Tavaszi nagytakarítás: mire kell figyelni?

A legtöbb ember számára a tavasz a megújulás és a takarítás időszaka. Ez utóbbira érdemes egy kicsit több időt és energiát szánni.

Az alábbi tanácsok betartásával nemcsak csillogóan tiszta, de sokkal egészségesebb is lesz a környezetünk.

Ne csak a látható helyeken lévő portól szabaduljunk meg!

Olyan helyekről is távolítsuk el, amelyekről gyakran elfeledkezünk, például az ágyneműtartót, a csillárokat vagy a fűtőtesteket is alaposan porszívózzuk ki. A légkondicionált lakásokban a filtereket, ventilátorokat is tisztítsuk ki. Így csökkenthetjük az esélyét annak, hogy por, pollenek vagy egyéb allergén részecskék kerüljenek a levegőbe. Ha valaki régi típusú házban él vagy kandallója van, akkor a kéményt is érdemes évente egyszer átvizsgáltatni és kitisztíttatni egy szakemberrel!

Nézzük át a gyógyszeres szekrényünket!

Válogassuk ki azokat a gyógyszereket, amelyeknek már lejárt a szavatossága vagy már nem használjuk őket. Ezek veszélyes hulladéknak minősülnek, vigyük be őket a közeli gyógyszertárba. A különböző vitaminokról, étrend-kiegészítőkről se feledkezzünk meg.

A lejárt kozmetikumoktól is váljunk meg!

Takarítás: akár fogyhatunk is Noha legtöbben nincsenek elragadtatva a különféle házimunkáktól, a szakemberek szerint talán ad némi motivációt, ha mindezen tevékenységeket egyfajta testmozgásként fogjuk fel.

A régebbi, nem használt kozmetikumokat is válogassuk át. Bizonyos termékeket (például a szempillaspirálokat) háromhavonta cserélni kellene, míg a púderek, szemhéjfestékek esetében a szavatossági idő akár két hét is lehet. Ha túl hosszú ideig használjuk ezeket, nemcsak a minőségük romlásával kell számolnunk, de ezek veszélyeztethetik az egészségünket is, és bőrkiütéseket vagy kötőhártya-gyulladást is okozhatnak. A fertőzésveszélyt csökkenthetjük a sminkszereink rendszeres fertőtlenítésével, illetve az ecsetek rendszeres tisztításával is. Cseréljük le a mosdókesztyűket, fürdőrózsákat is.

tavaszi nagytakarítás, ablakpucolás
Nemcsak tisztábbá, egészségesebbé is tehetjük környezetünket. Fotó: 123rf

A vegyszereket is nézzük át!

A lejárt szavatosságú vagy nem használt kemikáliáktól, vegyszerektől is szabaduljunk meg. Ezek közé tartoznak például a festékek, hígítók, olajok, tisztítószerek, lakkok stb. Mivel ezek is veszélyes hulladéknak minősülnek, nem szabad csak úgy kidobni őket a szemétbe! Vigyük el ezeket hulladékudvarba vagy érdeklődjünk a helyi önkormányzatnál arról, hol adhatjuk le ezeket!

A penésznek is mennie kell!

Gondoskodjunk a penész eltávolításáról és visszatértének megakadályozásáról, illetve arról, hogy az otthonunkat ne támadják meg kártevők, élősködők. A ruhák között lévő molyirtókat cseréljük ki, mossuk ki és alaposan szellőztessük át a nem használt ágyneműket és takarókat (ezekbe ugyanis előszeretettel költöznek be a poratkák), ellenőrizzük, hogy a kamrában, szekrényben tárolt száraz élelmiszerekbe nem telepedtek-e meg az élelmiszermolyok.

Mi a helyzet a játékokkal?

Ahol kisgyermek van, nézzük át a kül- és beltéri játékokat. A szakadt, törött játékokat javítsuk meg vagy dobjuk ki, vizsgáljuk meg, hogy a kerti játékok elég biztonságosak-e még, a plüssjátékokat mossuk ki (a bennük megtelepedő por ugyanis allergiás tüneteket okozhat). Azt is ellenőrizzük, hogy a gyermekeink játékai megfelelnek-e a gyerek súlyának!

Új elemet mindenbe!

Cseréljük ki az elemeket a füstjelző és szénmonoxid-jelző készülékekben, a hallókészülékekben, a vérnyomás- és vércukorszintmérőkben. A használt elemeket is vigyük el speciális gyűjtőpontokba!

A takarítóeszközöket is tisztítsuk ki!

Ne feledkezzünk meg a takarításhoz használt eszközök rendszeres tisztításáról, fertőtlenítéséről és cseréjéről sem! A rongyokat, törlőkendőket mossuk ki magas hőfokon (az igen praktikus mikroszálas kendőkhöz ne használjunk öblítőt), a mosogatószivacsokat pedig minden használat előtt tegyük be néhány másodpercre a mikrohullámú sütőbe.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)