Többet akarsz mozogni az új évben? Így vágj bele!

Sokunk újévi fogadalma, hogy ezentúl rendszeresen fognak mozogni. Azonban sok mindenen el tud csúszni a lelkesedés.

Az EverydayHealth.com segítségével adunk pár tanácsot ahhoz, hogy ne legyen kudarcélmény az év eleji lendületből.

Csak fokozatosan!

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy rögtön heti öt edzést akarnak beiktatni az életükbe, így szinte az első héten kudarcként élik meg, ha ez nem jön össze. Ezért érdemes inkább fokozatosan bevezetnünk az életünkbe a (legalább 30 perc intenzív) mozgást, akár csak heti 1-2 nappal indulva, és később növelni az alkalmak számát.

Nyújts rendesen!

Az edzés előtti nyújtás tűnhet a legjobb dolognak, de igazából bemelegítés előtt érdemes csinálni. Ilyenkor ugyanis kisebb eséllyel tesszük ki magunkat sérülésnek.

testmozgás
Év elején általában sokan lelkesek. Fotó: Getty Images

Csak változatosan!

Akár fogyni akarunk, akár csak az izmainkat szeretnénk építeni, a legjobb, ha nem ugyanazt csináljuk minden nap, hanem hol erősítünk, hol kardiózunk. Például hiába szeretünk futni, ha folyton csak azt csinálnánk, hamar megunnánk, így hamar elveszítené az élvezeti értékét. Márpedig az fontos, hogy örömünket leljük a mozgásban, bármilyen formában tesszük is, mert akkor nagyobb valószínűséggel épül bele a rutinunkba.

Légy tisztában a testeddel!

Ha valaki először lép be egy edzőterembe, sokszor elköveti azt a hibát, hogy nem kér segítséget senkitől, például a gépek használatában. Ezért például beállítják maguknak a legmagasabb fokozatot, vagy olyan súlyokkal kezdenek el dolgozni, amiket alig bírnak el. Nem szabad viszont olyan súlyokkal dolgozni, amik számunkra már a maximális terhelést jelentik; kezdjük ennek a kétharmadával, és ráérünk fokozatosan, mondjuk hetente 10%-kal növelni. Ellenkező esetben sérülésnek tesszük ki magunkat. 

Tudd, mikor kell szünetet tartani!

Sokan nagyon lelkesen vetik bele magukat a folyamatos edzésbe, csak azt nem veszik figyelembe, hogy a testnek időt kell hagyni a regenerálódásra is. Ha ez ugyanis nem történik meg, akkor romlani fog a teljesítményünk, és egy ördögi körbe kerülünk.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +13 °C
Minimum: +3 °C

A gomolyfelhők nagyrészt összeesnek, és nagy területen kiderül az ég. Főleg az északkeleti harmadban azonban továbbra is előfordulhat záporos csapadék. Az északi, északnyugati szelet elsősorban a Dunántúlon olykor élénk lökések kísérhetik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet döntően 0 és +5 fok között valószínű, de a felhős tájakon ennél enyhébb idő, míg a hidegre hajlamos helyeken néhol gyenge fagy is lehet. Továbbra is változékony marad az időjárás.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra