Mire lesz elég a 13. havi nyugdíj?

A héten a korábbiaknál magasabb összegeket kapnak a nyugdíjasok, ám ez az ütemesen emelkedő élelmiszerárak és a megnövekedett rezsiköltségek miatt nem jelenti azt, hogy több marad a pénztárcájukban - többek között erről volt szó az ATV Híradójában.

Szakértők szerint változtatni kellene a nyugdíjrendszeren, mert sok idős ember nyugdíja a havi 100 ezer forintot sem éri el. Ám mivel idén jóval többet kell élelmiszerre és háztartási energiára költenünk, mint két évvel ezelőtt, a nyugdíjas fogyasztói kosarat viszont még mindig a korábbi adatok alapján számítják, hiába kapnak magasabb összeget az érintettek, sokan nehéz helyzetbe kerülhetnek - hangzott el az ATV Híradójában. 

nyugdíj, 13. havi nyugdíj
Sok nyugdíjas havi százezer forintnál is kevesebből kénytelen boldogulni. Fotó: Getty Images

Magyarországon jelenleg 2 millió korbetöltött nyugdíjas él és még körülbelül félmillióan vannak, akik szintén nyugdíjat vagy nyugdíjszerű ellátást kapnak. És noha Orbán Viktor 2022 októberében bejelentette, hogy 2023-ban is minden érintett meg fogja kapni a 13. havi nyugdíjat, Karácsony Mihály, az Országos Nyugdíjasparlament Egyesület elnöke szerint szerencsésebb lenne erre más megnevezést használni. Mint az ATV Híradójának elmondta: "ez nem képezi későbbiekben a nyugdíjszámítás alapját, ez egy egy évre szóló juttatás". 

Farkas András szakértő ehhez annyit tett hozzá: a 13. havi juttatás éves hatását tekintve nagyjából nyolc százalékos további nyugdíjemeléssel ér föl. 

Egy mai nyugdíjas, akármekkora is a nyugdíja, annak több, mint a felét elkölti élelmiszerre. A mérések szerint két évvel ezelőtt ez az arány még csak 30 százalék volt. Farkas András szerint azok vannak a legnehezebb helyzetben, akiknek a nyugdíja vagy ellátása még a 100 ezer forintot sem éri el: számuk nagyjából 300 ezerre tehető. A szakértő szerint a nyugdíjemelési rendszerbe különleges szolidaritási emelési konstrukció kellene, ugyanis ők azok, akik semmiképp nem tudnak lépést tartani az árakkal - hangzott el az ATV Híradójában. 

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
Hogyan működik a bolhanyakörv?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +10, +20 °C
Minimum: -2, +6 °C

Erősen felhős lesz az ég, a nap második felétől egyre többfelé lehet eső, zápor. Erős délnyugati szél mellett 10, 20 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön melegfronti hatás érvényesül. Az érzékenyek körében puffadás és egyéb emésztési panaszok jelentkezhetnek, emellett keringési problémák léphetnek fel. Az arra hajlamosak akár intenzív migrént is tapasztalhatnak. Gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: