Mennyire veszélyes hely Rió?

Szuperbaktériumok, szennyezett víz és a zikavírus - többek között ezen egészségügyi kockázatokat említik leggyakrabban a riói olimpia kapcsán. Mennyire veszélyes a sportesemény a kilátogató turisták és olimpikonok számára?

Jóval a hivatalos nyitóünnepség előtt botrányok övezték a riói olimpiát: egymást érték a cikkek a rossz közbiztonságról, a sebtében összetákolt, alapvető elvárásokat nélkülöző olimpiai faluról és a főként oroszokat érintő doppingbotrányról. A sportolókon túl az oda látogató, több millió turistát is veszélyeztethetik ugyanakkor a rendkívül rossz egészségügyi-higiéniai körülmények, melyek egy részét a brazilok nagy igyekezete ellenére sem tudtak elhárítani. Az Index utánajárt, mely egészségügyi kockázatok minősülnek valóban reális veszélyforrásnak, és melyek azok, amiket csupán a szenzációhajhász média fújt fel.

1,73 milliárd adenovírus literenként, holott néhány ezer is sok

Ugyan a város külterületein hegyekben áll a szemét, mégsem ez jelenti a fő problémát, és a sokat emlegetett, antibiotikumokra rezisztens figyelmeztették az úszókat, hogy ha lehet, inkább ne tegyék fejüket a vízbe, és ne igyanak belőle. Az Associated Press hírügynökség 16 hónapig végzett vizsgálatokat Rio de Janeiro vizeivel, a sportlétesítmények mellett azokat a strandokat is mérték, ahol várhatóan turisták tömege megfordul majd.

Aggasztó állapotban van többek között az olimpiai evezős és vitorlás számoknak helyet biztosító, Rodrigo de Freitas lagúna. A 2015 márciusában levett mintákban literenként 1,73 milliárd adenovírust találtak, júniusban pedig már jóval kevesebbet, literenként 248 milliót. Ez azonban még mindig kiugróan magas érték, a kaliforniai vizekben már néhány ezer vírus literenként is aggodalmat kelt a helyi szakemberekben. Ezek az adenovírusok a vírusok viszonylag nagy családját jelentik, az embereket 57 fajta képes megfertőzni. Olyan betegségeket okoznak, mint gyomor-bélhurut, kötőhártya-gyulladás , hólyaghurut, légúti megbetegedések és bőrkiütések. Szerencsére csak kirívóan ritka esetekben halálos kimenetelűek, a legtöbb fertőzöttet azonban napokig ágyhoz kötik hasmenéssel, lázzal és köhögéssel.

A gyerekekre a rotavírus lehet veszélyes

2016 júniusában Copacabana strandján is végeztek vizsgálatokat, ahol a triatlont és a nyíltvízi úszószámokat rendezik. A strand vizében a kutatók riasztóan magas értéket mértek rotavírusból , literenként 7,22 milliót. Ez elsősorban a gyerekekre veszélyes, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becsült adatai szerint 2013-ban 215 ezer, öt év alatti gyerek halhatott bele rotavírusba. Felnőtteknél a legtöbbször tünetmentes a fertőzés lefolyása.

Rio strandjain veszélyes vírusok leselkednek a turistákra

Az elsődleges problémát viszont még mindig az adenovírusok jelentik, amelyek olyan nagy koncentrációban vannak jelen a helyi vizekben, hogy azok már nagyon beteggé tehetik az embert, ha lenyeli őket. Reális veszély még, hogy a külföldi országokból, főleg Dél-Amerikán kívülről érkező sportolók, turisták immunrendszere nincs felkészülve több kórokozóra, amire a helyiek igen.

Kína után itt a legfullasztóbb a levegő

Ráadásul nem csak a vízzel, a levegővel is komoly gondok vannak: a Reuters olimpiai helyszíneken elvégzett tesztjei szerint Rio de Janeiro levegője sokkal koszosabb, mint a hatóságok állítják. Az olimpiára egészséges levegőt ígértek, de ez nemcsak a Reuters, de a kormányzat saját elemzése szerint sem jött össze. A szálló por koncentrációja évek óta meghaladja a WHO által 2006-ban meghúzott egészségügyi határt, évente több ezer helyi hal bele a légszennyezettséggel összefüggő betegségekbe. Peking után Rio a második legszennyezettebb levegőjű olimpiai helyszín.

Az egyik legabszurdabb hír a riói olimpiai játékokkal kapcsolatban, hogy a szervezők azt javasolják a nyílt vízi versenyszámok résztvevőinek, vigyázzanak, hogy lehetőleg ne kerüljön víz a szájukba. Az alábbi cikkünkben már összefoglaltuk, mi várja a turistákat és sportolókat a riói vízpartokon!

Komoly félelmeket generált a zikavírus is annak ellenére, hogy a helyi hatóságok igyekeztek mindenkit megnyugtatni. Szentes Tamás országos tisztifőorvos egy korábbi sajtótájékoztatón hangsúlyozta: zikavírus miatt senkinek, sem versenyzőnek, sem szurkolónak nem kell távol maradnia a riói olimpiáról. Egyedül a várandós nőknek nem javasolta a kiutazást, mivel a zikavírus kisfejűséget (mikrokefáliát) és más agyi rendellenességeket okozhat a várandósság idején megfertőződött nők magzatainál. Ugyanezt az instrukciót adta ki az amerikai járványügyi hivatal (CDC) is, annyi kiegészítéssel: ha a kismamák mégis elutaznának Brazíliába, mindent tegyenek meg a szúnyogcsípések elkerüléséért, és használjanak óvszert, vagy egyáltalán ne szexeljenek. Ugyanez igaz a terhes nők párjaira is. Azoknál, akik gyereket terveznek, érdemes inkább várni az utazás után legalább nyolc hetet.

Forrás: Index

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +11, +20 °C

Közepesen felhős időre van kilátás, helyi zápor, zivatar kialakulhat. Élénk lesz az északi szél, 26, 31 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap kettősfront szerű panaszokat lehet tapasztalni, de markáns front továbbra sem érkezik. A keringési és vérnyomáspanaszok mellett a fejfájás lehet a leggyakoribb, de az ingerlékenység is a nyugtalanság is jellemző tünet lehet. A hőérzet és a komfortérzet is ingadozik! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)