Izomfájdalmak kezelése otthon

Egy kemény edzés után nem ritka az izomláz, amely az izmok fejlődésének teljesen normális velejárója, de ettől persze még nem lesz kellemes. Éppen ezért fontos, hogy azzal is tisztában legyünk, mivel javíthatunk és mivel ronthatunk a helyzeten.

Igyunk tejet!

Edzés után jó ötlet a szénhidrát és afehérjevisszapótlása, hiszen ez segít az izmok fejlődésében és a szervezet regenerálódásában. Kutatások szerint a tej, különösen a jó minőségű csokis tej ideális ital lehet ilyenkor.

Kerüljük a forró fürdőt!

Miért alakul ki izomláz? Részletek itt.

Bármennyire jól hangzik is a fájó izmokat egy kád forró vízben ellazítani, valójában nem jó ötlet, mivel csak fokozza az izmok gyulladását. Ennek megfelelően ilyenkor nem javasolt a szauna és a gőzfürdő sem. Nem véletlen, hogy az élsportolók is jeges vízben regenerálódnak. Ha mindenképpen kádfürdőre vágyunk, keverjünk a vízbe keserűsót, amely segíthet enyhíteni a gyulladást és a fájdalmat.

A tejfogyasztás jótékonyan hat az izomfejlődésre edzés után
A tejfogyasztás jótékonyan hat az izomfejlődésre edzés után

Jegeljünk!

Ahogy az előbbiekben is elhangzott, a jég gyulladáscsökkentő hatású. Persze, nem mindenki olyan elszánt, hogy képes legyen egy jégkockákkal teli kádba beülni, de az is segíthet, ha jeges tömlőt, esetleg egy csomag fagyasztott zöldséget helyezünk a sajgó testrészekre. A hideg összehúzza az ereket, ez pedig átmenetileg kevesebb vért hagy az izmokba áramlani. Ha a hűtésnek vége, az izomszövetekbe friss, tápanyagokkal és oxigénnel teli vér áramlik.

Ne nyújtsunk túl sokat!

Az edzés utáni nyújtás nagyon fontos, de legyünk óvatosak, mert ha túlzásba visszük, több kárt okozunk vele, mint hasznot. Tíz percnél többet ne nyújtsuk a frissen igénybe vett izomzatot, ne tegyünk hirtelen mozdulatokat, és ha fáj, hagyjuk abba.

Vegyünk be fájdalomcsillapítót!

Ha úgy érezzük, hogy szükségünk van rá, bátran vegyünk be alkalmanként ibuprofent vagy naproxént tartalmazó készítményeket. Segítenek a fájdalomcsillapításban, egyben csökkentik a gyulladást is.

Forrás: rodalewellness.com

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)