Koronavírus: így mossuk a ruháinkat

A koronavírus elleni védekezésnek fontos része a minél alaposabb higiénia. Ebbe természetesen a ruháink tisztán tartása is beletartozik.

Nagyon fontos, hogy a ruhadarabokat, a törölközőket, a törlőruhákat és az ágyneműt is a megfelelő módszerrel és hőmérsékleten tisztítsuk. Ugyanis csak így érhetjük el, kórokozómentesek legyenek. Mutatjuk a mosás legfontosabb szabályait a koronavírus-járvány idejére.

Fontos a hőmérséklet

Koronavírus: ilyen tünetek esetén maradjunk otthon - olvassa el a részleteket!

A fehér ruhákat mossuk 60 Celsius-fokon, a tisztításhoz pedig használjunk fehérítőt és mosószert is. Akinek van szárítógépe, vagy szárító programja a mosógépében, az legalább 45 percre tegye bele ezeket a holmikat. Színes ruhák esetében viszont kicsit más a helyzet. Bár a fertőtlenítésre a forró víz a legjobb, a színes vagy érzékenyebb anyagból készült darabokat nem szabad magas hőfokon mosni - koronavírus elleni védekezés ide vagy oda, inkább ne kockáztassuk meg, hogy tönkretesszük a ruháinkat. Ellenőrizzük a címkéket, és válasszuk a lehetőség szerinti legmagasabb hőmérsékletet. Használjunk folyékony mosószert, majd - ha van rá mód - ezeket a darabokat is tegyük a szárítóba legalább 45 percre.

koronavírus, koronavírus megelőzés, koronavírus ruha, koronavírus mosás, koronavírus házimunka, koronavírus fertőtlenítés
A kényesebb ruhadarabokat fertőtlenítés után lehetőleg kézzel mossuk ki.Fotó: Getty Images

Érzékeny anyagok fertőtelnítése

Az érzékeny anyagból - például gyapjúból vagy selyemből - készült, illetve a vegytisztítást igénylő darabok esetén megpróbálkozhatunk azzal, hogy víz és izopropilalkohol 2:1 arányú keverékéből egy fehér textíára öntünk egy keveset, és ezzel töröljük át az adott ruhaneműket. Színes anyagoknál viszont először tegyünk próbát egy kis felületen. A tisztítás után a kényes anyagokat mossuk ki kézzel, majd lehetőség szerint szárítsuk a napon. Egyes darabokat forró gőzzel is tisztíthatunk, amely szintén segíthet elpusztítani a kórokozókat - például a koronavírust .

Mit tegyünk, ha beteg az egyik családtag?

Ha a háztartásunkban van koronavírus-fertőzött , akkor az ő szennyesét a többiekétől külön kell gyűjteni, tárolni és mosni is. Mosás után a mosógépet is ajánlott fertőtleníteni: ehhez érdemes a boltokban erre kínált tisztítószereket alkalmazni. Ezeket általában az adagolóba vagy a dobba kell önteni, majd egy magas hőfokú programmal, ruha nélkül átmosni a gépet.

Forrás: cleaning.lovetoknow.com

Rejtély, mikorra lesz gyógyszer a koronavírus ellen - olvassa el a részleteket társportálunk, az nlc.hu cikkében!

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24, +31 °C
Minimum: +12, +17 °C

Változékony idő lesz, a napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet. Ezekből helyi záporokra, zivatarokra is készülni kell. Élénk északias szél mellett 24, 31 fok közé melegszik a levegő. Pénteken front ugyan nem érkezik, de a kettősfronthoz hasonló tünetek léphetnek fel. Ingadozhat a vérnyomás, emellett fejfájás is felléphet. A fülledtebb időszakokban légszomjat, rosszullétet lehet tapasztalni, zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A következő napokban sem javul a helyzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)