Testi sérültek szexualitása

A testi sérültek szexuális problémáival foglalkozik Dr. Fejes András - mozgássérült sportoló, pszichológus - könyve. A mozgáskorlátozottak számára írta, hogy segítse rehabilitációjukat, és megmutassa, hogy adott a lehetőség a tartalmas szexuális életre.

Dr. Fejes András (1946) 17 éves korában baleseti gerincsérülést szenvedett. Mint mozgássérült sportoló, többszörös Európa- és világbajnok, 1972-ben Heidelbergben paraolimpiát nyert. Klinikai szakpszichológus és pszichoterapeuta, 1978 óta e tudomány kandidátusa. Gyöngyösön a Bugát Pál Kórházban dolgozik, mint főtanácsos. Tíz éven át munkálkodott a Nemzetközi Rokkantszövetség elnökségében.

A Magyar Tudományos Akadémia Köztestületének tagja. Tudományos tevékenységének jellemzője a testi károsodások okozta lélektani gondok kutatása és elemzése, a társadalmi újra beilleszkedés rendkívül összetett kérdéseinek tisztázása. E témakörben magyar, német, orosz, angol, román és dán nyelven nyolc könyve, és több mint 200 szakközleménye, referátuma jelent meg. Több szakfolyóirat munkatársa, a közel három évtizedes munkássága elismeréseként hazai és nemzetközi szakmai kitüntetésekben részesült.

Sérülten, de boldogan

"A testi sérült emberek nemi életével, vágyaikkal, elképzeléseikkel, szexuális problémáikkal való tudományos igényű és gyakorlati szintű feldolgozás világszerte sokáig elhanyagolt terület volt a rehabilitációs folyamatban. Néhány kiváló orvos, pszichológus, szociális munkás szakember sokat tett e kérdéskör alapjainak tisztázásában, de több esetben az egészséges emberek normarendszerét, igényeit és képességeit alapul véve közeledtek a problémához. Pedig ahhoz, hogy a testi sérültek segítségére lehessünk, tudomásul kell venni, hogy más elvárások, viselkedés és magatartásformák jellemzik a végleges testi károsodottakat, mint az ép embereket.

A felnőttes erotikus kapcsolatok igényének elfojtása, az ilyen jellegű élmények hosszantartó megtagadása pedig nemritkán a személyiség összerendezettségében okoz nehezen helyreállítható zavarokat.

Szolgáljon ez a könyv a sérültek hasznára, a rokonok, ismerősök, szeretők és szeretettek felvilágosítására, a gyakorlatban felhasználható tanácsaival pedig minden sérült ember boldogabb életének megvalósítására." (Részlet az Előszóból)

A szerző a könyvet a mozgáskorlátozottak számára írta, nekik kíván ezzel segítséget nyújtani ahhoz, hogy hátrányos helyzetük ellenére segítse rehabilitációjukat. A mozgáskorlátozottaknak is lehetnek, sőt vannak szexuális és társas kapcsolati igényük, tudomásul kell venni, hogy ezek realizálásában mind társadalmilag, mind biológiailag korlátozottak, és ezek leküzdésében valahonnan segítséget kell kapniuk. Dr. Fejes András könyvének éppen ez a fő célja.

Tanulságos olvasmány ez a könyv, és nemcsak a mozgássérültek számára, sőt. Mindazoknak fontos olvasmány lehet, akik, bár maguk nem mozgássérültek, valamilyen - akár távolabbi - szinten kapcsolatban állnak testi fogyatékosokkal. Szakmai mivoltán túl kiáltás, figyelemfölhívás ez a munka arra, hogy a "testi sérültek" kategória mennyire nem egységes, mennyire sokféle sors, lehetőség, ember van mögötte, akik közöttünk élnek, akik között élünk. Figyelmeztetés arra, hogy az ő esetleges másságuk meglátásából magunkat is jobban megérthetjük.

Alapvető szükséglet

A szexualitás életjelenség, akár vállaljuk fontosságát, akár tagadjuk, csakúgy szükségszerű velejárója életünknek, mint a létfenntartási szükségletek: az alvás, evés, ivás. Nem több, de nem is kevesebb, jelentőségét éppúgy hiba lenne túlértékelni, mint alábecsülni. A tudományos élet számára a nemiség tabu és jórészt feltáratlan terület volt. Mindez fokozottabban érvényesült a sérült emberek vonatkozásában, kiknél a rehabilitációs folyamatból jószerivel teljesen hiányoztak a nemi tevékenység megváltozását célzó foglalkozások. Hiányoztak annak ellenére, hogy az intim párkapcsolatokban átélt élmények felnőtt létünk igen lényeges epizódjai, és az ilyen jellegű szükségletek hosszan tartó kielégítetlenségei a személyiség fejlődésének hátráltató tényezői lehetnek.

Le kell szögezni, hogy minden ember - akár egészséges, akár testi sérült - joga, hogy bárminemű fokú és jellegű sérülés ellenére intim partnerkapcsolatba kerülhessen! Mindez a kérdés jogi oldala. Élettani szempontból pedig: szinte nincsen olyan mozgássérült, aki károsodása következtében képtelen lenne testi örömszerzésre, ha a szexuális életet modern értelemben fogjuk fel, és nem korlátozzuk kizárólag a nemi szervek területére.

Testi-lelki kár

A mozgásszervi károsodások eseteiben külön kell választanunk a veleszületetten testi fogyatékosokat és azokat, akik a végleges rokkantságot személyiség-fejlettségük érettebb szakaszában szenvedték el. Mindkét esetben egyes károsodások jellegéből adódóan előfordulhat, hogy maguk a nemi szervek funkciójukban is érintettek (bénulással, érzéskieséssel járó elváltozások, gerincvelő-sérülések, stb.), míg a többieknél a másság túlhangsúlyos megéléséből keletkező lelki zavarok, esetleg az izmok működéshiányából eredő problémák okozhatnak szexuális nehézségeket. Amennyiben a végleges mozgásszervi károsodás az egyént a serdülés kora után éri, a nemi vágy (libidó) megmarad, a nemi kapcsolatok iránt átélt szükséglet hiánytalanul fennáll. A mozgásosság beszűkülése, a kapcsolatteremtés lehetőségét, az ingerelhető testrészek széles repertoárját szűkítheti, sőt korlátozhatja a nemi kapcsolat milyenségét is, de az igény megmarad, és annak kielégítetlensége pszichopatológiai elváltozásokat (agresszív megnyilvánulások, súlyos kedélytelenség, lehangoló önsajnálat, stb.) is eredményezhet.

Miről olvashatunk a könyvben?

Ez a könyv a sérültek hasznára, a rokonok, ismerősök, szeretők és szeretettek felvilágosítására szolgál, a gyakorlatban felhasználható tanácsaival pedig minden sérült ember boldogabb életének megvalósítását segítheti. A könyvet olvasva megtudhatjuk:

  • hogyan tudják a sérültek a végleges következményekkel járó károsodást lelkileg feldolgozni; és milyen hatása van testi sérülésüknek a szexualitásra;
  • hogyan tudják a társas kapcsolatok szükségletét kielégíteni;
  • hogyan képesek a rokkantak kapcsolatokat kialakítani ép, egészséges emberekkel;
  • a sérültek szexuális nehézségeire milyen lehetséges megoldások (szexuál-terápiás technikák, eszközök) kínálkoznak;
  • a különböző sérülésfajták (például: a központi idegrendszer károsodásai, sclerosis multiplex, a bénulások, gerinc eredetű fájdalmak, szív és vérkeringési rendellenességek, gerincvelő sérülések stb.) milyen jellegzetes szexuális gondokat okoznak;
  • a változatos szeretkezési helyzetek (például álló, oldalfekvéses, ülő, lovagló, klasszikus stb.) segítségével hogyan javítható a testi sérültek szexuális élete;
  • milyen fontos szerepet kap a szexualitásban a bőr és a fantázia, a kéz és a száj;

Olvashatunk továbbá: az önkielégítésről illetve egyéb szexuális variációkról; a gyógyszerek, serkentőszerek (alkohol, drog) szexualitásra gyakorolt hatásáról; a fogamzásgátlásról; és nem utolsó sorban a szexuális tanácsadási lehetőségekről.

A könyv megvásárolható a MEOSZ Központban - információ: www.meoszinfo.hu/fejtart.htm)

Forrás:
Dr. Fejes A. (2000) Testi sérültek szexualitása. Budapest: MEOSZ.
www.serultek.hu
Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége
www.meoszinfo.hu/fejtart.htm

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső