Humánmeteo: meggyötör a felmelegedés (2021.04.09.)

Szombaton ugyan markáns fronthatás nem várható, a légköri helyzet miatt azonban a melegfrontra érzékenyek sokfelé panaszkodhatnak tüneteik erősödésére. Tompulnak a reflexek, növekszik a balesetveszély, reggel pedig a hűvös időben ízületi bántalmak is jelentkezhetnek.

Szombaton napközben a melegedő időben melegfront jellegű hatásra számíthatnak az arra érzékenyek, a középső és a nyugati, délnyugati tájakon jelentkezhetnek erősebben a tünetek. Reggel még kifejezetten hideg lesz, többfelé fagyni is fog, de délelőtt gyorsan melegszik majd a levegő. Több órára a nap is kisüt. A melegedés még a következő pár napban is folytatódni fog. Ez a rendkívüli változékonyság komoly terhelést jelent az immunrendszernek is, fertőzésveszély térkép a Meteo Klinikán!

A gyerekekre ilyen hatással lesz

A Frontjelentésben szereplő panaszok mellett elsősorban migrén léphet fel, főként az Alföld és a Dunántúl déli részén élők körében. Amennyiben migréntől szenvedünk, akkor egész nap kerüljük az alkohol és a csokoládé fogyasztását. A többfelé élénk, erős szél is tovább ronthatja a helyzetet, és ingerlékenységet, nyugtalanságot is kiválthat még a kisgyermekek körében is.

Mi fáradtak, a gyerekek ingerlékenyek, nyűgösek lehetnek. Fotó: Getty Images
Mi fáradtak, a gyerekek ingerlékenyek, nyűgösek lehetnek. Fotó: Getty Images

A napokban gyakorivá válnak az alvászavarok, és napközben is jellemző ilyenkor a fáradtság és tompaság. Gyulladásos panaszaink, például az ízületi gyulladások is erősödhetnek, ebben az esetben mellőzzük a tejtermékeket, a sajgó végtagokat pedig tornáztassuk át kissé a nap elején. A csökkent koncentrálóképesség az egész napunkra rányomhatja a bélyegét, de a napsütés javíthatja a hangulatunkat. A szél miatt alacsonyabban alakul a hőérzet, szélálló és réteges ruházatra lesz szükség a kint tartózkodás során, habár marad az évszakhoz képest átlagos idő. Érdemes minél több időt a friss levegőn tölteni. Az UV-sugárzás mérsékelt, de a déli órákban a fehér, érzékenyebb bőrűeknek már szüksége van a bőrvédelemre.

A nyírfa, az éger, a kőris és a nyárfa pollenje enyhébb tüneteket okozhat az allergiásoknál, délen és keleten jelentkezhetnek erősebben a tünetek. A következő napokban a pollenhelyzet intenzív romlása várható. A közlekedők dolgát a csökkent figyelem, a szétszórtság ronthatja, az élénk, erős lökésekkel kísért oldalszél pedig tovább növeli a balesetveszélyt.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)