Koronavírus: így mossuk a ruháinkat

A koronavírus elleni védekezésnek fontos része a minél alaposabb higiénia. Ebbe természetesen a ruháink tisztán tartása is beletartozik.

Nagyon fontos, hogy a ruhadarabokat, a törölközőket, a törlőruhákat és az ágyneműt is a megfelelő módszerrel és hőmérsékleten tisztítsuk. Ugyanis csak így érhetjük el, kórokozómentesek legyenek. Mutatjuk a mosás legfontosabb szabályait a koronavírus-járvány idejére.

Fontos a hőmérséklet

Koronavírus: ilyen tünetek esetén maradjunk otthon - olvassa el a részleteket!

A fehér ruhákat mossuk 60 Celsius-fokon, a tisztításhoz pedig használjunk fehérítőt és mosószert is. Akinek van szárítógépe, vagy szárító programja a mosógépében, az legalább 45 percre tegye bele ezeket a holmikat. Színes ruhák esetében viszont kicsit más a helyzet. Bár a fertőtlenítésre a forró víz a legjobb, a színes vagy érzékenyebb anyagból készült darabokat nem szabad magas hőfokon mosni - koronavírus elleni védekezés ide vagy oda, inkább ne kockáztassuk meg, hogy tönkretesszük a ruháinkat. Ellenőrizzük a címkéket, és válasszuk a lehetőség szerinti legmagasabb hőmérsékletet. Használjunk folyékony mosószert, majd - ha van rá mód - ezeket a darabokat is tegyük a szárítóba legalább 45 percre.

koronavírus, koronavírus megelőzés, koronavírus ruha, koronavírus mosás, koronavírus házimunka, koronavírus fertőtlenítés
koronavírus, koronavírus megelőzés, koronavírus ruha, koronavírus mosás, koronavírus házimunka, koronavírus fertőtlenítés

Érzékeny anyagok fertőtelnítése

Az érzékeny anyagból - például gyapjúból vagy selyemből - készült, illetve a vegytisztítást igénylő darabok esetén megpróbálkozhatunk azzal, hogy víz és izopropilalkohol 2:1 arányú keverékéből egy fehér textíára öntünk egy keveset, és ezzel töröljük át az adott ruhaneműket. Színes anyagoknál viszont először tegyünk próbát egy kis felületen. A tisztítás után a kényes anyagokat mossuk ki kézzel, majd lehetőség szerint szárítsuk a napon. Egyes darabokat forró gőzzel is tisztíthatunk, amely szintén segíthet elpusztítani a kórokozókat - például a koronavírust.

Mit tegyünk, ha beteg az egyik családtag?

Ha a háztartásunkban van koronavírus-fertőzött, akkor az ő szennyesét a többiekétől külön kell gyűjteni, tárolni és mosni is. Mosás után a mosógépet is ajánlott fertőtleníteni: ehhez érdemes a boltokban erre kínált tisztítószereket alkalmazni. Ezeket általában az adagolóba vagy a dobba kell önteni, majd egy magas hőfokú programmal, ruha nélkül átmosni a gépet.

Forrás: cleaning.lovetoknow.com

Rejtély, mikorra lesz gyógyszer a koronavírus ellen - olvassa el a részleteket társportálunk, az nlc.hu cikkében!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés