Újrakezdené a futást? Tanácsok a szakorvostól

Akár sérülés miatt, akár a porckopás következtében fellépő fájdalom és mozgáskorlátozottság miatt kényszerült valaki felfüggeszteni a futóedzéseket, nem könnyű a visszatérés.

Egy komolyabb sérülés vagy az évek húzódó porcbántalmak, porckopás sokakat kényszerít a futás, vagy más mozgásforma időszakos feladására, és minél hosszabb a kihagyás, annál nehezebb a visszatérés. Dr. Páll Zoltán, a Fájdalom Központ sebésze , traumatológus, sportorvos hasznos tippeket és orvosi iránymutatást nyújt az edzés biztonságos újrakezdéséhez.

cyx
Mozogni térdfájdalom esetén is lehet. Fotó: Getty Images

Mozogni térdfájdalom esetén is lehet

Térdfájdalom esetén a kisebb behatással (tehát nem ugrással és földet éréssel járó) mozgásformák ajánlottak, mint például a jóga, a gyors gyaloglás, a vízi sportok, az úszás , a túrázás. Mindenképpen ajánlott a mozgás, hiszen a hosszú távú inaktivitás csak elnyújtja a fájdalmat és a vele járó mozgásbeszűkülés tovább mélyíti az alapproblémát. Ha valaki futni szeretne, fogadja meg a szakorvos alábbi tanácsait.

Alakítsunk ki új szokásokat, edzéstervet!

Amíg a futóedzéseket hanyagolni kell, addig érdemes más, térdkímélő mozgásformákat kipróbálni, a futást például jól elő lehet készíteni kerékpározással is. Ha valaki mégis ragaszkodik a futáshoz, kezdje az edzést gyaloglással és addig ne is fusson, amíg újra meg nem erősödött, és az orvos engedélyt nem adott az újrakezdésre. Akkor is érdemes eleinte felváltva gyalogolni és futni, egyre növelve a futótávolságot.

Fussunk lassabban!

A futóedzések újrakezdésénél tudatosan törekedni kell arra, hogy lassabban fussunk, mint a kényszerpihenő előtt. Így időt adunk a szervezetnek az adaptálódásra, elkerüljük azt, hogy a "nem fájós" lábat erősebben terheljük és jelentősen csökkentjük a probléma kiújulásának esélyét.

Legyünk türelmesek!

A türelem és a kitartás minden felépülés kulcsa. El kell fogadni, hogy minden lassan és a korábbiakhoz képest nehezebben megy, időbe telik, amíg valaki visszanyeri a mozgás szabadságát.

Tűzzünk ki elérhető célt!

A megfelelő célkitűzés segít fenntartani az elkötelezettséget és növeli a kitartást. De sérülés, térdfájdalom miatti pihenő után tudatosnak kell lenni, ez nem megfelelő időpont a következő havi maratonfutásra. Egy komolyabb kihagyás után reális lehet 8-10 hetes felkészüléssel elérni a 10 km teljesítését.

)
Olajág Otthonok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +16, +25 °C
Minimum: +7, +14 °C

Gyakran lesz erősen felhős az ég, de napközben átmenetileg hosszabb napos időszakok is előfordulnak. Eső, zápor nagyobb eséllyel a nap első felében fordulhat elő, de máskor sem zárható ki. Élénk, erős lesz a délnyugati, nyugati szél, 16, 25 fok közé melegszik a levegő. Szombaton kissé gyengébb mértékben ugyan, de továbbra is kettősfronti hatás érvényesül. Ingadozhat a vérnyomás, emellett egyéb keringési panaszok is felléphetnek. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás is. A tünetek tartósnak ígérkeznek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: