Humánmeteo: alaposan meggyötör a keddi hőség

Kedden tikkasztó hőség lesz, ami nagyon igénybe veszi a szervezetet. Mutatjuk, milyen tünetekre számíthatunk.

A keddi nagy melegben tapasztalható álmatlanság, tompaság hátráltathat minket a mindennapi tevékenységeinkben, emellett sokan szenvedhetnek erősödő fejfájástól, migréntől is. Főleg a szívbetegeket és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg a folyamatos meleg, ők egész nap kerüljék a megterhelő tevékenységeket!

Ha nehezen viseli a hőséget, még akkor is, ha hűvös helyen tölti az idejét, akkor fennállhat a frontérzékenység gyanúja. Érdemes itt ellenőriznie, hogy nem fokozottan időjárás-érzékeny-e. (x)

Most már az éjszakák is egyre kevésbé hoznak felfrissülést, a nagyvárosokban hajnalra is alig hűl a levegő. Ahol viszont 20 fok alá csökken a hőmérséklet, ott jót tesz az éjszakai szellőztetés – ezzel nemcsak a minket ért hőterhelést csökkenthetjük, de jobban is aludhatunk.

Sok víz, könnyű fogások

A hőségben kiemelten fontos a folyadékpótlás: szénsavmentes ásványvizet, hűtött, alig cukrozott gyümölcsteát, limonádét fogyasszunk, akár napi 3-4 litert is! Ebédre egy tányér hűsítő gyümölcsleves is remek megoldás. A forróságban a nehéz fogások a szokásosnál is jobban megterhelik a gyomrot, és komoly rosszullétet okozhatnak.

humánmeteorológia, orvosmeteorológia, fronthatás, hőség
Tikkasztó meleg lesz kedden. Fotó: Getty Images

A legmelegebb órákban lehetőleg tartózkodjunk hűvös, zárt helyen, a tűző napsütést pedig mindenképpen kerüljük el. Mivel az UV-sugárzás eléri a nagyon erős fokozatot, fényvédő használata nélkül ne menjünk a napra!

A közlekedők a meleg miatt türelmetlenebbek, ingerültebbek a szokásosnál, valamint a fáradtság, kábaság is növeli a balesetek bekövetkezésének kockázatát. Vezessünk lassabban, óvatosabban, és fokozottan figyeljünk a gyalogosokra, biciklisekre is.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +14, +21 °C

Napos idő lesz jellemző, csapadék általában nem várható, legfeljebb északkeleten lehet néhol zápor. Mérsékelt marad a nyugati szél, 31, 36 fok közé melegszik a levegő. Szerdán nem jön front, de a tartós meleg egyre erősebb tüneteket okozhat. Többeknél alvásproblémák léphetnek fel, napközben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Fokozódik a migrénhajlam. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)