Ikreket egy osztályba? Így dönts szülőként

Vannak iskolák, ahol az ikreket inkább külön osztályba teszik, míg máshol kifejezetten az a cél, hogy osztálytársakként tanulhassanak. Mutatjuk a szempontokat, amelyeket érdemes mérlegelni a döntés előtt.

Egy szülői értekezlet, közös barátok, logisztika – csak néhány érv amellett, hogy az ikrek ugyanabba az osztályba járjanak. Nem mindig egyértelmű azonban, hogy ez a jó döntés. "Egy osztályba írassuk az ikreinket? Ez az egyik leggyakoribb kérdés, amelyet a szülők tesznek fel nekem"írja Catherine E. Wood klinikai szakpszichológus az IFL Science oldalán.

ikrek, tesók, testvérek, osztálytársak
A legtöbb iker egy osztályban tanul. Fotó: Getty Images

Őket is kérdezd meg!

Az ikrekre szakosodott pszichológus úgy fogalmaz: „sok iskola továbbra is elkülöníti az ikreket, mert mélyen gyökerező meggyőződésük, hogy ez jobb a különálló identitás kialakítása szempontjából. Az is gyakran kimondatlan indoklás (különösen az egypetéjű ikrek esetében), hogy a tanárok és a diákok könnyebben meg tudják különböztetni őket egymástól." A szakember szerint azonban mind a kutatási eredmények, mind pedig a klinikai tapasztalatok azt mutatják, hogy ez nem ilyen egyszerű. Kevés bizonyíték támasztja ugyanis alá, hogy az ikrek jobb tanulmányi teljesítményt nyújtanak, ha külön osztályba járnak. Kivételt képezhet, ha az egyik iker különleges szükségletekkel rendelkezik, vagy ha az ikrek között egészségtelenül nagy a versengés.

Egy 2022-ben közzétett kanadai tanulmány szerint, ha az általános iskolás korú ikrek egy osztályban tanulnak, az pozitív hatással van a viselkedésükre és a másokkal való kapcsolatukra. Ez legfőképpen akkor igaz, ha az iskolakezdés előtt sem voltak soha távol egymástól. Az ilyen szoros ikerkapcsolat esetében az ad nekik biztonságot, ha legalább az alsós évek alatt ugyanúgy együtt lehetnek napközben.

Azt mondják, az egypetéjű ikrek szorosabban kötődnek egymáshoz, mint egy sima testvéri kapcsolat tagjai. Így van vagy nem, Kennedy és Morgan Mason kapcsolata valóban különleges.

Elmondható ugyanakkor az is, hogy a szülők ismerik eléggé a gyerekeiket annak meghatározásához, hogy eldöntsék, egy osztályba járjanak-e. Ugyanakkor jó, ha az iskola minden évben konzultál a szülőkkel arról, hogy hova járjanak a gyermekeik. Szintén fontos maguknak az ikreknek a véleményét kikérni a dologról, különösen, ha már felsőbb osztályba járnak. Nincs tehát kőbe vésett irányelv, de fontos, hogy a tanárokkal és a gyermekeiddel is egyeztess az iskolai osztályok kiválasztása előtt.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14 °C
Minimum: +3 °C

Napos idő várható gomolyfelhő-képződéssel és északnyugat felől növekvő fátyolfelhőzettel, amely délutántól az Észak-Dunántúlon már vastagszik is. Helyenként alakulhat ki zápor, északnyugaton esetleg zivatar is lehet. A nyugatias szelet az északi megyékben kísérhetik élénk, erős, záporok, zivatarok környékén esetleg viharos lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 16 fok között alakul. Késő estére 3 és 10 fok közé hűl le a levegő. Az orvosmeteorológia terén kettősfronti hatásra kell készülni.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra