Tízezer lépés: nem csodaszer

Már évek óta tartja magát a nézet, hogy a napi tízezer lépés az egyik biztos záloga annak, hogy fittek és egészségesek legyünk - de a legújabb vizsgálatok szerint már napi 7500 lépés is hasonló előnyökkel járhat. Ha viszont valaki kifejezetten fogyni szeretne, illetve megakadályozná az elhízást, annak egy új tanulmány szerint önmagában a lépésszámlálás nem feltétlenül fog eredményt hozni.

Sétálással fogynánk le? Ezekre figyeljünk!

A szakemberek 120 elsőéves egyetemistát vontak be a hat hónapig tartó kutatásukba , amelyben az alanyok lépéseit számolták. A résztvevők 24 héten át 10 ezer, 12500, illetve 15 ezer lépést tettek meg a hét 6 napján, miközben a kutatók folyamatosan monitorozták a kalóriabevitelüket és a súlyukat. A tanulmány alapvető célja az volt, hogy kiderítsék, hogy a lépésszám segít-e abban, hogy semennyire vagy csak minimális mértékben hízzunk. A hatodik hónap végén az eredmények azt mutatták, hogy még azok a tanulók is szedtek fel plusz súlyt, akik 15 ezer lépést tettek meg napi szinten.

tízezer lépés, sétálás, gyaloglás, testsúly megőrzése, fogyás, hízás megelőzése,
Napi 10 ezer lépésnek sok előnye van, de a fogyás nincs köztük. Fotó: Getty Images

Meglepő eredmények

A résztvevők átlagosan 1,5 kilogrammnyi súlyt szedtek fel a kutatás időtartama alatt. Korábbi tanulmányok szerint a tanulók általában 1 és 4 kilogramm közötti plusz súlyt szednek fel az egyetem első évében. A tanulmány vezető szerzője, Bruce Bailey professzor szerint önmagában a mozgás nem mindig a leghatékonyabb módja a súlyvesztésnek. "Ha számoljuk a lépéseinket, annak előnyös lehet a hatása az aktivitásunk növekedésének szempontjából, de a kutatásunk szerint ezzel még nem feltétlenül tudjuk megőrizni a súlyunkat és megakadályozni a hízást" - emelte ki.

Előnyök is vannak bőven

A tanulmány résztvevői napi 24 órában viselték a lépésszámlálót. A tanulmány előtt átlagosan napi 9600 lépést tettek meg, és mindenkinek körülbelül napi 1500 lépéssel nőtt a napi lépésszáma. Bár a testsúlyukra az aktivitás növekedése nem volt különösebb hatással, a szakemberek szerint érzelmi és egészségügyi előnye mindenképpen volt.

Csökkent továbbá az alanyok üléssel töltött ideje. A szakemberek szerint ez a legnagyobb pozitívum, ami miatt mindenkinek érdemes kicsit megnövelnie a napi lépésszámát - még akkor is, ha a testsúlyában emiatt nem történik változás.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +6 °C
Minimum: +1 °C

A nap nagyobb részében többnyire borult lesz az ég, és szinte országszerte várható csapadék, döntően eső. Várhatóan északkeleten is fokozatosan szűkül a havazás területi kiterjedése, és ott is egyre több helyen válthat vegyes halmazállapotba (havas eső, fagyott eső, esetleg átmeneti ónos eső), majd esőbe a csapadék - legtovább Észak-Borsodban és az Északi-középhegység magasabban fekvő tájain havazhat. Délután nyugat felől egyre többfelé válik szakadozottabbá a felhőzet, és szűnik meg a tartós csapadék, ugyanakkor estefelé a Dunántúl fölé záporok sodródhatnak be északnyugati irányból. Délkeleten reggel, délelőtt néhol erős lökések is kísérhetik a délies irányú szelet, amely napközben egyre nagyobb területen északnyugatira fordul, és késő délután, este, északnyugaton, nyugaton már előfordulhatnak belőle erős lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +9 fok között alakul, a fagypont körüli csúcsértékekre északkeleten van kilátás. Késő estére többnyire -2 és +5 fok közé hűl le a levegő. A mostani változékony időjárás egy melegfront következménye.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra