Ők gyógyítják a férfiakat

A prosztataproblémák alapvetően négyféle szakorvos foglalkozik, más-más szemszögből. De mit is jelent pontosan az urológus, a proktológus, az endokrinológus és az andrológus? Kisokos!

Prosztataproblémákkal - a panaszoktól függően - háziorvosunk nagy valószínűséggel az alábbi szakorvosok valamelyikéhez fog elküldeni minket. Most megtudhatja, melyik doktornak mely szakterület is a specialitása!

Az urológus

Az urológus - nevétől eltérően - nem csak az urak, de a hölgyek panaszaival is foglalkozik. Az urológia ugyanis mindkét nemnél a szervezet méregtelenítésében fontos szerepet játszó vizelet elválasztó és elvezető rendszer (vese, vesevezeték, húgyhólyag, húgycső), valamint a férfi nemi szervek (herék, mellékherék, prosztata, ondóvezeték és ondóhólyag, hímvessző, járulékos nemi mirigyek) megbetegedéseivel foglalkozó szakterület.

Az urológus foglalkozik többek között a herefejlődési zavarokkal, a prosztata- és hererákkal, a hugyhólyag-gyulladással, de az inkontinenciával vagy a vesekővel is.

Az andrológus

Az andrológiai vizsgálatok gyakran az urológiai rendelésen kapnak helyet. Az andrológus csak férfiakkal, az urak szexuális zavaraival (például merevedési zavar), a férfi meddőséggel, fogamzásgátlással, férfi klimaxszal foglalkozik.

Akkor érdemes andrológus segítségét kérni, ha például a szexuális teljesítőképesség rövid időn belül változik, romlik, vagy ha a gyermeknemzés rendszeres házasélet mellett, egy éven túl sem sikeres. De az andrológus szakterülete az is, ha az idősödő férfinél a "korral járó", a férfi nemi hormonszint csökkenéssel (klimax) egy időben, testi és lelki problémák jelentkeznek, és nincs egyébként más belgyógyászati-, vagy ideggyógyászati oka.

A proktológus

A proktológia az általános sebészetnek a végbél betegségeinek vizsgálatára és kezelésére szakosodott területe. Ezen a szakrendelésen vizsgálják és kezelik az aranyerességet, a végbél környezetének gyulladásos folyamatait, jó, és rosszindulatú daganatait, a béltraktus alsó szakaszának, a végbélnek a különféle elváltozásait, a sok kellemetlenséget okozó berepedéstől, az alattomos, panaszmentesen kialakuló végbélrák kérdéséig - sok egyéb betegség mellett.

A proktológus sem csak a férfiak orvosa: a 40. életév felett mind a nők, mind a férfiak körében egyre gyakoribb az aranyeresség, de a terhes nők közel harmada is szenved ettől. Sok ember küzd a gyakran előforduló szorulással, és annak következtében kialakuló gyulladással, valamint a nagyon erős végbéltáji fájdalmat okozó, és vérzéssel járó analis berepedéssel. Ezekkel a panaszokkal is a proktológiát kell felkeresni.

Az endokrinológus

Az endokrinológia a hormonok tudománya. A belső elválasztású mirigyek - leginkább az agyalapi mirigy, a pajzsmirigy, a mellék pajzsmirigyek, a mellékvese, a hasnyálmirigy - működésének élettanával, azok betegségeivel foglalkozik. A hormonháztartás felderítését, illetve a hormonzavar kezelését endokrinológus szakorvos végzi. Így ide tartozik többek között a férfi nemi működés zavarainak hormonális vizsgálata is. Az endokrinológián a meddőségi zavarokat, a mellékvese- és a pajzsmirigybetegségeket is gyógyítják.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)