A szerelem a hosszú élet egyik titka

"Napi egy orgazmus, és fiatal maradsz" - osztotta meg titkát egy régi iskolatársam, akinek megcsodáltam örök humorát, derűjét, kifogyhatatlan energiáját. Nos, ez a magyarok többségénél nem teljesül...

Így élünk mi

Életvitelünkre, szokásainkra, testi-lelki egészségünkre vonatkozó kérdéseivel több témában is megdöbbentő eredményekkel szolgált a HáziPatika.com által, mintegy 83 ezer fő részvételével végzett felmérés-sorozat, amelyet az egészségportál és a Sanoma Media Zrt. online oldalainak olvasói körében tartottak. Sajnos, nem egy ponton lehangoló eredmények születtek: úgy tűnik, van mit javítani mind az egészségtudatosságunk, mind az életminőségünk terén. Túl sok cigaretta, sok kávé , jellemzően hajszolt, stresszes életmód, kevesebb egészséges táplálék és testmozgás, emellett viszonylag kevés örömszerző közösségi és társas kapcsolat jellemzi a megkérdezettek többségét.

Naponta? Inkább hetente vagy havonta...

A kérdéskör egy része a nemi életre vonatkozott, és több elgondolkodtató adatot eredményezett. Kiderült például, hogy a 18 évesnél idősebb megkérdezetteknek fele sem elégedett a szexuális életével: 44 százalékuk mondta azt, hogy ezen a téren rendben van az élete. Úgy tűnik, a magyarok szexuális étvágya nem mondható kiemelkedőnek: vagy nincsenek nagy igényeink ezen a téren, vagy csak belenyugszunk a realitásokba. Akár igaza van annak a véleménynek, hogy napi egy jó szexuális együttlét mindennél jobban segíti az egészség megőrzését, akár nincs, annyi kiderült, hogy kevesen próbálhatják ki a prevenciónak ezt az élvezetes módját.

Csupán minden huszadik megkérdezett számolt be ugyanis arról, hogy napi rendszerességgel van jelen a szex az életében. A válaszadók 30 százaléka hetente többször van együtt kedvesével, körülbelül ugyanennyien havonta néhány alkalommal szerelmeskednek. A megkérdezettek egyharmada legfeljebb havonta, vagy még ritkábban, hatoduk pedig (még vagy már?) egyáltalán nem él nemi életet. Az egészségtudatosságról, illetve valahol a kapcsolat minőségéről is árulkodik a felmérésnek az az adatsora, miszerint a válaszadók több mint ötöde egyáltalán nem védekezik a nem kívánt terhesség ellen, akik viszont igen, azok 11 százaléka a biztonságosnak egyáltalán nem mondható megszakított közösülés módszerét használja.

És mi a helyzet a szerelemmel?

A kérdéskör a szexre vonatkozott, arra nem terjedhetett ki, hogy a nemi életet élők vajon stabil párkapcsolatban szerelmeskedve vagy netán csak alkalmi partnerekkel való együttlétek során teszik-e ezt. Csak feltételezhetjük, hogy legalább azoknak, akik elégedettek szexuális életükkel, egyben a szerelmi életük is rendben van. Szeretni és szeretve lenni pedig nemcsak jó, hanem, bármilyen furcsa ezt leírni, egészséges is! Az adott és kapott gyengédség, az érintés, a szenvedély örömhormonokat szabadít fel a szervezeten, élénkíti a vérkeringést, az anyagcserét – nem is beszélve a kölcsönös bizalmon, a viszonzott érzelmeken alapuló biztonságérzetről, nyugalomról, pozitív életérzésekről, amely a legjobb pszichés karbantartó hatás.

A jó párkapcsolat egészségmegőrző hatású

A nemi betegségekkel kapcsolatos kérdésre adott válaszokból az derült ki, hogy a válaszadók 56 százaléka azért nem védekezik az ilyen fertőzések ellen, mert állítása szerint monogám, tartós párkapcsolatban élve nem látja ezt szükségesnek. Hogy ez, a tartós, megbízható, valódi párkapcsolat milyen fontos a testi-lelki egészség szempontjából, arról mostanában több kutatást is végeztek. Izraeli kutatók például arra az eredményre jutottak, hogy az egyedülálló, állandó partner nélkül élő férfiak esetében 64 százalékkal magasabb a halálos kimenetelű agyi katasztrófák kockázata, mint a házasságban élő férfiak körében.

Spanyol felmérések pedig arra mutattak rá, hogy a magányos nők és férfiak gyakrabban betegeskednek, többször keresik fel az orvosukat, pesszimistábbak, mint boldog partnerkapcsolatban élő társaik. Ugyanakkor arról is olvashattunk, hogy a kiegyensúlyozott egyedüllét (ritkán, de létezik ilyen is) még mindig egészségesebb, mint egy-egy rossz, stresszel, feszültségekkel terhes párkapcsolat vagy házasság.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22 °C
Minimum: +10 °C

A napos időt fátyol- és gomolyfelhők zavarják meg, csapadék nem várható. Az északi szél estig még többfelé megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 20 és 24 fok között alakul. Késő estére 9 és 16 fok közé hűl le a levegő. Hidegfront érkezett, de jelentős időjárásváltozást nem hozott.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra