Az ágymatracot ilyen gyakran kellene cserélni

Életünk csaknem felét ágyban fekve töltjük. Éppen ezért ajánlott figyelemmel követni, milyen állapotban van a matrac, amelyen alszunk, és egészségünk érdekében bizonyos időközönként le is cserélni azt.

Tényleg segít a hátfájáson, ha a kemény padlón alszunk ?

Szakértők szerint egy átlagos ágymatrac élettartama körülbelül 8 év, de ez akár több vagy kevesebb is lehet, függően a matrac anyagától és minőségétől. A latexmatracok általában 20-25 éves garanciával kerülnek forgalomba, a jó minőségű memóriahabos matracok élettartama pedig megfelelő karbantartás mellett 10-15 év. A hibrid matracok élettartama alacsonyabb, általában körülbelül 6 év, a vízágyaké pedig 5-10 év - írta meg a brightside.me .

Az ágymatracokat érdemes néhány évente újra cserélni egészségünk érdekében
Az ágymatracokat érdemes néhány évente újra cserélni egészségünk érdekében. Fotó: Getty Images

Idővel a matracok formája megváltozik: elszakadhatnak, elkophatnak, besüllyedhet a közepük, ahol több súly nehezedik rájuk. Amikor a formaváltozás miatt már nem biztosítanak megfelelő alvófelületet, kényelmetlenné válva akadályozhatják a pihentető alvást is. Mindez pedig hosszú távon akár komolyabb egészségügyi problémák táptalajává válhat. Egy nem megfelelő matrac mindazonáltal már rövid távon is izommerevséget, testi fájdalmakat okozhat . Ha reggelente gyakran ébredünk fájós nyakkal, vállakkal, úgy könnyen elképzelhető, hogy matracunk a hibás ezért.

Érdemes megemlíteni továbbá, hogy a különféle bútordarabok közül az ágymatracokban telepedhetnek meg legnagyobb valószínűséggel háziporatkák , illetve a matrachabban penészgombák is otthonra lelehetnek. Márpedig mind az atkák, mind a penészgombák allergiás panaszokat okozhatnak, súlyosbítva akár az asztmával élők állapotát is. Éppen ezért ilyen esetekben érdemes lehet átgondolni, hogy ágymatracunk nem érett-e már meg a cserére. Abból is sejthetjük, hogy élettartama lejárt, ha az ágy minden mozgásra ropog, nyikorog, és a matrac nem tudja kezelni a rá nehezedő nyomást. Szintén a matrac elöregedésére utaló jel, ha a mellettünk alvó minden apró mozdulatát folyamatosan érzékeljük, a matracnak ugyanis a mozgással járó rezgéseket is tompítania kellene optimális esetben.

A matrac élettartamát növelhetjük azáltal, ha 3-6 havonta megfordítjuk, hiszen így mindkét felületen egyenletesen kopik. Emellett kövessük pontosan a gyártó által mellékelt használati utasítást, szellőztessük a hálószobát rendszeresen, és a gyerekeknek, illetve a házi kedvenceknek ne engedjük, hogy ugráljanak az ágyon. Ezen felül a matrac rendszeres porszívózása, tisztítása segíthet meggátolni a poratkák elszaporodását.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16, +21 °C
Minimum: +1, +7 °C

Napos időre van kilátás, csapadék nem lesz. Reggel északkeleten ködfoltok képződhetnek. Mérsékelt szél mellett 16, 21 fok közötti csúcshőmérsékletekre számíthatunk. Szerdán a frontmentes, de melegedő idő is okozhat panaszokat. Reggel kopásos, napközben gyulladásos ízületi bántalmak léphetnek fel, emellett a fokozottan érzékenyek migrént és koncentrálási problémákat is tapasztalhatnak. Ingadozhat a vérnyomás, a délelőtti órákban rosszullét jelentkezhet. A napsütés azonban kissé ellensúlyozhatja a tüneteket. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: