Kiderült, mikor és hogyan változnak a nyugdíjszámítás szabályai

Idén januártól tovább bővült a részmunkaidő igénylésének lehetősége. Ez azonban másként számít be a nyugdíjra jogosító szolgálati időbe, illetve a nyugdíj összegébe - hívja fel rá a figyelmet az infostart.hu.

2023. január elsejétől a munkavállalók gyermekük nyolcéves koráig (a gondozást végző munkavállalók pedig a munkaviszony első hat hónapját kivéve) kérhetik részmunkaidőben történő foglalkoztatásukat. Amennyiben keresetük eléri a minimálbér összegét, nyugdíj szempontjából nincs jelentősége annak, hogy a kereset alapjául szolgáló munkavégzés nem teljes munkaidőben történik - írja az ado.hu információira hivatkozva az infostart.hu. 

nyugdíjszámítás
Sok idős ember alig, vagy egyáltalán nem jön ki a nyugdíjából. Fotó: Getty Images

Más a helyzet, ha a nyugdíjjárulék alapjául szolgáló kereset nem éri el a minimálbér összegét. A szolgálati idő hossza a nyugdíjjogosultság, és a nyugdíj mértékének meghatározásnál is fontos tényező.

A nyugdíj jogosultság esetében az adott időszak teljes egészében szolgálati időnek számít, a nyugdíj összegének meghatározásakor viszont már számítani fog, hogy a megszerzett szolgálati idő alatt nem a minimálbér teljes összege után történt meg a nyugdíjjárulék-fizetés, hanem csak egy része után. Ilyenkor a szolgálati időt a nyugdíjjárulék-alapul szolgáló kereset és a mindenkori minimálbér aránya alapján kell kiszámítani.

A dupla nyugdíj sem mindenkit óv meg az éhezéstől.                                             A nyugdíjasok fele jóval kevesebbet kap kézhez havonta, mint a 208 ezer forintos átlagnyugdíj – 300 ezer idős ember havi nyugellátásának összege például még a 100 ezret sem éri el. Sokan már a temetésükre félretett összeghez is kénytelenek hozzányúlni, hogy megéljenek.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25 °C
Minimum: +14 °C

Délnyugat felől egyre nagyobb területen megvastagszik a felhőzet. Északkeleten, illetve a keleti határ mentén számíthatunk a legtöbb napsütésre. A vastagabb felhővel borított tájakon időszakos, gyenge eső várható, majd kora estétől dél, délnyugat felől már egyre több helyen valószínű eső, zápor, zivatar. A keleti, délkeleti szél megélénkül, zivatar környékén átmeneti szélerősödés tapasztalható. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 23 és 29 fok között alakul, de a Nyugat-Dunántúlon ennél pár fokkal hűvösebb is lehet. Késő estére többnyire 14 és 20 fok közé hűl le a levegő, de néhol hűvösebb is lehet. Fronthatásra hétfőn nem kell számítani, a levegő azonban néhány fokot melegszik majd, így az arra érzékenyeknél melegfrontra jellemző tünetek jelentkezhetnek.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra