Erre képes napi 30 perc mozgás

A rendszeres fizikai aktivitásnak számtalan pozitív hatása van a testi és lelki egészségre. A jó fizikai egészség egyszerűen képessé teszi a testünket a csúcsteljesítménye elérésére. Emellett a fizikai aktivitás javítja a koncentrációt, ami lehetővé teszi a jobb munkahelyi teljesítményt, és feljebb tolja a "különösen jól érzem magam" faktort értékét, s ezzel növeli a boldogságot és az energiaszintet.

Szervezetünknek egyszerűen szüksége van rá, hogy fizikailag aktívak legyünk. Időt kell rá fordítanunk, hogy az edzésekkel fenntartsuk a testünk egészségét - állítják a londoni Imperial College szakértői, akik további aranyszabályokat is megfogalmaztak az egészségmegőrzéshez.

kertészkedés
A szükséges testmozgás nem csak edzéseket jelenthet. Legalább tíz perc kell egyhuzamban

Az egészséges étkezés is fontos

A következő szempont az egészséges étkezés. Egyrészt rendszeresen kell enni, másrészt, másrészt olyan táplálékot kell fogyasztani, amely lehetővé teszi az egészség fenntartását. Az biztos, hogy el kell kerülni a cukrok és a zsíros ételek felesleges fogyasztását, mert ezek megnehezítik a testünk optimális működését.

Rendszeres pihenés

Pihenni is szükséges, mert ez segíti a regenerálódását a kemény munka, a nagy megterhelés után és a nehéz időkben (mert nem mindig egyszerű az életünk, ami gyorsan koptatja a szervezetünket). A pihenés aktív elemei is nélkülözhetetlenek, azaz rendkívül fontos a fizikai tevékenység, amely lehetővé teszi, hogy a szervezet meggyógyuljon és erősödjön. Enélkül a túlzott igénybevétel kiégéshez vezethet.

A jóllét és a higiénia

A személyi higiénia védelmet nyújt a betegségek és fertőzések ellen, és határozottan szebbé tesz bennünket! Akinek a külseje nem elhanyagolt, annak javulnak a társadalmi kapcsolatai, s ez jobb mentális állapotot eredményez, ami fontos a testi egészség megtartásához is.

A jóllét érzésének elérése azért is fontos, mert a negatív érzelmek és a szélsőséges stressz összeroppanthatja testünket, és megkönnyíti, hogy elkapjuk a betegségeket. Ha érzelmileg csúcsformában vagyunk, az segít elérni a fizikai optimumot is.

Végül, de nem utolsó sorban kerülni kell a káros szenvedélyeket, a dohányzást, az alkohol és drogok fogyasztását.

Egyénenként nagyon eltér, hogy meddig egészséges és mikortól hordozhat kockázatokat a rendszeres futás. Vannak, akik úgy vélik, hogy egy egészséges ember képes felkészülni a maratoni táv lefutására. Mások erre azt mondják, csak lassan a testtel. Kinek van igaza? Részletek!

Napi 30 perc fizikai aktivitás

A testmozgás lehet egyszerű tevékenység is, amely a szívet egy kicsit gyorsabb működésre sarkallja, növeli a testhőmérsékletet, és gyorsítja a légzést. Ezért a napi 30 perces fizikai aktivitás során különféle tevékenységeket lehet végezni. Például:

▪ Házimunka (porszívózás, rendrakás stb.)

▪ Hobbi (festés, barkácsolás, modellezés stb.)

▪ Kertészkedés (fű- és sövénynyírás, gyomirtás, gyepesítés stb.)

▪ Aktív munkába járás (kerékpározás, gyaloglás, görkorcsolyázás és gördeszkázás)

▪ Mindennapi apró tevékenységek (kutyasétáltatás, tömegközlekedéssel való utazás és egy megállóval előbb leszállás, lépcsőzés, gyalogos bevásárlás stb.)

▪ Sport (futball, kosárlabda, tenisz, pingpong, kocogás stb.)

▪ Edzés (tánc, aerobik, spinning, úszás, súlyzózás, jóga vagy pilates)

Ezeket a tevékenységeket legalább 10 percig kell végezni egyhuzamban, mert ezzel érhető el, hogy egészségi haszon származzon belőlük. Ezek a következők lehetnek többek között:

▪ Jobb szív- és a tüdőműködés, azaz a test hatékonyabb oxigénellátása

▪ Jobb vérnyomás

▪ Javuló egyensúly, izomerő és rugalmasság (jó magstabilitás, amely megelőzheti a deréktáji sérüléseket)

▪ Jobb hangulat, az endorfinok felszabadulása miatt

▪ Javuló alvás

▪ Könnyebbé váló testsúlykezelés (amihez persze az egészséges táplálkozás is kell)

▪ Segítség a stressz féken tartásához.

Az enyhe vagy mérsékelt depresszió és szorongás is megszüntethető a fizikai aktivitással, amely javítja az egészséget és csökkenti számos betegség - köztük a diabétesz, a rák, illetve a szív-érrendszeri problémák - kialakulásának kockázatát. A tréningeknek azonnal jelentkező és hosszú távú egészségügyi előnyei is vannak, azaz a segítségükkel javíthatunk az életminőségünkön.

Forrás: Imperial College, London

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +29, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Több órára kisüt a nap, a megjelenő gomolyfelhőkből csak kevés helyen lehet zápor, zivatar. Megélénkül a nyugatias szél, 29, 35 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Kedden frontmentes marad az idő, és a következő napokhoz hasonlóan újra a kánikula okozza majd a legtöbb tünetet. Alvásproblémák léphetnek fel, napközben pedig álmosságérzet, koncentrálási problémák és kábaság jelentkezhet, csökken a teljesítőképesség. Fokozódik a migrénhajlam. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)