Petting vagy aktus?

Bár szinte mindenki, beleértve a tiniket is, ismeri a petting szót, mégsem fölösleges tisztázni a pontos jelentését. Több-e, más-e, mint az előjáték? Milyen formái vannak? A manuális, orális szex belefér-e?

Tini szex?

Egy csók és más semmi? Olvassa el, mi történik a testünkben és a lelkünkben, amikor csókolózunk!

A petting angol szó, simogatást, becézgetést jelent. Röviden mindazokat az örömszerzési módokat jelenti, amik az aktuson kívül előfordulhatnak, így a csók, ölelkezés, kézzel-szájjal történő izgatás. Van, aki az ifjúkori, kezdetlegesebb szexnek tartja. Tény, hogy a pettingnek megvan a tini korban a speciális fontossága, hisz csak így lehet megismerni a másik nem testi reakcióit, és így lehet a szexnek a legfontosabb elemét, az erotikát megtanulni! A felnőttek inkább jó esetben az előjátékkal azonosítják. Részben igazuk is van, mert az előjáték csakugyan petting, csakhogy a petting nem mindig csupán a szeretkezés bemelegítője, hanem önmagában is okozhat maximális kielégülést.

Az aktusközpontúság jellemző a szexuális életre

A nők és férfiak számára különböző fontosságú lehet a petting, mást szerethet az egyik fél, mást a másik. Nem könnyű ezekben eligazodni, de érdemes, hogy harmonikus és élvezetes legyen az együttlét.

Azért is érdemes a pettingről beszélni, mert a közfelfogásban a szex egyenlő az aktussal. Az átlagember a közösülés közbeni kielégülést tartja igazán jónak, méghozzá gyakran rutinszerűen végrehajtva minimális előjátékkal vagy anélkül. Ez a hagyományos felfogás elavult, mert az amerikai Masters és Johnson laboratóriumi vizsgálatai alapján egyértelműen bebizonyosodott, hogy a petting útján elért orgazmuskor a szervezetünkben ugyanaz történik, mint aktus közben. Akármilyen ingerléssel jutunk el a csúcsig, ennek testi megnyilvánulásai ugyanazok, a pszichés élménye pedig nem az ingerlés módjától, hanem a beállítottságtól, és a partnerkapcsolat milyenségétől függ.

Sok nő előnyben részesíti a petting okozta örömöt!

A petting nem új keletű dolog, azonban a rohanó tempó, az örökös sietség háttérbe szorította, és a férfiakat a szexben is célratörővé, rámenőssé tette. Arról nem is beszélve, hogy az utódnemzés szempontjából is az aktus a fontos. A női emancipáció azonban a szexben is változást hozott! Már nem elviselői, hanem élvezői akartak lenni a szerelmeskedéseknek, ahol az orgazmus elérése sem kivételes dolog. Már pedig a nők számára a kielégülés többnyire az aktus közben a legnehezebb - különösen, ha arra túl gyorsan kerül sor -, épp ezért inkább a pettinget részesítik előnyben.

Van, aki a pettinget ifjúkori, kezdetlegesebb szexnek tartja
Van, aki a pettinget ifjúkori, kezdetlegesebb szexnek tartja. Fotó: iStock

Akkor hogyan csináljuk?

Először beszéljünk a "lágy pettingről"! Tulajdonképpen ez a tiniknél a szexuális tapasztalatszerzésnek az első lépése, de minden későbbi kapcsolatnak, együttlétnek is. Nem szabad kihagyni, hisz ezzel lehet megismerni, majd ráhangolódni a partnerre, miközben őt is ráhangoljuk az együttlétre, a szexre. Fontos alapszabály a fokozatosság, nem szabad rögtön a tipikus erogén zónáknál kezdeni! Különben is a test egész felülete izgatható szexuálisan. A testfelület érintkezése simogatás nélkül is érzéki örömöt jelenthet, hiszen a bőrérzékelés révén fölfogjuk a másik test melegét, a legapróbb mozdulatokat.

Elérkeztünk tehát az érzékiség küszöbéhez. Ne feledjük, a legfontosabb erogén zónánk az agyunk! A semlegesebb tájakon kezdjünk fokozatosan közelítve a nemi szervek felé! Ügyelni kell, hogy ne csiklandozzunk, hanem erotikus izgalmakat okozzunk! Az összebújás, ölelkezés rendszerint felöltözve kezdődik, aztán kerülnek le a ruhadarabok. A vetkőzés lehet az átmenet a lágy pettingből a "kemény pettingbe", ami lényegében mindent tartalmazhat, kivéve a pénisz bevezetését a hüvelybe. Így mindketten átélhetnek egy vagy több orgazmust is. Vannak olyan élethelyzetek, amikor ez a fajta szexuális együttlét a legjobb. Ilyen például, ha afogamzásgátlásnem megoldott, vagy ha a szülés után, a terhesség alatt "hüvelynyugalmat" tanácsol a nőgyógyász, menzesz alatt, és ha valamilyen fertőzésveszély miatt nem tanácsos az aktus.

Örömszerzés kézzel

Valójában nem lehet éles határvonalat húzni a petting különböző módjai közé, mert mindegyiknek különböző hatása lehet. Ugyanaz a petting, amelyik az egyik esetben a ráhangolódást szolgálja, máskor vagy másképp alkalmazva orgazmust válthat ki.

A szexuális örömszerzés leghatékonyabb eszköze a kéz! Ennek használata sem mindenkinél jön automatikusan, de lehet ezt is tanulni, fejleszteni. A fokozatosság az első alapelv a szerelmeskedésben. A legtipikusabb hiba még ma is, hogy rögtön a partnerünk nemi szervéhez nyúlunk! Ennek hatása viszont kétséges, és különösen nőknél, ha még nincsenek ráhangolódva a szexre, ellenállást válthat ki. A fokozatosságot kétféle értelemben is figyelembe kell venni: egyrészt a fő erogén zónák megközelítésében, másrészt az ingerlés erősségének növelésében. Másik alapelv a folyamatos kommunikáció! Az ingerlés irányításával lehet megtudni, hogy a partnernek hogyan, és hol jó, milyen ritmusban, stb. Nem várhatjuk el a párunktól, hogy mindent ki tud találni. A következő alapelv az izgatás változatossága. Ne simogassunk egy testrészt túl sokáig, egyforma mozdulatokkal, változatlan intenzitással! Fontos, hogy minden változtatásnak a partnerhez kell igazodnia! Ha túl sokáig izgatunk egy testrészt változatlanul, monotonná válik, és a másik úgy érezheti, hogy csak rutinból tesszük.

A gyönyört az orális izgatással lehet fokozni

Az oralitás latin szó, és a szájjal kapcsolatos tevékenységeket jelenti. Freud nyomán tudjuk, hogy az ember pszichoszexuális fejlődés első szakaszát az oralitás túlsúlya - például a szopás - jellemzi. A csókolózás hasonlít a szopáshoz, a szájjal "birtokba vételhez". A száj egyébként is az egyik fő erogén zónánk, szexuális gyönyört, izgalmat kelt. Ez nemcsak csókolózással lehetséges, hanem az ajkakkal, nyelvvel is. Amikor az orális szexről beszélünk, a nemi szerv ingerlésére gondolunk. Aki örömmel, szívesen csinálja, az nemcsak azt élvezi, hogy a partnerének gyönyört okoz, hanem a szája is ingert kap, mintha kóstolgatná, csókolgatná a párját.

Fontos alapelv - ami persze a szeretkezésre is vonatkozik -, hogy semmilyen belső vagy külső kényszer ne befolyásolja az orális szex kapását vagy adását. Csak olyat kérjünk partnerünktől, amit magunk is szívesen megteszünk!

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)

Figyelmeztetés!

Az Ön által megtekinteni kívánt tartalmunk olyan elemeket tartalmaz, amelyek az MTTV. (2010. évi CLXXXV. törvény) által rögzített besorolás szerinti V. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Csak akkor tekintse meg, ha elmúlt 18 éves.