Fájdalomcsillapító ebéd

Ne nyúljon rögtön gyógyszerhez, ha fáj valamije! Vannak olyan élelmiszerek is, amelyek meglepően jól csillapítják a fájdalmat.

Csípős gyógyszerek

A leghíresebb fájdalomcsillapító élelmiszer a chilipaprika. A paprika kapszaicint tartalmaz: ennek köszönhető a csípőssége, ugyanakkor ez az anyag jól csillapítja a krónikus fájdalmat is. A kapszaicin ugyanis ingerli, csípi a nyelvet: a szervezet érzi a fájdalmat, és endorfinokat, úgynevezett boldogsághormonokat termel. Ennek a hormonnak erős fájdalomcsillapító tulajdonsága van, hatása a morfiuméhoz hasonló.

Tudta, hogy a zene is képes fájdalmat csillapítani? Sőt! A zenére operáló sebészek szerint nemcsak nyugtatólag hat, hanem a hatékonyságot is segíti! Kattintson ide a részletekért! Az Egyesült Államokban már évek óta gyártanak egy különleges port a kiszárított paprikából. A készítményt - gyorssegélyként - az autó kesztyűtartójába érdemes tenni, mert a paprikapor fogyasztása gyorsan csillapítja az égési, vágási és más sérülések által okozott fájdalmat. Hasonló tulajdonságokkal bír gyakorlatilag az összes csípős élelmiszer.

A szusi híres ízesítője a wasabi (japán torma). Ez szintén stimulálja a fájdalomcsillapításért felelős receptorokat, sőt ugyanígy működik az oroszok egyik kedvelt fűszernövénye, a fokhagyma is. A kislyukú reszelőn felaprított fokhagyma képes megszüntetni a legkínzóbb fájdalmat, a fogfájást. Ezeken kívül nagyon jó fájdalomcsillapító lehet még a mustár, illetve a mustárolaj.

A kapszaicin fájdalomcsillapító hatású

Orvosság a konyhakertből

Fájdalomcsillapító hatása van néhány fűszernek: a sáfránynak, a tárkonynak és a petrezselyemnek is. Ezek a fűszerek illóolajokat tartalmaznak, amelyek serkentik a vérkeringést. A vérkeringés javulása következtében a belső szervek több oxigénhez jutnak, így hamarabb elkezdődik a gyógyulás, enyhül a fájdalom. A fűszerek vitaminokat és nyomelemeket tartalmaznak, amelyek növelik a szervezet alkalmazkodóképességét, és erősítik az immunrendszert.

Igaz, hogy ezeknek nem olyan gyors a fájdalomcsillapító hatásuk, mint a csípőseknek, viszont sokkal kíméletesebben hatnak. Ez a tény nagyon fontos a gyomor- és emésztőszervi betegségekben szenvedő emberek számára, akiknek ellenjavallott az erős fűszerek fogyasztása.

Fájdalom esetén az a leghatékonyabb, ha természetes szereket használunk. Ezeknek ugyanis nemcsak fájdalomcsillapító és gyulladásgátló hatásuk van, hanem még az immunrendszert is erősítik.

Forrás:
www.aif.ru

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció