Miért szőrösödik be a romlott étel?

Biztosan mindenki dobott már ki a hűtőjéből penészes ételt. De elgondolkodtunk már azon valaha, hogy miért alakulnak ki gyapjúra hasonlító bolyhok az étel megpenészedett részén?

"A bolyhok valójában nem mások, mint mikroszkopikus spórák" - mondta a Live Science-nek Megan Biango-Daniels, a Tufts University kutatója. A penészbolyhok megjelenése ugyanis annak a jele, hogy a penészgomba készen áll a szaporodásra.

Nem mindegy, mitől penészes a fal - korábbi cikkünkért kattintson!

A kenyéren képződő zöldes bolyhok, vagy a mandarinon megjelenő fehér, poros réteg a penészgomba életciklusának egy fontos pillanatát jelzik. Ekkor ugyanis a penész arra készül, hogy milliárdnyi spóráját útnak indítsa a nagyvilágba, abban a reményben, hogy egy számukra kedvező környezetben megtelepedve gyorsan fejlődésnek indulnak majd.

A bolyhok valójában mikroszkopikus spórák
A bolyhok valójában mikroszkopikus spórák. Fotó: iStock

De miért bolyhos?

"A spórákat a szél, a levegő szállítja egyik helyről a másikra, ehhez van szükség a bolyhos megjelenésre. A bolyhok gyakorlatilag repülőkészülékként szolgálnak, amellyel a spórák messzire elutazhatnak. Hasonlóképpen, mint a pitypang esetében. A pitypang magjait is a fehér gyapjúszerű bóbiták szállítják messzire a szél segítségével" - magyarázta Biango-Daniels.

Veszélyesek a penészbolyhok?

Az esetek többségében nem. Becslések szerint körülbelül 2,2-3,3 millió gombafaj él a világon, ezek közül pedig csak néhány okozhat problémát. Vannak például gombafajok, melyek úgynevezett mikotoxinokat termeknek, hogy meggátolják a többi mikroorganizmus növekedését. A mikotoxinok mérgező anyagok, melyek mind a növényi, mind az állati és emberi sejtekre is toxikusak. De a mikotoxinok is leginkább a legyengült immunrendszerű embereket betegíthetik meg.

Penészes ételek: kidobjuk vagy ne?

A nagy kérdés tehát az, hogy kidobjuk-e a hűtő hátuljában meghúzódó penészes sajtot, vagy egyszerűen kaparjuk le róla a zöld bolyhokat, és fogyaszthatjuk is?

Biango-Daniels szerint az ilyen esetekben nem is biztos, hogy a penész a legnagyobb probléma. Ha egy étel megpenészedik a hűtőben, az annak a jele, hogy túl sok ideje tároljuk már. Ha pedig túl sok ideje tároljuk, akkor könnyen megeshet, hogy nemcsak a rajta megtelepedett penészgomba okozhat egészségügyi problémát, hanem a benne lévő, szabad szemmel nem látható különféle vírusok és baktériumok is.

A szakértő éppen ezért azt tanácsolja, hogy ha penészt látunk egy olyan ételen, amin egyébként nem kellene, hogy legyen, akkor a legjobb, ha nem fogyasztjuk el, hanem kidobjuk a kukába.

Forrás: livescience.com

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +37 °C
Minimum: +14, +21 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is képződnek, de ezekből csapadék nem alakul ki. Igazi hőség várható, az időnként megélénkülő délies szél mellett 31, 37 fok között tetőzik a hőmérséklet. Hétfőn ismét a kánikula terheli meg a szervezetet. A szívbetegek különösen veszélyeztetettek, de még az egészségesek körében is előfordulhat rosszullét, szédülés és vérnyomáspanaszok is. A déli órákban kerülendő a tűző napon tartózkodás! Gyakoriak a fejfájásos tünetek is, sokan alvásproblémáktól szenvednek. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)