A szerelem a hosszú élet egyik titka

"Napi egy orgazmus, és fiatal maradsz" - osztotta meg titkát egy régi iskolatársam, akinek megcsodáltam örök humorát, derűjét, kifogyhatatlan energiáját. Nos, ez a magyarok többségénél nem teljesül...

Így élünk mi

Életvitelünkre, szokásainkra, testi-lelki egészségünkre vonatkozó kérdéseivel több témában is megdöbbentő eredményekkel szolgált a HáziPatika.com által, mintegy 83 ezer fő részvételével végzett felmérés-sorozat, amelyet az egészségportál és a Sanoma Media Zrt. online oldalainak olvasói körében tartottak. Sajnos, nem egy ponton lehangoló eredmények születtek: úgy tűnik, van mit javítani mind az egészségtudatosságunk, mind az életminőségünk terén. Túl sok cigaretta, sok kávé, jellemzően hajszolt, stresszes életmód, kevesebb egészséges táplálék és testmozgás, emellett viszonylag kevés örömszerző közösségi és társas kapcsolat jellemzi a megkérdezettek többségét.

Naponta? Inkább hetente vagy havonta...

A kérdéskör egy része a nemi életre vonatkozott, és több elgondolkodtató adatot eredményezett. Kiderült például, hogy a 18 évesnél idősebb megkérdezetteknek fele sem elégedett a szexuális életével: 44 százalékuk mondta azt, hogy ezen a téren rendben van az élete. Úgy tűnik, a magyarok szexuális étvágya nem mondható kiemelkedőnek: vagy nincsenek nagy igényeink ezen a téren, vagy csak belenyugszunk a realitásokba. Akár igaza van annak a véleménynek, hogy napi egy jó szexuális együttlét mindennél jobban segíti az egészség megőrzését, akár nincs, annyi kiderült, hogy kevesen próbálhatják ki a prevenciónak ezt az élvezetes módját.

Csupán minden huszadik megkérdezett számolt be ugyanis arról, hogy napi rendszerességgel van jelen a szex az életében. A válaszadók 30 százaléka hetente többször van együtt kedvesével, körülbelül ugyanennyien havonta néhány alkalommal szerelmeskednek. A megkérdezettek egyharmada legfeljebb havonta, vagy még ritkábban, hatoduk pedig (még vagy már?) egyáltalán nem él nemi életet. Az egészségtudatosságról, illetve valahol a kapcsolat minőségéről is árulkodik a felmérésnek az az adatsora, miszerint a válaszadók több mint ötöde egyáltalán nem védekezik a nem kívánt terhesség ellen, akik viszont igen, azok 11 százaléka a biztonságosnak egyáltalán nem mondható megszakított közösülés módszerét használja.

És mi a helyzet a szerelemmel?

A kérdéskör a szexre vonatkozott, arra nem terjedhetett ki, hogy a nemi életet élők vajon stabil párkapcsolatban szerelmeskedve vagy netán csak alkalmi partnerekkel való együttlétek során teszik-e ezt. Csak feltételezhetjük, hogy legalább azoknak, akik elégedettek szexuális életükkel, egyben a szerelmi életük is rendben van. Szeretni és szeretve lenni pedig nemcsak jó, hanem, bármilyen furcsa ezt leírni, egészséges is! Az adott és kapott gyengédség, az érintés, a szenvedély örömhormonokat szabadít fel a szervezeten, élénkíti a vérkeringést, az anyagcserét – nem is beszélve a kölcsönös bizalmon, a viszonzott érzelmeken alapuló biztonságérzetről, nyugalomról, pozitív életérzésekről, amely a legjobb pszichés karbantartó hatás.

A jó párkapcsolat egészségmegőrző hatású

A nemi betegségekkel kapcsolatos kérdésre adott válaszokból az derült ki, hogy a válaszadók 56 százaléka azért nem védekezik az ilyen fertőzések ellen, mert állítása szerint monogám, tartós párkapcsolatban élve nem látja ezt szükségesnek. Hogy ez, a tartós, megbízható, valódi párkapcsolat milyen fontos a testi-lelki egészség szempontjából, arról mostanában több kutatást is végeztek. Izraeli kutatók például arra az eredményre jutottak, hogy az egyedülálló, állandó partner nélkül élő férfiak esetében 64 százalékkal magasabb a halálos kimenetelű agyi katasztrófák kockázata, mint a házasságban élő férfiak körében.

Spanyol felmérések pedig arra mutattak rá, hogy a magányos nők és férfiak gyakrabban betegeskednek, többször keresik fel az orvosukat, pesszimistábbak, mint boldog partnerkapcsolatban élő társaik. Ugyanakkor arról is olvashattunk, hogy a kiegyensúlyozott egyedüllét (ritkán, de létezik ilyen is) még mindig egészségesebb, mint egy-egy rossz, stresszel, feszültségekkel terhes párkapcsolat vagy házasság.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső