A legjobb környezetbarát élelmiszer-alternatívák

A környezetvédelem egyre többeknek lesz szívügye, de sokan nem tudják, hogy hol kezdjék a változtatásokat az életmódjukban. Az egyik lehetőség, hogy az étkezésünket próbáljuk kicsit megreformálni annak érdekében, hogy kisebb legyen az ökológiai lábnyomunk.

Sokan nem is tudják, hogy az, hogy mit esznek, és milyen élelmiszereket vásárolnak, mekkora hatással van a környezetre. Egy nagy tejeskávé ökológiai lábnyoma például tízszer akkora, mint egy sima presszóé, éppen ezért már egy olyan apróság is számíthat, ha ezentúl tej nélkül fogyasztjuk a kávénkat. Ha nem szeretnénk lemondani a tejről, akkor érdemes növényi alternatívákat kipróbálni, mert ezek fele olyan károsak környezetvédelmi szempontból. Ha pedig reggelente müzlit eszünk tejjel, és növényi tejre váltunk, már azzal is tettünk egy keveset a környezetért.

Ez az étrend a legjobb nekünk Egy új kutatás szerint a vörös hús- és tejtermékmentes étrend nem csak egészségünkre, hanem a bolygóra is jó hatással van. Kattintson a részletekért!

Nézzük meg jól, hogy mi kerül a kosarunkba

Hasonló a helyzet, ha a szendvicsünkbe sajt helyett mogyoróvajat vagy mandulavajat teszünk, de már az is sokat számít, ha a felére csökkentjük a sajt mennyiségét és vékonyabb szeleteket vágunk. A sajtokból is létezik növényi alternatíva, ezeknek az előállítása körülbelül tizedakkora hatású környezetvédelmi szempontból, mint a tejből készülteké.

Tej helyett érdemes a növényi változatokat választani. Fotó: Getty Images
Tej helyett érdemes a növényi változatokat választani. Fotó: Getty Images

Ha vásárolni megyünk, és gyümölcsöt kívánunk, érdemes figyelni a szezonalitásra, illetve átgondolni, hogy milyen szállítási móddal és mennyi idő alatt kerülhetett az adott gyümölcs a polcokra. A bogyós gyümölcsöket, amikor éppen nincsen szezonjuk, általában repülővel szállítják, ami százszor olyan környezetkárosító is lehet, mintha hajóval tennék ugyanezt. Azzal is tehetünk a természet védelméért, ha olyan gyümölcsöket veszünk, amelyek egy több hetes hajóút során is fogyaszthatóak maradnak, ilyenek például az alma, a banán vagy a narancs.

A húsfélék fogyasztásának környezetszennyező hatásairól már rengeteg tanulmány született, nem véletlen, hogy sokan próbálják csökkenteni a húsfogyasztásukat, ami nagyon hasznos ötlet. Ha például a heti szintű bárány- vagy marhahúsfogyasztásunk felét hüvelyesekkel, például lencsével vagy babbal helyettesítjük, azzal 40 százalékkal csökkenthetjük a hozzájárulásunkat az állattartás okozta károsanyag-kibocsájtáshoz. Környezetbarát megoldás, ha ásványvíz helyett csapvizet iszunk, ehhez érdemes beszerezni egy vízszűrő kancsót, vagy egy, közvetlenül a csapra szerelhető vízszűrőt.

A vajat is megpróbálhatjuk főzés közben valamilyen növényi zsiradékkal helyettesíteni, és már rengeteg növényi alapú szendvicskrém is létezik, amelyek szintén környezetkímélőbbek az állati eredetűeknél. Ha pedig valamilyen sütemény vagy étel receptje tojásfehérje használatát írja előt, akkor használjunk helyette aquafabát. Az aquafaba a csicseriborsókonzervből visszamaradt folyadék, amelyet ugyanúgy felverhetünk, mint a tojásfehérjét, és készíthető belőle például habcsók, csokoládémousse vagy akár majonéz is.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)