Száraz magömlést okoz ez a gyógyszer

Különös egészségügyi probléma miatt kért orvosi segítséget egy brit rab: gyógyszeres kezelése során a férfi képtelenné vált az ejakulációra, dacára annak, hogy erekciója és orgazmusa is volt.

Az esetet bemutató orvosi beszámolóból nem derül ki, milyen bűntett következtében töltötte börtönbüntetését a 25 esztendős férfi, ugyanakkor ismert, hogy idővel különös hangokat kezdett hallani, illetve úgy érezte, üldözik, valamint olyan gondolatok kavarogtak a fejében, amelyeket nem érzett a sajátjainak. Tüneteivel egy kelet-londoni börtönpszichiátriai intézetbe szállították, ahol pszichózist diagnosztizáltak nála. A zavar kezelésére kvetiapin hatóanyagú antipszichotikumot alkalmaztak. A gyógyszer adagját fokozatosan emelték napi 600 milligrammra két hónap alatt, mire azonban elérték a kívánt dózist, a páciensnél fellépett egy panasz, amit személy szerint ő maga "furcsának és természetellenesnek" nevezett.

Milyen gyógyszereket alkalmaznak a pszichés zavarok kezelésére? A témáról dr. Gonda Xénia klinikai szakpszichológus szakembert kérdeztük.

Mi okozhat fájdalmas magömlést? Részletek itt.

A rab arra panaszkodott, hogy maszturbáció közben továbbra is volt merevedése és orgazmusa, valamint általában véve nem csökkent a libidója, amikor azonban eljutott a csúcsra, semmi sem távozott a péniszéből. Ezzel együtt azt is észrevette, hogy önkielégítés után mindig furcsán zavarossá, fátyolossá vált a vizelete. Az orvosok kiderítették, hogy valójában az abban távozó ondó kölcsönözte a vizelet szokatlan megjelenését. Innen már hamar kiderült, hogy a páciens úgynevezett retrográd, avagy száraz ejakulációval küzd, ami a gyógyszeres kezelés mellékhatásaként lépett fel.

A pszichózissal kezelt rabnál különös gyógyszermellékhatás lépett fel
A pszichózissal kezelt rabnál különös gyógyszermellékhatás lépett fel. Fotó: iStock

Ondó a húgyhólyagban

A férfiak orgazmusa közben a hímivarsejtek az ondóvezetéken keresztül jutnak el a mellékheréből a prosztatába, ahol egyéb váladékokkal egyesülve létrehozzák az ondót, amely aztán a húgycsövön át kilövell. Eközben a húgyhólyag nyakánál elhelyezkedő záróizom összehúzódik, meggátolva, hogy az ejakulátum bejusson a hólyagba, miközben a prosztatából a húgycsőbe préselődik. Ugyanez az izom felelős egyébként a vizelet-visszatartásért is. Retrográd ejakulációról akkor beszélünk, ha a záróizom nem húzódik össze kellőképpen, ezáltal a sperma a húgyhólyagba kerül ahelyett, hogy a péniszen át távozna a szervezetből.

Az esetről készült, a BMJ Case Reportsban megjelent beszámolóban az orvosok megjegyezték, hogy antipszichotikumok szedése során viszonylag gyakran jelentkeznek zavarok az így kezelt pácienseknél szexuális téren. Az érintettek közel tíz százaléka számol be valamilyen diszkfunkcióról, jellemzően erekciós és hüvelynedvesedési gondokról, valamint csökkent nemi vágyról. Ezzel együtt ez az első eset, hogy kvetiapin hatóanyag kapcsán retrográd ejakulációt jegyeztek fel mellékhatásként. Maga az állapot egyébként nem súlyos, habár bizonyos esetekben meddőséget okozhat. A brit rab problémái mindazonáltal megoldódtak, amikor más hatóanyagú gyógyszert írtak fel neki.

Forrás: dailymail.co.uk ; mayoclinic.org

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Figyelmeztetés!

Az Ön által megtekinteni kívánt tartalmunk olyan elemeket tartalmaz, amelyek az MTTV. (2010. évi CLXXXV. törvény) által rögzített besorolás szerinti V. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Csak akkor tekintse meg, ha elmúlt 18 éves.