Ezek a műanyagok lehetnek veszélyesek

Élelmiszereinket a legtöbb esetben valamilyen műanyag tárolóedényben visszük haza, ezek azonban anyagukat tekintve különbözőek, bizonyos fajtájuk pedig hosszú távon az egészségre káros anyagokat is juttathat az élelembe.

A boltok polcairól levett élelmiszerek dobozát a legtöbben a szavatossági idő miatt fürkészik, illetve egyre többen vannak olyanok is, akik a termék összetevőit is figyelembe veszik a vásárlást megelőzően. Kevesen gondolnak azonban arra, hogy maga az étel csomagolása is befolyásolhatja annak minőségét. Előfordulhat ugyanis, hogy bizonyos műanyagokból kémiai anyagok oldódnak ki az ételbe, melyek az elfogyasztását követően szervezetünkben rakódnak le. Hogyan deríthetjük ki, hogy melyek a "biztonságos", illetve "veszélyes" műanyagok?

Figyeljük a terméken szereplő kódokat!

A terméken szereplő kód - amelyet három, háromszög alakban tekeredő nyíl vesz körül - árulkodik a műanyag összetételéről. Íme a magyarázat, hogy melyik mit jelent, illetve mire figyeljünk ezen műanyagokkal kapcsolatban:

1 - PET/PETE

Ásványvizes palackok esetén legtöbbször az 1-es számmal találkozhatunk, amely a PET/PETE, vagyis a polietilén-tereftalát jelzése. Ez a leggyakrabban kereskedelmi forgalomba kerülő műanyagtípus, mert egyszerűen és olcsón előállítható. Az anyagot használja még a textilipar, illetve bizonyos háztartási- és tisztálkodószerek flakonja ebből az anyagból készül. Rendszeres használatakor ugyanakkor nő a szivárgás veszélye, és rengeteg baktérium telepedhet meg rajta. Ezek a palackok egyszer használatosak, ha kiittuk, ne töltsük újra!

2 - HDP vagy HDPE

Tejes dobozokhoz, illetve bizonyos játékokhoz használnak nagysűrűségű polietilént, vagyis HDPE-t . A veszélytelenebb műanyagok kategóriájába tartoznak, a kutatások jelentős része nem mutatta ki, hogy érzékelhető mennyiségű rákkeltő, illetve hormonháztartásban zavart előidéző anyagokat juttatnak a szervezetbe. Inkább azt az ásványvizet válasszuk, amelyen ez a jelölés szerepel, sajnos azonban ez a ritkább is egyben.

3 - PVC

A PVC, vagyis polivinilklorid bizonyos csövek, illetve vegyi anyagok tárolására szolgáló flakonok anyaga, de néha élelmiszerek tárolására is használják. Ez utóbbi nem szerencsés, hő hatására ugyanis ftalátok és adipátok válhatnak ki belőle, melyek rákkeltőek és hormonzavarokat okozhatnak. Ha lehet, kerüljük a jelöléssel ellátott termékeket!

Kutatások szerint tízből hét műanyag doboz hormonális zavarokat okozó vegyi anyagokat juttat a benne lévő élelembe. Cikkünkből megtudhatja, miért nem szabad műanyag dobozban melegíteni az ételt, illetve mire figyeljen, ha a hűtőben tárolná benne az ebédjét!

4 - LDPE

Bizonyos szatyrok, bevásárlózacskók alapanyaga a kissűrűségű polietilén, ritkábban használják csak élelmiszerek tárolására. A legtöbb kutatás veszélytelennek minősítette.

5 - PP

A PP polipropilént jelöl, ebből készülnek többek között a joghurtos poharak, kechupos és mustáros dobozok, illetve a krémsajtok és szószok tárolóedényei. Magas olvadáspontja miatt forróbb italokat is önthetnek bele, egyes ivókulacsok műanyag részeinek alapanyagát képezi. Biztonságos műanyagként van számon tartva.

6 - PS

A PS, vagyis polisztirol egy olcsón előállítható és sokoldalúan hasznosított műanyagtípus, hőszigetelő anyagként is felhasználják, de készülnek belőle poharak és különféle csomagolóanyagok is. A kutatások szerint ugyanakkor a benne tárolt élelmiszerbe sztirolt szivárogtat, ami nemcsak rákkeltő, de az idegrendszerre is káros hatása van. Ételek vagy italok hosszabb tárolására alkalmatlan.

Egyes műanyag palackok veszélyes, rákkeltő anyagokat is juttathatnak a benne tárolt élelmiszerre és italra

7 - Egyéb

A hetes, vagyis "egyéb műanyag" kategóriába sorolnak minden olyan terméket, amelynek alapját a fent felsoroltak egyike sem, vagy éppen azok valamiféle keveréke képezi. Éppen ezért ez a megjelölés is kerülendő, hiszen a pontos összetétele sem meghatározott, így nem tudni, milyen anyagokat juttathat a benne tárolt élelmiszerbe. Ide sorolják többek között a polikarbonát alapanyagú termékeket is, amely a bizonyítottan egészségkárosító BPA-t oldja a benne tárolt ételbe és italba. Forró, illetve fűszeres ételeket, italokat semmiképpen sem szabad ilyenekben tárolni!

A kutatások eredményei alapján tehát a 3-as, 6-os és 7-es számmal jelölt műanyag palackokat és tárolóedényeket javasolt elkerülni, illetve az 1-es jelölésű PET-palackokkal is tanácsos a szükséges minimumra csökkenteni a kapcsolatot.

Forrás: Brightside.me

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +8 °C
Minimum: -3, +4 °C

Többfelé erősen felhős, borult lesz az ég, de lesznek tájak, ahol kisüt a nap. Számottevő csapadék nem várható, de ónos szitálás, illetve kisebb eső egy-két helyen kialakulhat. Mérsékelt marad a szél, a legmagasabb hőmérséklet 3, 8 fok között alakul. Vasárnap folytatódik az eseménytelen, frontmentes időszak. Az ízületi panaszok egész nap fennállhatnak, emellett gyakoriak lehetnek az alvásproblémák és a fejfájásos tünetek. A fényhiány lehangoltságot, ingerültséget okozhat. Fennáll a megfázás veszélye. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: