Lakás helyett egészségükre gyűjtenek a magyarok

Egyre népszerűbbek a hazai lakosság körében a nyugdíjcélú megtakarítások, egészségügyi kiadásainkra pedig immár fontosabbnak tartjuk félretenni, mint lakásvásárlásra – derült ki egy közelmúltbeli felmérésből.

Jól látható tendencia, hogy a koronavírus-pandémia hatására megváltoztak a megtakarítási preferenciák. Az önkéntes egészségpénztárak az idei első félévi adatok alapján közel egymillió tagot számlálnak, 2,9 százalékkal többet, mint 2021 második félévében – hangzott el Nagy Csaba, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) elnökének előadásában az idei Pénztárkonferencián a napi.hu beszámolója szerint.

malacpersely, sztetoszkóp, egészségügyi célú megtakarítás
Egyre népszerűbbek itthon az egészségügyi célú megtakarítások. Fotó: Getty Images

Nagy a Pulzus Kutató szeptemberi közvélemény-kutatására hivatkozva arról számolt be, hogy ma a váratlan helyzetekre való felkészülés jelenti a legnépszerűbb megtakarítási célt. Ezt követik a második helyen az egészségügyi kiadások, majd a harmadik pozícióban a saját lakás vásárlása. Az első ötbe emellett befért a nyugdíjcél és a gyermekek tanulmányának finanszírozása is.

Inkább az egészség, mint a lakás

Mindez érdekes változásokat mutat a megelőző, 2019-es felmérés eredményeihez képest. Egyfelől ilyen, hogy az egészségügyi célú megtakarítások megelőzték a lakáscélúakat a listán, másfelől felértékelődtek a nyugdíjcélú megtakarítások is. Ez utóbbiak a korábbi ötödik-hatodik helyről kapaszkodtak fel a közvetlen élmezőny mögé.

Összességében a megkérdezettek negyede – főként idősebbek – nyilatkoztak úgy, hogy számukra nem fontos, hogy pénzt takarítsanak meg a jövőre. Ezzel együtt a válaszadók közel fele azért nem tesz félre, mert túl alacsonynak érzi hozzá a jövedelmét. Egészséggel kapcsolatos megtakarítása a résztvevők 12, nyugdíjcélú megtakarítása pedig 14 százalékuknak volt.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +8 °C
Minimum: -3, +4 °C

Többfelé erősen felhős, borult lesz az ég, de lesznek tájak, ahol kisüt a nap. Számottevő csapadék nem várható, de ónos szitálás, illetve kisebb eső egy-két helyen kialakulhat. Mérsékelt marad a szél, a legmagasabb hőmérséklet 3, 8 fok között alakul. Vasárnap folytatódik az eseménytelen, frontmentes időszak. Az ízületi panaszok egész nap fennállhatnak, emellett gyakoriak lehetnek az alvásproblémák és a fejfájásos tünetek. A fényhiány lehangoltságot, ingerültséget okozhat. Fennáll a megfázás veszélye. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: