Megállítja a halálos kórt a mate tea

Lehetséges, hogy a vastagbélrák megelőzéséhez csak a maté teát kell megszeretnünk?

Az Illinois Egyetem legújabb kutatása kimutatta, hogy körülbelül egy csészényi maté tea összetevőinek behatása elpusztítja az emberi vatagbéldaganatos sejteket. A teát gyógyhatása miatt már régóta fogyasztják Dél-Amerikában.

Elvira de Mejia, az egyetem élelmiszervegyésze elmondta, hogy a maté teában található koffeinszármazékok nem pusztán elpusztítják a humán vastagbéldaganatos sejteket, hanem a gyulladás jelentős markereit is csökkentik. Ez azért fontos, mert a gyulladás kiválthatja a rák előrehaladását.

De Mejia munkatársával, Sirima Puangpraphanttal izolált vastagbéldaganatos sejteket kezeltek a maté teából kivont kaffeoilkvinsav (CQA) származékokkal. A CQA koncentráció növelésével a daganatos sejtek apoptózis következtében elpusztultak. "Egyszerűen fogalmazva a daganatos sejtek DNS károsodásuk miatt elpusztítják önmagukat"- mondta de Mejia. A sejthalál kiváltása reménykeltő beavatkozási taktikának tűnik a rák minden típusa esetén.

A kutatóknak a sejthalálhoz vezető mechanizmusokat is sikerült azonosítaniuk. Bizonyos CQA származékok jelentős mértékben csökkentik a gyulladás több markerét is, köztük az NF-kappa-B-t, amely fontos enzimek termelése révén szabályozza számos gén működését. A daganatos sejtek végül két specifikus gén, a kaszpáz 3 és a kaszpáz 8 indukálása következtében pusztultak el.

A Molecular Nutrition & Food Research folyóiratban publikált eredmények tehát azt mutatják, hogy a maté teában található koffeinszármazékok rákellenes hatást gyakorolnak, és más, gyulladással összefüggő betegségek kezelésében is segíthetnek. Mivel azonban a vastagbél és annak mikroflórája jelentős szerepet játszik a koffeinszármazékok felszívódásában és anyagcseréjében, a maté tea gyulladáscsökkentő és rákellenes hatása a vastagbélben lehet a leghatékonyabb.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: