Lakás helyett egészségükre gyűjtenek a magyarok

Egyre népszerűbbek a hazai lakosság körében a nyugdíjcélú megtakarítások, egészségügyi kiadásainkra pedig immár fontosabbnak tartjuk félretenni, mint lakásvásárlásra – derült ki egy közelmúltbeli felmérésből.

Jól látható tendencia, hogy a koronavírus-pandémia hatására megváltoztak a megtakarítási preferenciák. Az önkéntes egészségpénztárak az idei első félévi adatok alapján közel egymillió tagot számlálnak, 2,9 százalékkal többet, mint 2021 második félévében – hangzott el Nagy Csaba, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) elnökének előadásában az idei Pénztárkonferencián a napi.hu beszámolója szerint.

malacpersely, sztetoszkóp, egészségügyi célú megtakarítás
Egyre népszerűbbek itthon az egészségügyi célú megtakarítások. Fotó: Getty Images

Nagy a Pulzus Kutató szeptemberi közvélemény-kutatására hivatkozva arról számolt be, hogy ma a váratlan helyzetekre való felkészülés jelenti a legnépszerűbb megtakarítási célt. Ezt követik a második helyen az egészségügyi kiadások, majd a harmadik pozícióban a saját lakás vásárlása. Az első ötbe emellett befért a nyugdíjcél és a gyermekek tanulmányának finanszírozása is.

Inkább az egészség, mint a lakás

Mindez érdekes változásokat mutat a megelőző, 2019-es felmérés eredményeihez képest. Egyfelől ilyen, hogy az egészségügyi célú megtakarítások megelőzték a lakáscélúakat a listán, másfelől felértékelődtek a nyugdíjcélú megtakarítások is. Ez utóbbiak a korábbi ötödik-hatodik helyről kapaszkodtak fel a közvetlen élmezőny mögé.

Összességében a megkérdezettek negyede – főként idősebbek – nyilatkoztak úgy, hogy számukra nem fontos, hogy pénzt takarítsanak meg a jövőre. Ezzel együtt a válaszadók közel fele azért nem tesz félre, mert túl alacsonynak érzi hozzá a jövedelmét. Egészséggel kapcsolatos megtakarítása a résztvevők 12, nyugdíjcélú megtakarítása pedig 14 százalékuknak volt.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +27 °C
Minimum: +15 °C

Estig gomolyfelhős, napos idő várható, majd a gomolyfelhők a nyugati országrész, illetve hozzávetőlegesen az Eger-Békéscsaba tengelyű összeáramlási zóna kivételével mindenütt leépülnek, kiderül az ég. Az említett sávban estig még kialakulhatnak záporok, esetleg egy-egy zivatar, másutt nem valószínű csapadék. Az északi, északnyugati szél eleinte még nagy területen lesz élénk, majd estére mérséklődik a légmozgás. Késő estére 16 és 24 fok közé hűl le a levegő. Hidegfront hatására növekszik a görcshajlam és előfordulhat izomgörcs és fejfájás.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra