3 téli szokás, amely árt az egészségnek

Gyújtsunk meg egy illatgyertyát, dobjunk egy darab fát a kandallóba, vagy terítsük a ruhákat a radiátorra? Szakértők szerint ezek közül egyiket se tegyük, mert egészségünk láthatja kárát.

Illatgyertyát gyújtunk

Sokak számára az adventi időszak és a karácsony alapvető kellékei a színes-szagos illatgyertyák és mécsesek. A szakemberek viszont óvatosságra intenek ezekkel kapcsolatban, ugyanis égésük során olyan illékony szerves vegyületek (VOC) szabadulnak fel, mint például a formaldehid, amely rákkeltő lehet. Ezen kívül a szívbetegségekre való hajlamot is növelik, valamint a felnőttek már kialakult asztmáját súlyosbíthatják, gyerekeknél pedig asztmás rohamokat okozhatnak.

Az olyan termékek, mint az illatgyertyák vagy a légfrissítők többek között a rák kialakulásában is közrejátszó toxinokkal töltik meg a levegőt. Milyen veszélyei vannak a lakáson belüli légszennyezettségnek? Kattintson!

Szakemberek szerint ha néha meggyújtanánk egy-egy ilyen illatgyertyát, ügyeljünk rá, hogy ne szűk, zárt térben tegyük - mint például egy kis fürdőszobában -, illetve hogy jól szellőztessünk ki utána. Bizonyos szobanövények is segítenek a levegő tisztításában : a levendula vagy a muskátli például kiszűrheti a levegőben lévő formaldehidet.

3 téli otthoni szokás, amelyek árthatnak egészségünknek
Káros lehet egészségünkre, ha begyújtunk a kandallóba

Begyújtunk a kandallóba

A téli hangulatot fokozhatja, ha begyújtunk a kandallóba, egészségünknek viszont nem feltétlenül tesz jót: a Daily Mail azt írja, a fa és a szén égetése légzési nehézségeket is okozhat. De nem biztos, hogy ez a legrosszabb következmény. A Nemzetközi Rákkutató Ügynökség jelentése szerint a fa égése során legalább ötféle rákkeltő gáz keletkezik. Arra is figyelmeztetnek, hogy a kinti égetés is veszélyes, sőt az is, ha a szomszéd fával tüzel, és mi tartósan ki vagyunk téve a füstjének.

Ruhaszárítónak használjuk a radiátort

Egy skóciai tanulmány szerzői kimutatták, hogy a benti levegő nedvességtartalmának mintegy 30 százalékát a bent száradó ruhák adják. A nyirkos, meleg levegőben elszaporodó penész és gombák pedig egészségügyi problémákhoz vezetnek - például asztmás rohamhoz vagy aszpergillózishoz. Ez utóbbi a gyűjtőneve azoknak a bajoknak, amelyeket az Aspergillus fumigatus penészgomba okoz: a belélegzett spórák a tüdőbe jutva súlyos fertőzést okoznak.

Ha lehet, szárítsuk inkább a szabad levegőn a ruháinkat, de ha kizárólag a benti szárítás jöhet szóba, akkor vigyük be a ruhaszárítót egy olyan helyiségbe, ahol gyakran tudunk szellőztetni. Aki megengedheti magának, annak egy szárítógép beszerzése is jó ötlet lehet, tanácsolják a szakértők.

5 szokás, melynek köszönhetően javulhat a lakás levegője

  • Szellőztessünk napi 5-10 percet!
  • Ha a konyhában és a fürdőszobában nyirkosabb a levegő, ezeket a helyiségeket takarítsuk és szellőztessük gyakrabban. Ugyanis a penész és a gombák a nedves, meleg helyeket szeretik - innen indulnak el "lakáshódító" útjukra.
  • Néhány további tipp, melyekkel megelőzhető a gomba- és penészképződés: töröljük le az ablakpárkányt, ha nedves! Főzésnél használjunk fedőt! A fürdőszoba ajtaját csukjuk be, ha zuhanyzunk, és utána szellőztessük ki a helyiséget!
  • Ellenőriztessük rendszeresen a kazánt és a kéményeket, hogy biztosak legyünk benne: minden szennyezőanyag és füst rendben elhagyja a lakást!
  • Ne fűtsünk be nagyon! A Daily Mail által megkérdezett szakértő szerint 18 fok lenne az ideális hőmérséklet a lakásban. Ez nekünk persze elég hűvös, de a penésznek is - ha ennél sokkal melegebb van odabent, akkor gyorsabban elterjed.

Forrás: dailymail.co.uk

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14, +18 °C
Minimum: +1, +8 °C

Több órára kisüt a nap, majd délután nyugat felől elkezd megnövekedni a felhőzet. Napközben számottevő csapadék nem várható, de estétől egyre többfelé kell esőre, záporra készülni. Megélénkül a délire forduló szél, 14, 19 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem jön front. Az előző napi fronthatás miatt azonban a fokozottan érzékenyek még mindig tapasztalhatnak vérnyomásproblémákat, illetve sokaknál a fejfájás sem szűnik meg teljesen. A napsütés javítja a hangulatot, a a kinti programoknak kedveznek a feltételek. Este, éjjel erős hidegfront érkezik! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: