Undorító dolgokká válnak ételeink 30 nap alatt

Borzalmas kísérletet folytatott le egy német tévécsatorna, az SWR. Harminchárom napon át vizsgálták, hogy mi történik az ételeinkkel, ha nem figyelünk rájuk.

A tévéstúdióban egy a megszokottól eltérő "látványkonyhát" rendeztek be. Valójában inkább egy kísérleti konyháról van szó, amely tulajdonképpen egy 16 négyzetméteres üvegterem. Itt kezdték el vizsgálni, milyen gyorsan romlanak meg az ételeink - írja a Focus német magazin online kiadása.

Kolbász, sajt és társai

Ősszel étkezésünkben a friss, hazai nyersanyagok egy részének helyét fokozatosan átveszik a tartósított (aszalt, szárított) és távoli országokból érkező élelmiszerek, amelyek penészveszélyt jelentenek, candidásoknak kifejezetten ügyelniük kell - mire és hogyan? Itt elolvashatja! A forgatócsoport 33 napon át tartott az "üvegkalitkában" különböző ételeket: pékárukat, húst, halat, kolbászt, sajtot, gyümölcsöt, zöldséget, pizzát, gyorséttermi ételeket, italokat, tejtermékeket és még egy libát is. 17 kamera filmezte a folyamatokat: a képek pedig elrettentőre sikeredtek.

Már a kísérlet elején jelezte előre a Max Ruber Intézet mikrobiológusa, Charles Franz: "igencsak büdös lesz itt". Kollégája, a "penészkérdés" szakértője, Markus Schmidt-Heydt pedig abban reménykedett, hogy azért csak szaporodjanak a penészfajták is, de ne azok, amelyek különösen mérgezőek.

Az ételeinkben lévő baktériumok és penészgombák ugyanis az egészségünkre ártalmasak lehetnek. Bizonyos penészgombák viszont kedveltek: például a camembert-sajtoknál, illetve a szalámi esetében. A penészgombák által termelt penicillin pedig még a baktériumellenes küzdelemben is hasznos az ember számára. Ám vannak mérges penészgombák, amelyeknek a spórái allergiát okoznak, illetve láthatatlan mikotoxinokat termelnek, és amelyek szervezetünket mérgezik. Még rákot is okozhatnak. Esetenként elég, ha a penészes részeket levágjuk, mint a keménysajtoknál. Ám ez inkább a kivétel. Ha bizonytalanok vagyunk, a penészes ételeket jobb kidobni.

A kísérlet során már a második nap után "kezdtek beindulni a dolgok": elsőként a hal kezd büdösödni. A halnak magas a víztartalma, sok benne a tápanyag, ezért a baktériumok ennek igen gyorsan "nekilátnak", hogy lebontsák ezeket az anyagokat. Fehérjéket és aminosavakat építenek le, emiatt keletkezik a szag - magyarázza Franz. A szag mellett már a friss húsok és a hal látványa sem kellemes. Alaposabb vizsgálódás után kiderül, hogy a baktériumok már a húsokat is megtámadták, mert szobahőmérsékleten ezek a termékek gyorsan romlásnak indulnak.

A romlott étel veszélyesebb, mint gondolná

A romlott étel veszélyesebb, mint gondolná

Lazac és vagdalt hús - csak frissen

Egy lazacos szendvicset, amely csak pár órát állt a büféasztalon, már senkinek sem szabad megennie. A vagdalt hús is érzékeny "jószág": ennek is mindig frissnek kell lennie. Az első két nap után bizonyos ételeken már feltűnnek a penészgombák. A kilencedik napon pedig már a megfőzött tea is penészedni kezd.

Honnan jön a penész?

A válasz egyszerű: a levegőből. Ha a spórák megtelepednek az ételen, s a körülmények megfelelőek, akkor a penész kezd elszaporodni. Elsősorban nedvességre van szüksége a növekedéshez. De a penészek között is vannak olyanok, amelyek egy-egy ételt "különösen kedvelnek".

Két héttel később

Tizennégy nap elteltével minden bűzlik! Iszonyatos a szag. A magas páratartalom ellenére is kiszáradt az ételek jelentős része, még a magas nedvességtartalmú, krémes anyagok is. A halból és a húsból alig maradt valami: légykukacok falták fel ezeket. (A legyeket mesterségesen telepítették még a kísérlet elején az üvegterembe.) Egyetlen légy száz petét rak legalább az élelmiszerekbe. Különösen a fehérjében dús ételeket "szeretik". A petékből lárvák fejlődnek, amelyek aztán bebábozódnak, és újabb legyek lesznek belőlük. A legyek jelenléte a kísérleti konyhában ugyan mesterséges beavatkozás eredménye volt, de a hétköznapi életben a legyek gyakoriak: bármelyik konyhában megjelenhetnek.

A hasábburgonya és a pizza bírta a legtovább

Meglepő módon a hasábburgonya és a pizza elég jól tartják magukat, még két hét után is. Legalábbis ránézésre. Kevés rajtuk a féreg, a baktérium és a penész. A tartósságuk két tényezőnek köszönhető: nagy a zsírtartalmuk, és alacsony a nedvességtartalmuk.

Ellehetetlenül az élet

A 33. napon gyakorlatilag majdnem minden értékesebb táplálék kiszáradt - vagy egyszerűen már megették ezeket. Még a legyek számára is életveszélyessé vált a térség. Egyre-másra döglenek.

A műsor után alighanem sokan a frizsiderükhöz rohantak, és kidobálták az ott régóta "álldogáló" dolgokat...

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: