Miért jó, ha kicsit rosszul érezzük magunkat?

Puha ágy, meleg takaró, forró fürdő - a legtöbbünk számára ezek az ideális pihenés feltételei. Azonban időnként az is előnyös, ha nem érezzük tökéletesen kényelmesen magunkat - ez ugyanis jót tehet az egészségünknek!

Legyünk egy kicsit betegek!

Kanadai kutatók szerint ha a megfázásos tünetek jelentkezésekor azonnal elkezdünk gyógyszert (például fájdalomcsillapítót) szedni, akkor sokkal több fertőző mikrobát szórhatunk szét és lassabban is gyógyulhatunk, mintha gyógyszerek nélkül küzdenénk a náthával. Ennek oka többek között a láz csillapításában rejlik, a kórokozók ugyanis sokkal kellemesebben érzik magukat és jobban is szaporodnak az alacsonyabb testhőmérsékleteten. A gyulladás elnyomása szintén hátráltatja a gyógyulást. Ha tehát megfáztunk, próbáljunk meg sokat pihenni, sok folyadékot fogyasztani, C-vitaminban dús ételeket enni, és gyógyszert csak abban az esetben vegyünk be, ha már nagyon rosszul vagyunk.

Súlyos hibáink Nyavalygás, halogatás, hirtelen felindulás...Összegyűjtöttük a leggyakoribb hibáinkat, amelyeket a stressz miatt naponta elkövetünk. Tudja meg, Ön is elköveti-e ezeket, kattintson!

Viseljünk szűkebb ruhákat!

A laza viseletnek, például egy kényelmes tréningnadrágnak természetesen megvan a maga előnye, de a ruha a lelkiállapotunkra is hatással van - ez pedig a tartásunkon is meglátszik. Minél slamposabb ugyanis a ruházat, annál hanyagabb a testtartásunk, ez pedig könnyen hátfájáshoz vezethet.

Vegyünk hideg zuhanyt!

Ha kint hideg van, sokak számára a nap csúcspontja lehet, ha beállhatnak a forró víz alá, vagy belemerülhetnek a kádba. A meleg fürdő valóban nagyon kellemes, lazító hatású, de a hidegebb vizes zuhanyozásnak legalább annyi előnye van. Javítja például a keringést, jót tesz a fáradt, kimerült izmoknak, és egy amerikai kutatás szerint még boldogabbak is lehetünk tőle, mert emeli a szervezetünkben az endorfinok szintjét. A hideg vizes zuhany emellett élénkítő hatású is.

Időnként az is előnyös, ha nem érezzük tökéletesen kényelmesen magunkat

Időnként az is előnyös, ha nem érezzük tökéletesen kényelmesen magunkat

Viseljük el a fejfájást!

Londoni neurológusok szerint az állandó fájdalomcsillapító-szedés megváltoztathatja az agyunkat, így a szervezetünk még érzékenyebbé válik a fájdalomra. A szakemberek szerint egy hónapban 15 napnál hosszabban ne vegyünk be ibuprofen tartalmú, illetve 10 napon át opiátalapú fájdalomcsillapítót.

Csavarjuk lejjebb a fűtést!

Egyes szakemberek szerint minél melegebb van a lakásokban, irodákban, annál nagyobb az esélye az elhízásnak. A melegben ugyanis sokkal kevesebb kalóriát égetünk el. A hidegebb környezet olyan biológiai változásokat indít el a szevezetben, melyek hatására felgyorsul és hatékonyabbá válik az anyagcsere. így a szervezetünk maghőmérséklete nem csökken. Szerencsére, nem kell egész nap fagyoskodnunk: japán kutatók szerint már az is elég, ha naponta két órát 17-18 fokos szobában töltünk.

Aludjunk kemény matracon!

Aki puha matracon alszik, annak nagyobb valószínűséggel fog fájni a háta annyira, hogy fájdalomcsillapítót kelljen szednie, mint annak, aki a keményebb matracokat részesíti előnyben - állapították meg spanyol kutatók. A túl puha matracba ugyanis könnyebben besüppedünk, így az nem támasztja eléggé alá a gerincet, és nem tartja azt a természetes S-alakban. Válasszunk olyan matracot, melyet olyan keménynek érzünk, mintha a padlóra terített vastag takarón feküdnénk! Ne várjuk azonban az azonnali kedvezőbb hatást, legalább hat hétre van szükségünk ugyanis, hogy hozzászokjunk az új fekvőhelyhez.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)