Melyik az Ön ideális sportja?

Mozogni jó! Sokan azonban a kellő motiváció hiányában abbahagyják vagy épp el sem kezdik a mozgást. Lelkesítő hatású lehet, ha olyan mozgásformát választ, ami igazán illik a személyiségéhez.

Nehéz a választás?

Ha ön imádja a friss levegőt és a napfényt, nem érdemes az edzőtermi óratípusok közül válogatnia, mert könnyen a lelkesedés elveszítése lehet a vége. Ha viszont ki nem állhatja a magányosan rótt kilométerek unalmát, az aerobikteremben a helye, és biztosan nem fog két hét után a szekrény mélyén kikötni az újonnan vásárolt edzőcipő. Az élvezetes edzés titka, hogy olyan sportot válasszon, ami örömet okoz és fejlődési lehetőséget, sikerélményt biztosít. Tegye fel magának az alábbi kérdéseket és gondolkodjon el a lehetséges válaszokon. Máris egy lépéssel közelebb kerül a személyiségéhez leginkább illő mozgásforma megtalálásához.

Mennyire bírja a bezártságot?

A legegyszerűbb kérdés, mégis sokan elfelejtik tisztázni, mielőtt sportolni kezdenek: szabadban vagy teremben? Ha irtózik az edzőterem jellegzetes hangulatától, ha rosszul érzi magát a zárt, sok esetben ablaktalan helyiségben, ellenben a napsütéstől, hűvös szellőtől szárnyakat kap, de egy kis eső vagy hideg sem riasztja el, egyértelmű, hogy kizárólag a szabadtéri sportok közül érdemes válogatnia. Ha fontos, hogy mindig megfelelő körülmények között tudjon átöltözni, tisztálkodni, ha mindig ugyanakkorra tervezi az edzést és ebben a szélsőséges időjárás akadályozná, ha a verőfénynél és a friss levegőnél jobban vonzza az egyenletes klíma vagy épp olyan helyen lakik, ahol erősen szennyezett a levegő, máris egyszerűbb a dolga: keresgéljen az edzőteremben vagy beltéren űzhető sportok közül.

Mik a céljai?

A pontos cél megjelölése a siker egyik kulcsmozzanata. Rengeteg dolog lehet, amiért valaki mozogni kezd. A legfontosabb, hogy gondolja át, mi ez a cél, mit szeretne elérni. Fogyni szeretne? Az aerob, zsírégető hatású, közepes intenzitású mozgásformák közül válasszon. Például: kocogás, kerékpározás, aerobik, sztepaerobik, görkorcsolyázás , tájfutás, nordic walking. Erősödni akar? Az izomzat fejlesztéséhez a legjobb, ha súlyzós edzéseken vesz részt. Például: konditermi edzés, erősítő aerobikórák, kick-boksz.

Formásabb alakra vágyik? Szinte mindent kipróbálhat, különösen ajánlott a jóga, a pilates, az alakformáló aerobikórák, mindenféle tánc, úszás. Jobb kondira lenne szüksége? Kapcsoljon rá egy kicsit! Ideális választás a futás (esetleg dimbes-dombos terepen), hegyi kerékpározás, intenzív tánc, sztepaerobik, kondicionáló aerobikórák, tenisz, squash, kosárlabda. Szeretné levezetni a stresszt? A mozgás erre önmagában tökéletes, de különösen hatékony lehet a jóga, a tai-chi, a pilates , a 3/4 wellness sztep, a Nia vagy a tánc.

Csapatjátékos?

Fontosabbak a saját egyéni céljai és azokért szeretne teljes erővel küzdeni, vagy jobban motiválja, ha egy csapat sikeréért küzdhet együtt a többiekkel? Ez a kérdés sem bonyolult, ám mégis nagyon fontos átgondolni. Ha a közös cél motiváló erőként hat önre, az olyan csapatjátékok, mint a foci, kosárlabda, röplabda, kézilabda, jégkorong, épp önnek valók. Ha az egymás elleni küzdelem szépsége vagy pedig éppen a két ember együttműködése az, ami igazán vonzza, a tenisz-, fallabda- vagy tollaslabda-pályán a helye, de a pingpong és a tánc is szóba jöhet. Ha tudja magáról, hogy magányos farkas, és inkább idegesíti mint előreviszi, hogy másokhoz kell alkalmazkodnia, csakis egyedül induljon futni, kerékpározni, úszni vagy görkorizni. Ha a társak jelenléte erőt ad, de közben saját magára szeretné a legtöbb figyelmet fordítani, irányított csoportos foglalkozásokon vegyen részt. Bármilyen aerobikóra, jógafoglalkozás ideális választás.

Mennyire tűri a monotóniát?

Gondoljon egy egyszerű szituációra, amiből nagyon sok értékes következtetést vonhat le. Futni indul. Egyedül megy vagy választ magának edzőpartnert? Jólesik elgondolkodni futás közben? Lelke is átveszi az egyenletes ritmust és jólesik kiüríteni az agyát? Vagy számolja a métereket, hogy mikor telik már le a kiszabott idő? Visz magával zenét, mert anélkül unatkozna? Ha jól átgondolta, máris egyértelművé válik, hogy Önnek találták-e ki a néha monoton futást, kerékpározást, úszást, vagy változatosabb mozgásformára, csapatjátékra, esetleg zenére végezhető edzésre van szüksége.

Mi motiválja?

A motiváció az edzés kulcskérdése, és kis ügyességgel a legtöbb sportot formálhatja úgy, hogy igazán lelkesítse önt. Néhány ötlet a továbbgondoláshoz: A zene ritmusa viszi tovább akkor is, ha fáradt? A megoldás többféle lehet: zenés aerobikóra, mp3-lejátszó futáshoz, tánc forró latin ritmusokra, tollasozás, strandröplabdázás olyan helyen, ahol jó zene szól.

Arra van szüksége, hogy noszogassák? Járjon személyi edzőhöz vagy szigorú aerobik oktatóhoz, tornázzon otthon videokazettára vagy dvd-re, menjen barátjával, barátnőjével edzeni. Minden tanfolyam-jellegű mozgásforma jó választás, hisz együtt kell haladni a csoporttal. A mérhető eredmények közelebb hozzák a célt? Fusson futógépen, ami pontosan jelez a megtett kilométereken át az elégetett kalóriákig számtalan fontos adatot. Kerékpárjára szereljen sebességmérőt! Vezessen pontos edzésnaplót az aktuális teljesítményről, jegyezze le a megtett távot, az ismétlésszámot vagy az edzés idejét, hogy nyomon kövesse fejlődését. Szerezzen be pulzusmérő órát, a kontroll élvezetessé és hatékonnyá teszi az edzést.

Mikor, mit?

Belső óránk egy állandó napi ritmust ad szervezetünknek, ez alapján vannak bizonyos időpontok, amikor nagyobb hatékonysággal végezhető a mozgás. Az egyéni eltérések, a különböző napirend, az egyénileg kialakult szokások miatt azonban a sport mindenkire máshogy hat. Válassza ki, hogy a három típus közül ön melyikbe tartozik, és igazítsa edzését biológiai ritmusához: Eddzen reggel, ha korán kelő, könnyen ébredő típus. Ha reggelente nem szeret sokáig heverészni, van elegendő ideje munka előtt, éjjel alaposan ki tudta pihenni magát. Az ideális mozgásforma reggelenként a nem túl fárasztó aerob edzés, például szabadban futás még a reggeli csúcsforgalom előtt, laza alakformáló aerobik, kerékpározás közepes tempóban. Eddzen napközben, amennyiben laza az időbeosztása, szabadnapja van, munkaidőben ki tud szaladni egy órára, az edzőtermi csúcsot szeretné elkerülni, van ideje ebéd után egy órát kihagyni sportolás előtt. Edzőtermi, nem adott időponthoz igazodó bármilyen edzésforma, zsírégető vagy állóképesség-javító, de akár súlyzós edzés is végezhető ilyenkor. Eddzen este, ha nem volt túlságosan fárasztó munkanapja, a stressz levezetéseként jólesne egy kis mozgás, későn fekvő típus, másnap nem kell korán kelnie, nem kell hazasietnie, nem kötik le túlságosan az otthoni gondok. Koraeste szinte bármi bevállalható, akár szabadban, akár edzőteremben. A késői időpontokban érdemesebb nyugtató, relaxáló hatású mozgásfajtákat választani, például jógát, kocogást vagy pilatest.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33 °C
Minimum: +21 °C

Napos idő várható általában kevés gomolyfelhő mellett, de a középső országrészben egy összeáramlási zóna mentén erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés. Ezeken a tájakon előfordulhat felhőszakadással kísért zápor, zivatar, de az ország döntő részén nem valószínű csapadék. Az északi, északkeleti szelet élénk lökések kísérhetik. Zivatarok környezetében erős vagy viharos lökések is lehetnek. Késő estére 20 és 29 fok közé hűl le a levegő. Néhol heves széllőkések, zivatar, felhőszakadás lehet.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra