3 téli szokás, amely árt az egészségnek

Gyújtsunk meg egy illatgyertyát, dobjunk egy darab fát a kandallóba, vagy terítsük a ruhákat a radiátorra? Szakértők szerint ezek közül egyiket se tegyük, mert egészségünk láthatja kárát.

Illatgyertyát gyújtunk

Sokak számára az adventi időszak és a karácsony alapvető kellékei a színes-szagos illatgyertyák és mécsesek. A szakemberek viszont óvatosságra intenek ezekkel kapcsolatban, ugyanis égésük során olyan illékony szerves vegyületek (VOC) szabadulnak fel, mint például a formaldehid, amely rákkeltő lehet. Ezen kívül a szívbetegségekre való hajlamot is növelik, valamint a felnőttek már kialakult asztmáját súlyosbíthatják, gyerekeknél pedig asztmás rohamokat okozhatnak.

Az olyan termékek, mint az illatgyertyák vagy a légfrissítők többek között a rák kialakulásában is közrejátszó toxinokkal töltik meg a levegőt. Milyen veszélyei vannak a lakáson belüli légszennyezettségnek? Kattintson!

Szakemberek szerint ha néha meggyújtanánk egy-egy ilyen illatgyertyát, ügyeljünk rá, hogy ne szűk, zárt térben tegyük - mint például egy kis fürdőszobában -, illetve hogy jól szellőztessünk ki utána. Bizonyos szobanövények is segítenek a levegő tisztításában : a levendula vagy a muskátli például kiszűrheti a levegőben lévő formaldehidet.

3 téli otthoni szokás, amelyek árthatnak egészségünknek
Káros lehet egészségünkre, ha begyújtunk a kandallóba

Begyújtunk a kandallóba

A téli hangulatot fokozhatja, ha begyújtunk a kandallóba, egészségünknek viszont nem feltétlenül tesz jót: a Daily Mail azt írja, a fa és a szén égetése légzési nehézségeket is okozhat. De nem biztos, hogy ez a legrosszabb következmény. A Nemzetközi Rákkutató Ügynökség jelentése szerint a fa égése során legalább ötféle rákkeltő gáz keletkezik. Arra is figyelmeztetnek, hogy a kinti égetés is veszélyes, sőt az is, ha a szomszéd fával tüzel, és mi tartósan ki vagyunk téve a füstjének.

Ruhaszárítónak használjuk a radiátort

Egy skóciai tanulmány szerzői kimutatták, hogy a benti levegő nedvességtartalmának mintegy 30 százalékát a bent száradó ruhák adják. A nyirkos, meleg levegőben elszaporodó penész és gombák pedig egészségügyi problémákhoz vezetnek - például asztmás rohamhoz vagy aszpergillózishoz. Ez utóbbi a gyűjtőneve azoknak a bajoknak, amelyeket az Aspergillus fumigatus penészgomba okoz: a belélegzett spórák a tüdőbe jutva súlyos fertőzést okoznak.

Ha lehet, szárítsuk inkább a szabad levegőn a ruháinkat, de ha kizárólag a benti szárítás jöhet szóba, akkor vigyük be a ruhaszárítót egy olyan helyiségbe, ahol gyakran tudunk szellőztetni. Aki megengedheti magának, annak egy szárítógép beszerzése is jó ötlet lehet, tanácsolják a szakértők.

5 szokás, melynek köszönhetően javulhat a lakás levegője

  • Szellőztessünk napi 5-10 percet!
  • Ha a konyhában és a fürdőszobában nyirkosabb a levegő, ezeket a helyiségeket takarítsuk és szellőztessük gyakrabban. Ugyanis a penész és a gombák a nedves, meleg helyeket szeretik - innen indulnak el "lakáshódító" útjukra.
  • Néhány további tipp, melyekkel megelőzhető a gomba- és penészképződés: töröljük le az ablakpárkányt, ha nedves! Főzésnél használjunk fedőt! A fürdőszoba ajtaját csukjuk be, ha zuhanyzunk, és utána szellőztessük ki a helyiséget!
  • Ellenőriztessük rendszeresen a kazánt és a kéményeket, hogy biztosak legyünk benne: minden szennyezőanyag és füst rendben elhagyja a lakást!
  • Ne fűtsünk be nagyon! A Daily Mail által megkérdezett szakértő szerint 18 fok lenne az ideális hőmérséklet a lakásban. Ez nekünk persze elég hűvös, de a penésznek is - ha ennél sokkal melegebb van odabent, akkor gyorsabban elterjed.

Forrás: dailymail.co.uk

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Utca emberét kérdeztük, tudja-e mi az anafilaxiás sokk

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +27 °C
Minimum: +15 °C

Az erőteljessé váló gomolyfelhő-képződésből egyre többfelé várható zápor, zivatar. Délnyugat felől zivatarrendszer is érkezik, amely gyengülve halad északkelet felé. Az intenzívebb cellákat felhőszakadás, jégeső, viharos szél kísérheti. Zivataroktól függetlenül megélénkül, napközben több helyen megerősödik a délkeleti, keleti szél. Késő estére 16, 22 fok közé hűl le a levegő. Napközben melegfront dominál, ami okozhat kellemetlenségeket a frontérzékenyek számára.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra