Matétea: valóban megelőzi a daganatot?

Ez a dél-amerikai indiánok körében kedvelt koffeinbomba egy örökzöld fa megszárított leveléből készül. Magas C-vitamin-tartalma miatt javallt megfázás és influenza ellen, antioxidáns-tartalma miatt újabban daganatellenes hatást is tulajdonítanak neki - mi igaz mindebből?

Bár Argentína is a nagy teacserje-termesztő országok közé tartozik, a zöld- és feketetea-fogyasztás messze elmarad az ország "nemzeti" teaitala, a matétea mellett. A matéteát az Ilex paraguariensis nevű örökzöld fa leveléből állítják elő. Neve a kecsua "matí" szóból származik - az indiánok azt a lopótököt hívják így, amelyből hagyományosan a maté-teát kiisszák.

Európába ezt a teát a jezsuita misszionáriusok hozták el; ennek köszönheti további közkeletű elnevezéseit: jezsuita-tea, missziós-tea. Hogy miért hozták Európába? Azért, mert megfigyelték, hogy a guaranik nagyon sokat isznak főzetéből, és nem kapnak skorbutot annak ellenére, hogy jóformán csak húst esznek.

10 dolog, amit a zöld teáról tudni érdemes Egy ital, ami egyesíti magában a feketekávé élénkítő hatását, a limonádé C-vitamin tartalmát, az energiaitalok frissítő erejét, a fogyókúra kiegészítők anyagcsere-serkentését, többféle kozmetikum szépítő varázslatát. Kell több érv a zöld tea mellett? Kattintson! A feldolgozás kezdetén a növényi nyersanyagot nyílt tűz fölött néhány másodpercig magas hőhatásnak (~500 ºC) teszik ki. Ezzel a lépéssel inaktiválják a növényi enzimeket, megakadályozva a tartalomanyagok további átalakulását. Ezt követi a levelek szárítása és füstölése (utóbbi nem mindig), amely során a tea elnyeri jellegzetes, enyhén füstös ízét - írja a gyogynovenylap.com.

Presszókávé helyett

Egyszerre mintegy akár több 10 g matélevelet is tesznek a pohárba, amit 2-3 dl 80 ºC-os vízzel öntenek le. Miután az ital elfogyott, a pohárban maradt leveleket újra leforrázzák, és ugyanazt a levélmennyiséget a nap folyamán többször kivonják. Egy csésze "európai módon" elkészített matétea mintegy 80 mg koffeint tartalmaz (kb. annyit, mint egy presszókávé), a dél-amerikai matéivók viszont egy alkalommal akár 250-400 mg (!) koffeint is elfogyaszthatnak. A cserző (összehúzó) tulajdonságú anyagok hiányának következtében a matéból a koffein gyorsabban és nagyobb arányban szívódik fel, mint például a zöld teából, ezért a matétea élénkítő hatása gyorsabban jelentkezik.

A maté tea élénkítő hatása gyorsabban jelentkezik, mint a kávéé

A maté tea élénkítő hatása gyorsabban jelentkezik, mint a kávéé A gyogynovenylap.hu -n olvasható cikk szerint a teacserjéhez hasonlóan a matétea is tartalmaz polifenolos vegyületeket, ezekkel magyarázható a növény jelentős, a zöld teáéhoz hasonló mértékű antioxidáns aktivitása.

Néhány éve robbant a tudományos hír, amely arról szólt, hogy kísérletekkel igazolták a maté tea vastagbélrák-megelőző hatását.

Csupor Dezső, a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar Farmakognóziai Intézetének egyetemi adjunktusa írásában kiemeli , hogy a matéban nem található meg a zöld tea kedvező egészségi hatásaiban kulcsszereplőnek tartott epigallokatechin-gallát (EGCG). Az antioxidáns hatást egyes forgalmazók gyakran assszociálják, sőt azonosítják a daganatmegelőző vagy daganatellenes hatással, de a két hatás közé nem tehető egyenlőségjel.

A szakértő leszögezi: a matétea erős antioxidáns (egyes tesztrendszerben nagyobb aktivitású, mint a zöld tea), ennek ellenére nem rendelkezünk olyan adatokkal, amelyek szerint a fogyasztás együtt járna a daganatos megbetegedések számának csökkenésével.

Annyi azonban bizonyos, hogy a matétea feldolgozása során alkalmazott füstölés következtében a levelek jelentős mennyiségű policiklusos aromás szénhidrogén-vegyületet (PAH) tartalmazhatnak, amelyek karcinogén hatása közismert tény. Nincs adat arról, hogy az átlagos európai matéfogyasztók körében gyakrabban alakulnának ki rákos megbetegedések, de ez nem is meglepő, mivel a nálunk forgalomba kerülő matétea általában nem füstölt, így ettől a veszélytől nem kell tartani.

Fogyaszt is?

A gyakran hivatkozott fogyasztó, testsúlycsökkentő hatás elméletileg a koffein anyagcsere-fokozó, vizelethajtó hatásával hozható összefüggésbe - forradalmi, tartós hatásra ne számítsunk. A matétea állítólagos afridiziákus hatása szintén élénkítő voltával függhet össze, ezzel azonban még nem foglalkoztak tudományos igénnyel.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +11 °C
Minimum: +5 °C

Nagyrészt borult lesz az ég, de napközben az Alföldön, délutántól pedig már Borsodban is szakadozik, vékonyodik, gomolyosodik a felhőzet. Egyre inkább csak az ország északi, északnyugati felén valószínű eső, zápor, míg az Alföldön zivatarok is lehetnek. Többfelé megerősödik a nyugatias szél, zivatar környezetében akár viharos lökés is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon, Budapest körül és északon 7 és 13, az Alföldön 12 és 19 fok között alakul. Napközben melegfront érezteti hatását, ami miatt a frontérzékenyek tünetei ismét felerősödhetnek.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra