Otthoni balesetek: a kezünk van veszélyben

Lakókörnyezetünk számos veszélyforrást tartogathat: a porszívózás, függönymosás, vagy egy ártatlannak tűnő felmosás is pillanatok alatt fájdalmas véget érhet. De takarítani mégis muszáj.

Szükséges rossz - sokan így tekintünk a takarításra, még akkor is, ha kellemes zenére végezzük a háztartási munkát. Nem árt azonban végiggondolni, hogyan kerülhetők el az otthoni balesetek.

"Még mielőtt nekikezdenénk, pakoljuk el a felesleges holmikat. Tegyük el a széthagyott játékokat, a dísztárgyakat, amelyek a hétköznapok során a padlón díszítik a lakásunkat és mindig figyeljünk a porszívó madzagjára, hiszen ez gyakori veszélyforrás" - mondta Börzsei-Knoll Veronika, ortopéd-traumatológus, az Emineo Egészségügyi és Baleseti Központ lábsebésze.

Ha sokáig ugyanolyan testtartásban végzünk egy munkafolyamatot, könnyen megfájdulhat valamelyik testrészünk, de egy hirtelen mozdulat miatt akár rándulást, ficamodást, de súlyosabb sérülést is elszenvedhetünk. Ugyancsak sok baleset történik a lépcsőkön, ahol elég egy rossz mozdulat - ilyenkor leggyakrabban a külboka-szalagrendszer sérül meg, de nagyobb esésnél, vagy elcsúszás esetén csonttörést is szenvedhetünk - figyelmeztet az ortopéd-traumatológus.

A takarítás egy gyakori balesetforrás, ezért gondos odafigyelést igényel
A takarítás egy gyakori balesetforrás, ezért gondos odafigyelést igényel

Függönymosás előtt, ablakpucoláskor csak akkor menjünk fel a létrára, ha nincsenek vérnyomásproblémáink. Használjunk segédeszközöket - porszívózáskor meghosszabbított csövet és olyan felmosót, amely kicsavarásakor nem kell feltétlenül lehajolni; felmosáskor pedig a száraz területen álljunk, így kisebb esélyünk van az elcsúszásra.

A statisztikák azt mutatják, hogy a háztartásban a leggyakrabban a kéz sérül meg, de ez érthető is, hiszen elsősorban ezt használjuk munka közben, baleset esetén pedig ezzel védjük testünket a komolyabb sérülésektől. A baleseti ügyeletet gyakran keresik fel vágott, szúrt, vérző kézfejjel. A szakorvos hangsúlyozza, fontos a mielőbbi és szakszerű ellátás, de addig is, amíg orvoshoz nem jutunk, azonnal csillapítsuk egy zsebkendő, egy konyharuha segítségével a vérzést, vagy tegyünk kötést a sérült végtagra. Azért is lényeges a mielőbbi szakszerű kezelés, mert a késlekedés akár oda is vezethet, hogy a későbbiekben a kezünket, ujjainkat nem tudjuk esetleg 100 százalékos állapotban használni.

Ha áramütés éri egyik családtagunkat, a legfontosabb lépés, hogy azonnal kapcsoljuk le a biztosítékot és csak azután foglalkozzunk a beteggel. Ha pedig gyermekünk iszik meg valamilyen lúgos-, savas-, maró anyagot, semmiképpen ne hánytassuk. Gyermeket csak orvosi felügyelettel szabad ilyen kényszertevékenység alá helyezni. A legjobb, mielőtt az ügyeletre indulunk, ha langyos tejet itatunk a kicsivel.

Attól függően, milyen sérülést szenvedünk, a késlekedés, a több órás várakozás hosszabb rehabilitációt, maradandó károsodást is előidézhet. Jó tudni, hogy ha sürgős ellátásra van szükségünk, a magán baleseti ügyeleten nem kell órákat várakozni, azonnali ellátásban részesülhetünk, hétvégén is.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

5 tipp, hogy könnyebb legyen az életed allergiásként (X)
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +24 °C
Minimum: +11 °C

A keleti országrészben este még felhős lehet az ég, és egy-egy zápor sem kizárt, majd lassan ott is felszakadozik a felhőzet. Hajnalra a középső tájakon - egy összeáramlás mentén - alacsonyszintű felhőzet képződhet, illetve foltokban köd is kialakulhat. Az északias szelet élénk, főként északkeleten akár erős lökések is kísérhetik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 9 és 15 fok között várható, ugyanakkor a derült, szélvédett északi völgyekben 5, 8 fokig is lehűlhet a levegő. Hidegfront érkezik, de jelentős időjárásváltozást nem okoz.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra