Kiderült, kik kávéznak a legtöbbet

A tavalyi évhez képest nőtt a rendszeresen mozgók száma a dolgozók körében, ráadásul egyre kevesebben választják stresszlevezetésre a nassolást - derül ki a Profession.hu legfrissebb kutatásából.

Megismételte tavalyi kutatását a Profession.hu. A több mint 1000 fő bevonásával végzett felmérésben a munkavállalók sportolási szokásait térképezték fel.

Egyre fontosabb a rendszeres mozgás

Az eredmények bizonyos szempontból jobb képet mutatnak az egy évvel korábbi adatokhoz képest. A válaszadók 52 százaléka rendszeresen mozog, sőt, a tavalyi 47 százalékról 50 százalékra nőtt a heti 2-3 alkalommal sportolók aránya. A 6 órás részmunkaidőben dolgozók még ennél is elszántabbak: 34 százalékuk heti négyszer sportol.

sport, mozgás, edzés, testmozgás, jóga, stresszlevezetés
A sport feszültségoldásnak is kiváló (Fotó: 123rf)

Az edzőtermek leggyakoribb vendégei azonban a vállalkozók: toronymagasan köztük a legmagasabb az aránya azoknak, akik akár heti hétszer vagy többször mozognak. A válaszadók nagy része - 65 százalékuk - inkább este edz, a szabadúszók és részmunkaidőben dolgozók közül azonban sokan választják a reggeli és a nap közbeni sportolást is - olvasható a közleményben.

Kevesebbet nassolunk

A sport feszültségoldásnak is kiváló, ennek ellenére a tavalyi 24 százalékhoz képest idén már csak a válaszadók 21 százaléka állította, hogy a mozgás segít neki a munka utáni ellazulásban. Rövid sétát is csak 15 százalékuk tesz, ha felbosszantják a munkahelyén. A 4 órás részmunkaidőben dolgozók között azonban meglepően alacsony, csupán 7 százalék azoknak az aránya, akik a problémákat sportolással orvosolják.

A válaszadók többsége ilyen helyzetekben inkább kávézva vagy dohányozva kapcsolódik ki. A szabadúszók ebben élen járnak: 44 százalékuk próbálja koffeinnel nyugtatni magát. De a fő- és mellékállásban dolgozóknak is megközelítőleg 30 százaléka kávéval lazít. Egészségesebb és tudatosabb gondolkodás felé mutat azonban, hogy a feszült helyzetben nassolni kezdők aránya a tavalyi 19 százalékról 13 százalékra csökkent.

A munkáltató nem segít

A munkáltatók hozzáállása azonban nem javult az előző évhez képest - írja a Profession.hu. Ugyanis a felmérés résztvevőinek 74 százaléka állítja azt, hogy a munkahelye semmilyen módon nem járul hozzá a sportoláshoz. Tovább rontja a helyzetet, hogy a válaszadók csupán 31 százalékának van lehetősége a munkahelyén vagy annak közelében sportolni.

A résztvevők 25 százaléka vallotta azt, hogy a munkája kifejezetten akadályozza a sportolásban. Közülük sokan olyanok, akiknek volt már valamilyen betegsége, ami a munkával járó feszültségek miatt alakult ki.

Változhat a munkáltatók hozzáállása? Bár a munkáltatók egyelőre nem támogatják megfelelőan az alkalmazottak sportolását, talán a változás jele, hogy a munkahelyek 55 százalékán van lehetőség zuhanyzásra. Ez ugyanis motiválóan hathat a dolgozókra, és könnyebb szívvel vállalnak be egy munka előtti frissítő reggeli kocogást .

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +1, +6 °C
Minimum: -4, +2 °C

Keleten eleinte lehet napsütés, de közben egyre többfelé beborul az ég. Nyugat felől egyre többfelé várható kezdetben havas eső, hó, majd fokozatosan esőbe vált a csapadék. Az élénk, erős északnyugatira forduló szélben 1, 6 fokos délutáni hőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken melegfronti hatás érvényesül. Már reggel jellemző lehet a kialvatlanság, és napközben is gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság, emiatt rendkívül nagy lesz a balesetveszély. Fokozódik a migrénhajlam, vérnyomás-ingadozás és keringési panaszok is felléphetnek. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: