A női "örömizom"

Manapság már sokszor lehet a Kegel gyakorlatokról, az intim tornáról, a PC izomról hallani, sokszor keverednek is a fogalmak. Tegyünk egy kis rendet a fejekben! Mik ezek pontosan, mire jók, és hogy lehet megtanulni?

Mik is a PC izmok?

Ez az izomcsoport, ami elől a szeméremcsonton, hátul a farok csigolyákon tapad, magában foglalja a férfiaknál a húgycső és a végbélnyílás, nőknél ezen kívül a hüvely gyűrűs záró izomzatát, és felelős a méh, és gát környéki szervek felfüggesztéséért is. Emellett a PC szerepet játszik ezen alhasi szervek optimális működésében.

Arnold Kegel dr. publikálta először 1952-ben ennek az izomcsoportnak a jelentőségét, és ő dolgozta ki ennek az edzését is. A róla elnevezett Kegel gyakorlatok hasznossága ma már megkérdőjelezhetetlen! Magyarországon "intim torna" címen lehet tanfolyamokat találni, ami igazán a gátizom /PC izom/ erősítésére szolgáló komplex gyakorlat sorozat.

Mire is jók a Kegel gyakorlatok?

Kegel doktor nőkkel foglalkozott, így főleg az ő életükben történő változások szempontjából vizsgálta a PC izom fontosságát:

Terhesség alatt és szüléskor:

A szülést nagyban megkönnyíti az edzett gátizom, mivel tudatosan képes lazítani-feszíteni, ezért az esetleges gátszakadás is ritkább. A terhesség alatt, szülés után is érdemes csinálni, hisz így a hüvely rugalmasságát könnyebben vissza lehet nyerni. A változás korában az alhasi véráram pangása ellen is kiváló, és a hüvely nedvesedését is segíti. Előfordul olyan panasz is, hogy a legváratlanabb helyzetekben elcseppen a vizelet. Ehhez néha elég egy mozdulat vagy nevetés, köhögés! A "szégyencseppek" egy részének oka a PC izomzat gyengesége. Ezért a vizelet elcseppenések megakadályozására is eredményes az intim torna.

A szexuális élet és a Kegel gyakorlatok

Az orgazmus elérésében új lehetőséget teremt a női orgazmus kiváltásában. A széles izomszalag mozgatása együtt jár a hüvely izomzatának mozgatásával, így tudatossá válik szex közben is ennek használata. De nemcsak az orgazmus kiváltásában játszik szerepet, hanem az intenzitásának fokozását, átélését is növelheti. Vizsgálatok szerint azok a nők, akik nem képesek orgazmust elérni, rossz, enyhe PC izomzattal rendelkeznek. Akik kizárólag a csikló ingerlésével jutnak el a csúcsig, azoknak már valamivel erőteljesebb a PC-jük, és akik aktussal is és csikló izgatással is átélik az orgazmust, azoknak a gátizmuk kitűnő kondícióban van. A férfi partner számára is nagyobb élvezetet nyújthat szeretkezés közben. A keleti nők szexuális varázsa részben abban rejlik, amit a hüvelyizmukkal tudnak tenni! Közösülés közben képesek erősíteni, gyengíteni, sőt hullámszerű mozgást produkálni a hüvelyfalukkal. A Kegel gyakorlatok hasonló "kunsztokra" adnak lehetőséget, amit egyéb eszközzel -gésa golyók- már magas szinten lehet gyakorolni.

A vaginizmus, azaz hüvelygörcs oldását is segítheti a gátizom torna.

Ez az a női szexuális probléma, aminek a következtében akár évekig is lehetetlen a behatolás. Fiziológiailag ez a jelenség azért van, mert a nő nem képes ellazítani a hüvely környéki izmait a szerelmeskedéskor. Persze az igazi oka ennek sokkal komplexebb, és legtöbbször valamilyen pszichés történés, tudattalan tényező van a héttérben. Viszont a kétirányú "támadás" gyorsítja a gond megoldását. Az egyik irány a "pszichés görcs" oldása, és a másik a hüvelygörcsé, amit a Kegel gyakorlatokkal prímán lehet csökkenteni, elmulasztani.

Hol és hogyan sajátíthatjuk el?

Ma már sok helyen tartanak gyógytornászok, trénerek tanfolyamot hol intim torna, hol gátizom torna elnevezéssel. Már több gátizom torna videokazettát is lehet kapni gyógyszertárakban, boltokban. Ha többet szeretne tudni, keresse fel a www.kornotorna.hu honlapot!

A Kegel gyakorlatok egyszerűek, bárki megtanulhatja, bárhol, bármikor gyakorolhatja. Néhány egyszerű gyakorlatot most leírok, próbálja ki, tapasztalja meg! Első lépés, hogy megtalálja, hol is van ez az izmunk! Először is üljön a WC ülőkére széttárt lábakkal. Ha már sugárban jön a vizelet, próbálja megállítani, "elzárni a csapot". Ha sikerült, engedje egy kicsit, majd ismételje meg párszor. Ezzel megérezheti, melyik is az a "csodaizom". Ha már megtapasztalta, a gyakorlást nem kell összekötni a vizeletürítéssel.

Magát a gyakorlást először fekve próbálja, mégpedig úgy, hogy a hátán fekve a lábát húzza fel, és kissé nyissa szét! A gyakorlat a következő:

1. Feszítse meg a PC izmát, tartsa 3mp-ig, majd lazítsa el szintén 3mp-ig, de úgy, hogy a hasizmát ne használja. Lehet, hogy az elején még a 3 másodperc se fog menni, de a gyakorlással erősödni fog az izma.

2. Most pedig feszítsen-lazítson 10-szer egymás után, amilyen gyorsan csak tud.

3. Ezután az izmot hosszan és lassan húzza össze, mintha valamit a hüvelybe szívna. Maradjon így 3mp-ig.

4. Végül nyomjon, mintha székelne, de a hüvelyre irányuljon a préselő nyomás. Maradjon így is 3mp-ig.

Mindezeket naponta háromszor csinálja, a gyakorlatokat alkalmanként 10x.

Vonja be parnerét is

Közös erotikus játéknak is felfoghatják a gyakorlást, és fontos visszajelzéseket is kaphat párjától eközben a PC izomzat összehúzásának erősségéről. Először is az ő ujját vezesse be a hüvelybe. Ha nem lenne elegendő a síkossága, akkor használjanak síkosítót. A fent leírt gyakorlatokat párban is próbálja ki!

Minden tréning akkor hatékony, ha rendszeresen, lehetőleg naponta ismétli. Szinte mindenhol lehet csinálni: ülve, állva, unalmasabb értekezleteken, buszra várva, stb.

Még egy mondat a férfiakról is

A gátizom torna hallatán azonnal a nőkre gondolunk, pedig PC izma a férfiaknak is van!!! Az inkontinencia, bár sokkal ritkábban, de a férfiakat sem kíméli. Így a leírtak számukra is segíthetnek. Ami viszont nagyon sok fiút és férfit érint, az a korai magömlés. Mint ahogy a vizeletet is ez az izom tudja visszatartani, úgy a magömlés kontrolljában is segíthet. Egyszóval, a férfiaknak is érdemes tréningezniük!

Összegezve, a PC izomzat rendszeres tornáztatása serkentően hat a hasüregben elhelyezkedő szervek működésére, /így többek közt a hüvelyre is/, ami igen jó hatással van mindkét fél szexuális élvezetére, különösen a női orgazmus kiváltására.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső