Egyéves fiuk így segíti a látássérült házaspárt

Fejes Nelli és Fejes Gábor mindketten súlyosan látássérültek, ám ez sem akadályozta meg őket abban, hogy gyereket vállaljanak. 13 hónapos kisfiuk, Donát teljesen egészséges, és szívesen segít nekik, ha valamit nem találnak.

Fejes Nelli talpraesettnek tartja magát és a férjét, azt mondja, az élet más területein is mindent meg tud oldani, legyen szó munkahelyről vagy sportról. „Igyekszünk egyedül boldogulni és megállni a helyünket” – mondta az RTL Klub Fókusz című műsorában.

látássérült, gyermeknevelés, vak
A látássérült szülők a kisfiukkal kapcsolatos teendőkre is hamar ráéreztek. Képünk illusztráció. Fotó: Getty Images

Férjével mindketten látássérültek. Gábor kétéves koráig tökéletesen látott, majd egy daganatos betegség következtében szinte teljesen elveszítette a látását. Nelli pedig csecsemőkorában látott utoljára igazán. Emléke ebből az időszakból egyiküknek sincs.

Gábor betegsége örökletes lehet, és hónapok kérdése volt, míg kiderült: kisfiuk örökölte-e vagy sem. Donát azonban makk egészséges. A szülők azt mondják: habár kisfiúk még nagyon kicsi, biztosak benne, hogy már most elfogadta őket úgy, ahogy vannak. Egyre ügyesebben alkalmazkodik, és ha valamit nem találnak, szívesen segít nekik. "Azt vesszük rajta észre, hogy odateszi a kezünket, ha valamit nem értünk, és egyre többször úgy mutogat, hogy a mi kezünket használja" – számolnak be a kisfiúról.

Nem veszélyesebb, mint látó szülőkkel

Attól tartottak, hogy lesznek olyan helyzetek, amiket látássérültekként nem fognak tudni megoldani. „Hogy észrevesszük-e majd például: mit vesz a szájába, mit akar éppen megenni” – mondta Gábor. „Mindennapi dolgok is, hogy el tudom-e úgy látni a gyermekem, ahogy én szeretném” – egészítette ki felesége.

Ám a szülők között tökéletes az összhang, és mindent megoldanak, így a kisfiukkal kapcsolatos teendőkre is hamar ráéreztek.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +23 °C
Minimum: +1, +8 °C

A napsütés mellett fátyolfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem várható. Élénk, erős délnyugati szél mellett 18, 23 fokos csúcshőmérsékleteket mérhetünk. Csütörtökön tovább folytatódik a frontmentes idő. A reggeli ízületi panaszok gyorsan megszűnnek, azonban a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás egész nap jellemzőek lehetnek. A migrénesek tartós panaszokra készülhetnek. A hőérzet kellemes, a napsütés pedig javíthatja a közérzetet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: