Tízezer lépés: nem csodaszer

Már évek óta tartja magát a nézet, hogy a napi tízezer lépés az egyik biztos záloga annak, hogy fittek és egészségesek legyünk - de a legújabb vizsgálatok szerint már napi 7500 lépés is hasonló előnyökkel járhat. Ha viszont valaki kifejezetten fogyni szeretne, illetve megakadályozná az elhízást, annak egy új tanulmány szerint önmagában a lépésszámlálás nem feltétlenül fog eredményt hozni.

Sétálással fogynánk le? Ezekre figyeljünk!

A szakemberek 120 elsőéves egyetemistát vontak be a hat hónapig tartó kutatásukba, amelyben az alanyok lépéseit számolták. A résztvevők 24 héten át 10 ezer, 12500, illetve 15 ezer lépést tettek meg a hét 6 napján, miközben a kutatók folyamatosan monitorozták a kalóriabevitelüket és a súlyukat. A tanulmány alapvető célja az volt, hogy kiderítsék, hogy a lépésszám segít-e abban, hogy semennyire vagy csak minimális mértékben hízzunk. A hatodik hónap végén az eredmények azt mutatták, hogy még azok a tanulók is szedtek fel plusz súlyt, akik 15 ezer lépést tettek meg napi szinten.

tízezer lépés, sétálás, gyaloglás, testsúly megőrzése, fogyás, hízás megelőzése,
tízezer lépés, sétálás, gyaloglás, testsúly megőrzése, fogyás, hízás megelőzése,

Meglepő eredmények

A résztvevők átlagosan 1,5 kilogrammnyi súlyt szedtek fel a kutatás időtartama alatt. Korábbi tanulmányok szerint a tanulók általában 1 és 4 kilogramm közötti plusz súlyt szednek fel az egyetem első évében. A tanulmány vezető szerzője, Bruce Bailey professzor szerint önmagában a mozgás nem mindig a leghatékonyabb módja a súlyvesztésnek. "Ha számoljuk a lépéseinket, annak előnyös lehet a hatása az aktivitásunk növekedésének szempontjából, de a kutatásunk szerint ezzel még nem feltétlenül tudjuk megőrizni a súlyunkat és megakadályozni a hízást" - emelte ki.

Előnyök is vannak bőven

A tanulmány résztvevői napi 24 órában viselték a lépésszámlálót. A tanulmány előtt átlagosan napi 9600 lépést tettek meg, és mindenkinek körülbelül napi 1500 lépéssel nőtt a napi lépésszáma. Bár a testsúlyukra az aktivitás növekedése nem volt különösebb hatással, a szakemberek szerint érzelmi és egészségügyi előnye mindenképpen volt.

Csökkent továbbá az alanyok üléssel töltött ideje. A szakemberek szerint ez a legnagyobb pozitívum, ami miatt mindenkinek érdemes kicsit megnövelnie a napi lépésszámát - még akkor is, ha a testsúlyában emiatt nem történik változás.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció