajánlások miatt jönnek el hozzánk.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +1 °C
Minimum: -4 °C

Hazánk nagyobb részén marad a túlnyomóan borult, párás, helyenként tartósan ködös idő. Főként a Dunántúl nyugati részén, illetve északkeleten lehet szakadozottabb, kevesebb a felhőzet, itt akár több órára is kisüthet a nap. Néhol hószállingózás, szitálás előfordulhat. A Dunántúl északnyugati részein megélénkülhet a délkeleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet nagyrészt -1 és +2 fok között alakul, de a napos részeken enyhébb, a tartósabban ködös tájakon kissé hidegebb lehet az idő. Késő estére -6 és +1 fok közé csökken a hőmérséklet. Időjárási frontokra a meteorológusok nem figyelmeztetnek, Veszprém, Komárom-Esztergom, illetve Somogy megyében azonban havazás, illetve ónos eső veszélye miatt is figyelmeztetés van érvényben.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra