Mi van az olimpiai vízben a vízen kívül?

Az egyik legabszurdabb hír a riói olimpiai játékokkal kapcsolatban, hogy a szervezők azt javasolják a nyílt vízi versenyszámok résztvevőinek, vigyázzanak, hogy lehetőleg ne kerüljön víz a szájukba.

A furcsa helyszínéül kijelölt vízfelületeket. A hosszútávúszás és a triatlon számait a Copacabana erődtől indítják, s e számok versenyzői még örülhetnek a szerencséjüknek, hiszen tulajdonképpen az óceán és a Guanabara-öböl találkozásánál úszhatnak. A vitorlázók viszont biztosan elmormolnak néhány imát a városra letekintő Krisztus szobor felé, mert nekik az öbölben kell versenyezniük, ahol a víz természetes tisztulása sokkal gyengébb. A vitorlásversenyek fő bázisa az öböl bejáratától mintegy 6 kilométerre található Marina da Glória jachtkikötőben van.

A riói evezős- és kajak-kenu versenyek helyszíne. Tiszta pályák, tiszta versenyek?

Az öböl vize rendkívül szennyezett, a vitorlázók és a szörfösök egészsége komoly veszélybe kerülhet, köszönhetően a nagyváros igen mérsékelt szennyvíztisztító kapacitásának. A szennyvíz szinte akadálytalanul önlik a tengerbe. Bár a brazil kormány és az olimpia rendezői azt ígérték még 2009-ben, hogy megtisztítják Rio de Janeiro vizeit, de ez nem történt meg, s a fertőzésveszély változatlanul igen magas. Ráadásul a víz tele van szeméttel és mindenféle hulladékkal, amit szintén ki kell szűrni a versenyekig.

Az evezős-, illetve kajak-kenu számoknak helyt adó Rodrigo de Freitas-tónál szintén vannak vízminőségi problémák, amelyet az időnként megjelenő tömeges halpusztulás is mutat. A tesztversenyek alatt a legtöbb panasz azonban nem erre, hanem a pálya végének sekélysége (talán egyméteres a víz), és a sok vízinövény miatt volt.

E.coli baktérium az egyik legfontosabb mikroba a belekben, a bélcsatornán kívüli szervekben mégis gennyes, gyulladásos kórfolyamatokat hozhat létre. Ismertek betegséget okozó (patogén) E.coli baktériumtörzsek is, amelyek leggyakrabban hasmenéssel járó bajokat okoznak. Részletek!

A veszélyeket jelzi, hogy a spanyol és az osztrák vitorlázócsapat tagjai már átestek komoly bélrendszeri megbetegedésen , pedig az olimpiai láng még fel sem lobbant. Hogy valóban a környezet szokatlanul szennyezett, vagy csak a nagy versenyt megelőző szenzációhajhászás miatt túlhangsúlyozva jelennek meg a környezeti problémák, az majd csak utóbb fog kiderülni. A WHO illetékesei mindenesetre azt mondják, hogy a víz ugyan szennyezett, de nem fognak annyiszor érintkezni a potenciális kórokozókkal a sportolók, hogy valós veszélyben legyen az egészségük.

Valóban, az idén júniusi vízminták, amelyeket amelyeket a Copacabana strandon – a hosszútávúszás és a triatlon úszás helyszínén – vettek rendkívül alacsony coliform baktérium koncentrációt mutattak. Mindössze 31-85 széklet coliformot azonosítottak 100 milliliterenként. (A coliform baktériumokat, amelyek a melegvérű állatok székletében nagy mennyiségben fordulnak elő, gyakran használják a vízminőség egészségügyi szempontból való tesztelésére, mert a mennyiségükből következtetni lehet a többi kórokozó jelenlétének mértékére is.) A kalifornia szabványok például 400 széklet coliformot engednek meg. Rióban a 13 hónapos tesztelés során ötször haladta meg a szennyezés koncentrációja ezt a határértéket.

Egy 2015 márciusi mintavétel – amelyet az AP hírügynökség kezdeményezett – azonban megállapította , hogy a Rodrigo de Freitas-tóban 1,73 milliárd adenovírus található egy liter vízben. A mintát elemző Valerie Harwood, a University of South Florida professzora szerint Kaliforniában már a literenkénti ezer adenovírus is aggasztó volna.

Az AP jelentése szerint a Copacabana és az Ipanema strandokon vett vízminták pedig riasztó mennyiségű – literenként 7,22 millió és 32,7 millió – rotavírust tartalmaztak. És ez még a kisebb baj, mert nem lehet kizárni az igazán veszélyes kórokozók – a kolera, a vérhas, a hepatitis A és tífusz – jelenlétét sem.

Forrás: rio2016.com

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +26 °C
Minimum: +14 °C

A felhősebb északi részeken csökken a felhőzet, és az ország keleti felén erőteljessé válhat a gomolyfelhő-képződés, míg délnyugat felé haladva sok napsütés várható a fátyolfelhők és a kevés gomolyfelhő mellett. Az északkeleti, keleti megyékben helyenként előfordulhat zápor, zivatar, de kis eséllyel a délnyugati határ közelébe is sodródhatnak ilyen csapadékgócok. A Dunántúlon az északnyugati, keletebbre haladva a nyugati, délnyugati szél élénkül meg, zivatar környezetében viszont erős, viharos lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 30 fok között alakul. Ma még melegfronti, holnap már hidegfronti hatás várható.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra