Mutatjuk, milyen mozgással égetjük a legtöbb zsírt

Fogyókúra esetén jó tudni, hogy melyik mozgásfajta milyen intenzitással égeti a zsírt, vagyis közben mennyi a testünk által elfogyasztott energia. Ezt mindenki kiszámolhatja a maga testsúlya szerint.

Mindegy, hogy milyen tevékenységet végzünk, szervezetünk közben energiát használ fel. Ami viszont nem mindegy, az a felhasznált energia mennyisége. Ennek kiszámolására alkalmas az úgynevezett metabolikus ekvivalens (MET - a test által elfogyasztott energia mennyisége) meghatározása. A következő egyenlet lesz segítségünkre: 1 MET = 1 kcal energia / testsúlykilogramm / óra

Vagyis egy konkrét példával: a tempós kutyasétáltatás 5 MET értékű, vagyis 5 kilokalória (kcal) energia elégetését jelenti óránként és testsúlykilogrammonként. Az óránkénti 5 kcal beszorozva a valós testsúlykilogrammokkal (mondjuk 70 kilogrammal) egyenlő 350 kcal - magyarán egy óra tempós kutyasétáltatással egy 70 kilogrammos személy 350 kcal energiát éget el.

zsírégetés, fogyókúra, mozgás, testmozgás, MET, metabolikus ekvivalens
A futás igen nagy intenzitással égeti a zsírt. Fotó: Getty Images

Ennyi MET-et jelentenek a testmozgások fajtái

A Semmelweis Egyetem ismeretterjesztő dokumentuma szerint szervezetünk nyugalmi állapotban fogyaszt 1 MET energiát, vagyis a tempós kutyasétáltatással ötször annyit égetünk el, mint a tévé előtt ülve. A MET megértéséhez érdemes áttekinteni, miképpen használja fel szervezetünk az energiát. Testünk minden kilogrammnyi tömegének 3,5 milliliter oxigénre van szüksége nyugalmi állapotban, ez az alapanyagcserénk oxigénigénye. Tehát leírhatjuk a MET-et egy másik egyenlettel is: 1 MET = 3,5 ml O2 / testsúlykilogramm / perc

Bár főleg a helytelen táplálkozás okolható az úszógumik kialakulásáért, azért akad még jó pár tényező, ami hozzájárulhat ahhoz, hogy a hasi zsírpárnáink ragaszkodjanak hozzánk.

A korábbi példánál maradva tehát egy 70 kilogrammos személy 245 milliliter oxigént használ fel nyugalmi állapotban percenként. Ellenben ha tempós kutyasétáltatást végez, annak 5 MET-es szorzója miatt máris felugrik az oxigénfelhasználása 1225 milliliterre percenként. Nyilván az energiafelhasználást számos tényező befolyásolja - köztük az életkor, illetve az edzettség mértéke is -, de kiindulópontnak a fenti értéket lehet tekinteni a Healthline által megnevezett, különböző mozgásfajták esetén:

  • 3 MET alatti, könnyű mozgások: ülés (1,3), állás (1,8), babakocsitolás (2), mosogatás (2,2), jógázás (2,5).
  • 3 és 6 MET közötti, mérsékelt mozgások: takarítás (3,5), súlyemelés kis súlyokkal (3,5), tempós gyaloglás (5), súlyemelés nehéz súlyokkal (5), fűnyírás (5), úszás (6).
  • 6 MET feletti, megerőltető mozgások: gyors gyaloglás (6,3), kerékpározás sík terepen (8), aerobic edzés (8), tenisz (8), hólapátolás, földásás (8,5), focizás (10), futás (11,5).

Ha már megállapítottuk, hogy az adott mozgásformának mennyi a MET-értéke, kiszámolhatjuk, hogy számunkra hány kilokalória elégetését teszi lehetővé. Ehhez egy újabb egyenletet kell alkalmaznunk: a percenként elégetett kalóriák mennyiségét úgy kapjuk meg, hogy a MET-értéket beszorozzuk 3,5-tel (ez a felhasznált oxigén milliliterben), majd azt beszorozzuk a testsúlykilogrammok számával, és elosztjuk 200-zal. Tehát az első példát figyelembe véve egy 70 kg x 3,5 x 5 MET = 1225; 1225 : 200 = 6,125 kcal percenként. Egy óra kutyasétáltatással tehát az illető 367,5 kcal energiát éget el.

Kemény munka egy kiló leadása

Mivel egy kilogramm testzsír leadásához 7000 kalóriát kell elégetni, ezt nagyjából 19 óra kutyasétáltatással érhetjük el. De talán könnyebb lesz a finom ételek csábításának ellenállni, ha tudjuk, hogy egy kakaós csiga kalóriatartalma 380-400 kcal, egy deciliter gyümölcsjoghurt 100-120 kcal, egy sajtos pogácsa pedig 300-360 kcal energiát jelent az internetes adatbázisok szerint.

A legsúlyosabb tévhitek a C-vitaminról

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +0, +4 °C
Minimum: -5, +0 °C

Északkeleten átmenetileg rövid időre kisüthet a nap, de legnagyobb részt borongós idő várható. Helyenként alakul ki havazás, hózápor, az Alföldön kisebb eső is lehet. Élénk, erős lesz az északi szél, a maximumhőmérséklet 0, 4 fok között alakul. Pénteken kettősfronti tüneteket tapasztalhatnak az érzékenyek. Gyakori lehet a fejfájás, a migrén, emellett keringési panaszok is felléphetnek, sokaknál jelentkezhet rossz közérzet, rosszullét. Az arra hajlamosak körében az emésztési problémák is megszaporodhatnak. Alacsony hőérzetre kell készülni, nagy a megfázásveszély! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: