Mikor gyanakodjunk terhességi cukorbetegségre?

A terhesség során a kismama több kötelező vizsgálaton is átesik, amelyek a magzat és az anya egészségi állapotát vizsgálják. Ilyen például a cukorterhelés (OGTT) is, amely során kiszűrhető, ha az érintett terhességi cukorbetegséggel küzd.

Milyen értékek esetén beszélhetünk terhességi cukorbetegségről? Kik a legveszélyeztetebbek a kialakulás szempontjából? És mit tehetünk, ha bebizonyosdik a baj? Ezekre a kérdésekre Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa válaszol.

gesztációs diabétesz, terhességi cukorbetegség, várandósság, terhesség, kismama, vércukor, cukorterhelés, OGTT
gesztációs diabétesz, terhességi cukorbetegség, várandósság, terhesség, kismama, vércukor, cukorterhelés, OGTT

Nagy veszélyeket rejt

A terhességi cukorbetegség (gesztációs diabétesz) a terhesség során felfedezett cukorbetegséget jelenti. Mivel a várandósság során a szervezet eleve inzulinrezisztens állapotba kerül, könnyen jelentkezhet magas vércukorszint. Ez viszont komoly károsodásokat okozhat, így igen nagy veszélyeket rejt mind a babára, mind a kismamára nézve. Ilyenkor ugyanis megnő a baba nagyobb súlya miatt a császármetszés esélye, gyakrabban alakulnak ki különböző fertőzések és magasabb a fejlődési rendellenességek aránya is. Ráadásul a baba a születése után könnyen hipoglikémiás állapotba kerül, valamint a későbbiek során nagyobb eséllyel válik cukorbeteggé.

Kik a veszélyeztetettek?

Hogyan készüljünk terheléses vércukorvizsgálatra? A válaszért kattintson ide!

A terhességi cukorbetegség bárkinél kialakulhat, ám érdemes tudni, hogy vannak olyanok, akiknél nagyobb eséllyel lép fel. Fokozott a kockázat például az inzulinrezisztenciával (IR) és a prediabétesszel küzdőknél, valamint a 35 évesnél idősebb nőknél. Növeli a rizikót a túlsúly (30-nél magasabb BMI), az ikerterheség és a családban előforduló cukorbetegség is. De nagyobb eséllyel alakul ki a gesztációs diabétesz akkor is, ha a nő előző terhességénél már jelentkezett a probléma, vagy ha az előző gyermek 4 kilogrammnál nagyobb súllyal született.

A terhességi diabétesz cukorterheléses vizsgálattal diagnosztizálható. Ezt a vizsgálatot a terhesség során minimum egyszer kötelező elvégeztetni, általában a 24-28. héten. Magas rizikó esetén azonban a 12-16. hét körül is ajánlott az ellenőrzés. A referenciaértékek laboronként változhatnak.

Mi a teendő kóros értékek esetén?

Amennyiben a kelleténél magasabb értékeket mutat a vizsgálat, akkor terhességi diabétesz áll fenn. Az állapot kezelésének alapja az életmódterápia, amelynek két fő része a rendszeres mozgás és dietetikus által összeállított, személyre szabott diéta. A kóros eredmény kézhez kapása után 2 hétig szigorú diétát kell tartani, és vércukormérést kell végezni közvetlenül az étkezések előtt, valamint evés után után egy órával. Ezeket az értékeket a diabetológus értékeli, majd eldönti, hogy elegendő-e a diéta pontos betartása és a rendszeres testmozgás, vagy esetleg inzulinterápia is szükséges.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

A nap képe: a magyar agykutató, akire büszkék vagyunk

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés