Tévhit: azt hitte, segíti az edzést, pedig nem

Sokan szednek C- és E-vitamint a testedzéshez. A legújabb tanulmányok szerint azonban ezek a készítmények gyengítik az izzasztó tréningek hatékonyságát.

A vitaminkészítmények manapság nagyon népszerűek, az emberek nagy része sokkal szívesebben szedi ahelyett, hogy gyümölcsöket vagy zöldségeket fogyasztana. A legújabb kutatások azonban kimutatták, hogy nem feltétlenül kell hozzájuk nyúlnunk, ugyanis valójában nem erősítik sem a testet, sem a szívet, sem az agyat.

Ezek a C- és E-vitamin tabletták különösen a sportolók körében nagyon népszerűek. Azt remélik tőle, hogy az edzések hatékonyabbak lesznek, mivel fontos szerepet játszanak a sejteket károsító, agresszív szabad gyökök hatástalanításában és eltávolításában, és gyorsítják az izmokban keletkező mikrosérülések gyógyulását, így az izomzat regenerálódását. Ez azonban csak az elmélet.

Védi a sejteket és a szöveteket a káros szabad gyökökkel szemben, melyek a sejtfalak szerkezetét, illetve a sejtek alkotórészeit roncsolják, és az oxidációs eredetű öregedési folyamatokért is felelősek. További információkért kattintson! 2014 közepén elkészült és megjelent egy új tanulmány az írja a Spiegel Online . Mindkét tanulmányban két csoporton végeztek kísérletet, az egyik nagy dózisban kapott vitaminadagokat (1000 milligramm C-vitamin, 235 milligramm E-vitamin), a másik pedig csak placebo-hatású készítményeket.

Utóbbi kísérletben a 32, edzésben lévő tesztalany - nők és férfiak vegyesen - tíz héten át, heti négyszer látogatta a konditermet, és végzett erősítő edzéseket. A súlyokat fokozatosan növelték, a kutatók pedig ezalatt rendszeresen vizsgálták az izomszövetet, hogy megtudják, mennyire befolyásolják ezek a szervezetbe bevitt vitaminok az edzés hatékonyságát.

Az első két hétben mindkét csoport esetében ugyanolyan mértékben nőttek az izmok, de az izomerő már nagyobb volt azoknál, akik a placebo-készítményeket szedték. A kutatókat nem lepte meg túlságosan az eredmény, ugyanis korábban már megfigyelték a szövetvizsgálatok során, hogy az izomsejtek kevesebb fehérjét termeltek azoknál, akik a vitaminokat fogyasztották.

"Az antioxidánsok valóban kötnek le szabad gyököket" - mondta Martin Halle, a müncheni kórház munkatársa, de hozzátette, hogy pedig éppen ezekre lenne szükségég bizonyos élettani folyamatok beindulásához, amelyek növelik az izomban a fehérjetermelést , és így az izomerőt.

A legújabb tanulmányok szerint a vitaminkészítmények gyengítik az edzések hatékonyságát
Az arányok hasonlóak voltak az állóképességi edzések vizsgálatánál is, melyeket 54 fiatal férfi és nő segítségével végeztek el, akik heti három-négy alkalommal végeztek futó- és kiegészítő edzéseket. A mérések szerint az antioxidánsok nem tették sem gyorsabbá, sem lassabbá a tesztalanyokat, de a kutatások kimutatták, hogy a készítmények negatív hatással voltak a fehérjeszintre.

A vizsgálat vezetője, az amerikai Goran Paulsen azt szűrte le a kutatásból, hogy óvatosan kell bánni a C- és E-vitaminokkal, ha sportolni szeretnénk. "Lelkes emberek, főleg amatőrök, akik szabadidejükben sportolni akarnak, és szeretnének minél jobban teljesíteni, inkább ne használjanak ilyen antioxidánsokat. Ellenkező esetben már a kezdetektől fogva korlátozzák az edzések hatásfokát."

Ennek ellenére ő sem zárta ki, hogy bizonyos esetekben jó hatása lehet ezeknek a szereknek a teljesítménysportok esetében, mert az oxidatív stressz (mikor a szervezetben felborul az antioxidáns - prooxidáns egyensúly az utóbbi javára) valóban túl magas lehet. A tanulmány tükrében ez azonban csak feltevés. Jelenleg úgy néz ki, hogy a sportteljesítmény nagyobb, ha nem használunk ilyen vitamin-készítményeket.

"Aki az edzésterve mellett E- és C-vitaminokat használ, semmivel sem jut előrébb - összegzett Halle. - A zöldségekben és gyümölcsökben nemcsak megvannak ezek, de jóval több hatóanyagot is tartalmaznak. Ezért ajánlott inkább ezek fogyasztása, még akkor is, ha nem sportolunk rendszeresen. A zöldségek és gyümölcsök nem válthatók ki semmilyen vitaminkészítménnyel."

)
Elhízás szövődmények (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +4, +9 °C
Minimum: +0, +5 °C

Kezdetben erősen felhős, borult lesz az ég, vegyes halmazállapotú csapadék is előfordul, reggel átmenetileg ónos eső is lehet, majd délután nyugat felől csökken a felhőzet, és egyre többfelé kisüt a nap. Élénk lesz az északnyugatira forduló szél, a legmagasabb hőmérséklet 4, 9 fok között alakul. Kedden hidegfronti hatás érvényesül, a távozó front mögött egész nap felléphetnek tünetek. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, illetve ingadozhat a vérnyomás is. A napsütés hatására viszont javulhat a hangulat és kissé a közérzet is. Gyengül az immunrendszer. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: