Ijesztően megnőhet a társasházak közös költsége

A rezsicsökkentés részleges eltörlése a társasházakban lakókat is érzékenyen érinti. Most két dolog miatt is aggódhatnak: a saját lakásuk rezsijének növekedése, valamint a közös költség komoly emelkedése miatt.

A társasházak nehéz anyagi helyzetben lévő lakói eddig is a közös költség kifizetését hagyták utoljára. A várhatóan durván emelkedő árak miatt pedig ez még inkább jellemző tendenciává válhat.

fűtésszezon, rezsi, társasház, közös költség
Kemény időszak vár a társasházban lakókra is, főleg a fűtésszezonban. Fotó: Getty Images

A liftek üzemeltetése is rengeteg pénzbe kerül

Már a legutóbbi télen is elképesztő összegeket fizetett a fűtésére Tolnai Zsóka és családja, akik a főváros XI. kerületének egyik 15 emeletes toronyházában laknak, a harmadik emeleten. Lakásuk az épület szélén helyezkedik el, a radiátorokban pedig a víz fentről lefelé jön, így náluk télen eddig sem lehetett megsülni: jellemzően csak 19-20 fok van a szobákban. A leghidegebb időszakokban viszont kénytelenek hősugárzóval is fűteni, ami már a múlt évben is 20 ezer forint fölé emelte a villanyszámlájukat – mellette pedig a 25-32 ezret fizettek a távhőre. Az RTL Klub Házon kívül című műsorának nyilatkozó nő úgy számol, hogy idén körülbelül 40 ezer forinttal fognak többet fizetni havonta. A család ezzel igen közel kerül ahhoz az anyagi határhoz, amelyet átlépve már nem tudják majd fenntartani a lakást. Így is pluszmunkákat vállalnak, hogy kijöjjenek a havi jövedelmükből.

A társasház közös képviselője azt mondta, hiába próbálnak már évek óta spórolni, amin csak lehet, a sötét terek és a liftek nem könnyítik meg dolgukat. A ház éves áramköltsége eddig egymillió forint körül alakult, de idén ennek a duplájára számítanak. Egy XIII. kerületi, új építésű házban is a lift most az egyik mumus, a másik pedig az, hogy az épületet központi gázkazánok fűtik. Az ilyen fűtéssel rendelkező házakra vonatkozó szabályozás pedig alig egy hónappal a fűtési szezon kezdete előtt még mindig nem tiszta.

Mutatjuk, hogyan csökkenthető a rezsi a régi lakásokban.

A távhősök számíthatnak is áremelésre?

A műsorban bemutatott kelenföldi toronyházban nincs gáz, a közös képviselő szerint azonban hamarosan őket is érintheti a jelentős áremelkedés. Arra számít ugyanis, hogy a távhő ára is növekedhet – ez pedig nagyon sok társasházat érintene rosszul. Egyes hírek szerint egyébként a tavalyi árhoz képest tizenötször drágábban juthatnak majd hozzá a gázhoz a távhővállalatok a fűtési szezon kezdetétől.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: -1, +6 °C
Minimum: -3, +4 °C

Kezdetben sok lesz a felhő, majd felhőátvonulások lesznek helyenként záporral, hózáporral, futó havas esővel. Erős, viharos északnyugati szélben -1, 6 fokos délutáni hőmérsékletet mérhetünk. Szombaton hidegfront hat a szervezetre. Erős görcsös fejfájás és más görcsös panaszok jelentkezhetnek, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, sokan tapasztalhatnak szédülést, rosszullétet. Jelentősen csökken a hő- és komfortérzet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás erősen emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: