Hogyan alakítsunk ki otthoni edzőtermet?

Otthon tornázni jó. Mert hosszú távon sok pénzt spórolhatunk meg, ha nem kell bérletet venni az edzőterembe. Mert nem kell kötött órarendhez igazodni, idegenekkel edzeni-zuhanyozni. Mert a gyakorlatokat saját tempónkban végezhetjük.

Aki elégé elszánt, rá tudja magát venni a tornára anélkül, hogy mások jelenléte motiválná erre, annak sok szempontból ideális megoldás egy saját kis edzőterem létrehozása. De mire érdemes figyelni, ha ilyen terveink vannak?

otthoni edzés

Ha lehet, világos, nagy ablakos helyiséget válasszunk edzőszobának. Egy nagyjából 3x3 méteres sarokrész is elegendő, ha kézi súlyzós gyakorlatokat végzünk, jógázunk vagy pilatesezünk. A fitneszhez és az aerobikhoz is elég párlépésnyi hely. Alagsorban vagy garázsban csak akkor alakítsunk ki edzőtermet, edzősarkot, ha jól szellőztethető.

A nagy túlsúly nem akadály Jelentős túlsúly esetén válasszunk mozgásterápiás alakformáló gépet, mert az nem terheli meg a tüdőt és a szívet, használata kellemes és könnyen beépíthető a napi rutinba. És már napi 10 perc is hatásos! Részletekért kattintson!

Érdemes felszerelni egy nagy tükröt, így edzés közben láthatjuk, hogy helyesen végezzük-e a gyakorlatokat. A bordásfal is hasznos kiegészítő lehet: nyújtáshoz, erősítéshez is remek. Ha a helyiség elég nagy, akkor érdemes kombinálni az edzőtermet egy mini játszószobával, így edzés közben szemmel tarthatjuk a gyerekeket, egy nagyobb trambulin pedig nemcsak nekik lehet jó móka, hanem nekünk is.

Nem kellenek monstrumgépek

Fontos, hogy kemény padlójú helyiségben eddzünk, ne padlószőnyegen (de ne is betonon!). Ennek a tisztán tarthatóság és a biztonság miatt van jelentősége. Padlóburkolatnak ideális a laminált padló vagy a gumipadló, amely védi az ízületeinket.

Szükség lesz még a talajgyakorlatokhoz egy jógamatracra vagy fitneszszőnyegre. A matracok különféle vastagságban kaphatóak, pilateshez például vastagabb (0.8 mm) ajánlott, mint jógázáshoz (3-5 mm) - utóbbinál a csúszásgátlás az elsődleges cél, előbbinél pedig a kényelem a fekvő gyakorlatoknál.

A fitneszeszközöket annak megfelelően kell kiválasztani, hogy milyen mozgásformát kívánunk űzni: erősíteni akarjuk az izmainkat, fogyni szeretnénk, vagy a jóga-pilátesz a hobbink. Mely eszközök a legmegfelelőbbek?

Kardiózáskor, illetve ha súlyzózunk, fontos szempont a belmagasság. Legalább plusz 20-30 centire van szükség saját magasságunkhoz képest: ezt mindenképpen vegyük figyelembe, amikor megfelelő helyet keresünk a lakásban. Akik pedig emeletes házban laknak, lehetőleg ne az alattuk lakók hálószobája felett képezzenek ki tornasarkot. Nincs szükség hatalmas gépekre egy hatékony edzéstervhez. Egy ugrókötél, pár súlyzó, egy-két rugalmas gumiszalag, egy fitneszlabda elegendő, de ha még egy jó alakformáló gépet módunk van beszerezni, akkor már tényleg csak kellő elszántság kell a fittséghez.

Nem elég a mozgás Ha fogyni szeretnénk és egészségesebben élni, akkor a táplálkozásunkra is oda kell figyelni. Hiába edzünk rendszeresen, ha össze-vissza eszünk, és nem figyelünk oda arra, mikor, mire van szüksége a szervezetnek. A koplalás is kerülendő! Keveset együnk egyszerre, de naponta legalább 5-6-szor. Fontos, hogy edzés előtt kb. egy órával fogyasszunk némi szénhidrátot, egy banánt, egy almát vagy egy teljes kiőrlésű kenyérből készült szendvicset, hogy bírjuk energiával, edzés után pedig lehetőleg fehérjében gazdag táplálékot együnk (sovány hús, hal, túró). A nehéz köreteket váltsuk ki salátával, párolt zöldséggel. Gyümölcsből egyszerre legfeljebb egy maréknyi ajánlott - magas cukortartalma miatt. Az édességeket és a magas zsírtartalmú ételeket csak ritkán és mértékkel fogyasszuk, a szénhidrátfélékből pedig a lassan felszívódókat részesítsük előnyben.

)
Elhízás szövődmények (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +11 °C
Minimum: -4, +5 °C

Erősen felhős, borult lesz az ég, sokfelé lehet eső, zápor. Megélénkül, megerősödik a délies szél, 2, 11 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken erős kettősfronti hatás érvényesül. A szívbetegek állapota romolhat, emellett keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Alacsony hő- és komfortérzettel kell számolni, a tompuló reflexek miatt a balesetveszély is fokozódik. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: