Mikortól nem kell az óvszer?

Az Országos Epidemiológiai Központ legfrissebb adatai szerint hazánkban a nemi betegek száma aggasztóan növekszik. Egyetlen hónap alatt másfélszeresére nőtt a diagnosztizált nemi betegek száma, és a hosszú statisztika is jelentős növekedést mutat. A szexuális úton terjedő fertőzésekkel (STD) kapcsolatos ismeretek ezért egyre fontosabbá válnak.

Különösen a fiatal, szexuálisan legaktívabb korosztályban egyre sürgetőbb volna tehát olyan felvilágosító, megelőzésre fókuszáló lakossági kampányok elindítása, melyek a fiatalok által látogatott szórakozóhelyekre, fesztiválokra, oktatási intézményekbe kitelepülve nyújtanak szakmailag hiteles és pontos információkat közérthető formában.

A Belvárosi Orvosi Centrum nemi gyógyászai ezért indították el 3 éve a STOP STD! Felelős szex kampányt, amelynek keretében számos hazai fesztiválra (VOLT, Balaton Sound, Művészetek Völgye, Efott, Belfeszt) vitték el a kampány üzenetét az STD-betegségek terjedésének megállításáról.

A STOP STD! Felelős szex kampány legfontosabb üzenetei: 1. Mindig használj óvszert a szexuális érintkezés minden formájához! 2. Járj rendszeresen STD-szűrésre, és partneredet is beszéld rá erre! 3. Csak kölcsönösen monogám kapcsolatban, STD-szűrés után hagyd el az óvszert! 4. Légy felkészült, gondolkodj előre: ha sejted, hogy a buliban vagy randin szexuális érintkezésre van kilátás, sose indulj el óvszer nélkül! 5. Légy korrekt és őszinte partnereddel, ami a felelős szex alapja! 6. Alkohol hatása alatt rossz döntéseket hozhatsz, ezért ha nem vagy önmagad, kerüld az alkalmi kapcsolatokat! 7. Tanulj meg nemet mondani – jogod van megválasztani, kivel kerülsz intim helyzetbe!

A nemigyógyász szakemberek által elindított és folyamatosan frissülő tematikus lakossági weboldal, a www.std.hu a nemi érintkezéssel közvetített fertőzésekkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat adja közre, a fiatalok számára érthetően megfogalmazva.

A szexuális úton terjedő fertőzések és betegségek bárkit érinthetnek, aki szexuális életet él. Az amerikai közegészségügyi hatóság, a CDC adatai szerint minden második szexuálisan aktív személy megkap valamilyen nemi érintkezéssel közvetített fertőzést 25 éves korára, és ezek többsége tünetmentes.

Ezek a fertőzések megelőzhetőek, időben felfedezve kezelhetőek, de kezeletlenül súlyos betegségeket okozhatnak. Gondoljunk csak a HPV okozta méhnyakrákra, a chlamydia miatt kialakuló meddőségre vagy ízületi gyulladásra, a gonorrhoeás, chlamydiás vagy mycoplasmás eredetű kismedencei gyulladásra, a hepatitis vírusok okozta májkárosodásra vagy akár az AIDS-re.

„Azon túl, hogy az egyes STD-fertőzések komoly egészségkárosodást okozhatnak, erősen kihathatnak a fertőzöttek gyermekvállalási lehetőségére is” – mondta Dr. Tisza Tímea nemigyógyász, a STOP STD! Felelős szex kampány elindítója.

A kampány során több mint 2000 fiatalt töltött ki kérdőíveket, amelyen a nemi betegségekkel és a megelőzéssel kapcsolatos tájékozottságukról adtak számot. Az adatok alapján a szakemberek megállapították, hogy a fiatalok ismeretei sajnos még mindig hiányosak, a szexuális úton terjedő fertőzések vizsgálatát célzó STD szűrésre szinte egyáltalán nem járnak, és óvszert is ritkán, akkor is elsősorban a nem kívánt terhesség megelőzésére használnak.

Egyeseknek három hónapos távon is akár 2-4, de akár 5-10 szexuális partnerük van derült ki többek között a 2015-ös EFOTT hallgatói fesztiválon, ahol közel hétszáz, átlagosan 23 éves fesztiválozó körében végeztek felmérést.

Az STD szűréseken való részvételi arány rendkívül alacsony. A válaszadók 87 százaléka soha nem volt még STD szűrésen, sokan még magát a kifejezést sem ismerték, 43 százalék azt hitte, hogy a nőgyógyászati rákszűrés során „automatikusan” nemi úton terjedő fertőzésekre is szűrnek.

Az óvszerhasználat még mindig nem túl népszerű. A válaszadók 54 százaléka soha nem, vagy csak néha használ óvszert, mindössze 46 százalék védekezik mindig ezzel a módszerrel. Az óvszerhasználat oka a többség (83 százalék) esetében inkább a nem kívánt terhesség megelőzése, a fertőzések elkapásától való félelem csak a második (48 százalék) leggyakrabban jelölt válasz, míg a partner megfertőzésétől való félelem alig néhány válaszadót motivál.

A nemi betegségekkel kapcsolatos általános tudáson is van még mit javítani. A válaszadóknak csupán 11 százaléka tudta hibátlanul megjelölni a hazánkban előforduló, nemi úton terjedő fertőzéseket, 54 százalék közel a kétharmadát felismerte. A válaszolók 94 százaléka tisztában van vele, hogy a nemi betegségek nem feltétlenül okoznak látható tüneteket a nemi szerveken, és ugyancsak 94 százalék tudja, hogy fertőzés esetén a partnert is kezelni kell. Nem újdonság 73 százaléknak, hogy a HPV okozza a méhnyakrákot (26 százalék erről most hallott először), és a válaszadók 66 százaléka van tudatában, hogy a HPV elleni oltással a méhnyakrák és a nemi szervi szemölcs is megelőzhető. Csak 41 százalék gondolja tévesen, hogy orális szex során nem kell óvszert használni, 22 százalék pedig teljes bizonyossággal hiszi, hogy a szexnek ez a formája az STD szempontból teljesen biztonságos.

A biztonságos szex előnyeire hívja fel a figyelmet a brit Lloyds Pharmacy online kalkulátora. A kapcsolati hálók elméletein alapuló alkalmazás célja annak tudatosítása, hogy hány ember életét veszélyeztethetjük, ha nem használunk óvszert. Részletek!

Sokaknak már 3 hónap leforgása alatt is több szexuális partnerük van. A válaszadók mindössze 21 százalékának nem volt nemi kapcsolata az elmúlt 3 hónapban, 55 százaléknak volt csak 1 partnere. A fennmaradó 24 százalékon belül 2-4 partnerről 19 százalék, 5-10 közötti partnerszámról a válaszadók 4 százaléka számolt be. A 679 válaszadóból négyen (ebből hárman férfiak) 10 vagy több partnert vallottak be. A nagyobb számokat közlők túlnyomó részt férfiak voltak, de a nők 13 százaléka is 2-4 közötti szexuális kapcsolatról nyilatkozott. Az egészségügyi szolgáltatóktól a szakmai hozzáértés mellett mindenekelőtt diszkréciót, empátiát és részletes, pontos tájékoztatást várnak.

„Bár a fiatalok manapság már sokkal nyitottabbak, érdeklődőek és szívesen beszélgetnek a témáról, a rendelések tapasztalatai és a felmérés eredményei mégis arra utalnak, hogy a gyakorlatban

nem elég körültekintőek, és nem tesznek meg mindent a fertőzések megelőzése érdekében” – mondta dr. Szandányi Réka, aki a www.std.hu „Orvos válaszol” rovatának vezetője.

„A fiatalok – bár tájékozottságuk sokat javult – kicsit mégis úgy élik a hétköznapi életüket, mintha ezek a betegségek őket nem érintenék, számukra nem jelentenének reális veszélyt. Nincs szükség túlzott óvatosságra, hiszen nem lehet, és nem is kell „szkafanderben szexelni”, azt viszont minden magára valamit adó, felelősségteljes fiatalnak meg kell értenie, hogy van esélye a megfertőződésre, sőt, ő beteg lehet akár anélkül is, hogy bármilyen tünetet tapasztalna. A szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel, a körültekintő partnerválasztás és a megfelelő védekezés (óvszerhasználat) a felelős szex alapvető pillérei, amelyek révén érhető el, hogy ne kapjunk el, és ne adjunk át nemi úton terjedő betegségeket” – fejtette ki dr. Tisza Tímea.

Forrás: std.hu

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +4, +10 °C
Minimum: +1, +7 °C

Borult lesz az ég, szórványosan fordul elő gyenge eső. Mérsékelt lesz a délkeleti szél, délután 3, 9 fokot mérhetünk. Hétfőn még mindig kettősfronti hatást tapasztalhatunk, de napközben átmenetileg gyengül ennek mértéke. Ennek ellenére a fejfájás és a vérnyomás-ingadozás is tartós lehet, a szívbetegek állapota is romolhat. Gyengül az immunrendszer. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: