Ezért jobb biciklizni, mint autózni

A télen felszedett néhány plusz kilót is könnyebb lesz ledolgozni, ha autózás helyett inkább biciklizünk, de nemcsak emiatt érdemes a kétkerekű járművet választani.

Nem ragadunk a dugóban

A városi forgalomban nem ritka, hogy olyan dugó alakul ki, ami miatt akár fél órát is késhetünk a munkahelyünkről. Ha kerékpározunk, akkor ettől nem kell tartanunk: a reggeli és délutáni csúcsforgalomban még az is megeshet, hogy kétkerekűvel hamarabb célba érünk, mint autóval.

bicikli, kerékpár, közlekedési eszköz, környezetvédelem, testmozgás, autó
A biciklizés egy nagyszerű mozgásforma, amellyel még a környezetünket is védjük. Fotó: 123rf

Anyagilag is jobban kijövünk

Az autózásnak nem kevés költsége van: benzin, fenntartás, útdíj, parkolási díj, és így tovább. Ezektől mind megkímélheti magát az, aki kerékpározik . Igaz, a kerékpár fenntartása sincs ingyen, hiszen karban kell tartani - például időnként gumit és féket cserélni -, de ennek költsége még így is jóval alacsonyabb, mint az autóra költött összeg.

Többet érzékelünk a külvilágból

Hihetetlen hatásai vannak a biciklizésnek - a részleteket itt olvashatja el!

Az autózás során gyakorlatilag egész úton be vagyunk zárva egy fémdobozba és csak az utat figyeljük. Nem érezzük a nap melegét a bőrünkön, az illatokat, a levegőt, a szelet - élményszinten is egészen mást jelent kerékpárral közlekedni.

Jót teszünk vele a környezetünknek

Az autók károsanyag-kibocsátása igen nagy. Ezek a járművek szennyezik a levegőt és a környezetet, de a működtetésükhöz szükséges üzemanyag kitermelése, előállítása sem tesz jót a bolygónak. Ezzel szemben a biciklizés környezetbarát és fenntartható közlekedési módszer, amellyel csökkenthetjük az ökológiai lábnyomunkat is.

Egészségesebbek és boldogabbak leszünk

Globálisan nagy problémát jelent a mozgásszegény életmód. Ennek orvoslására is remek módszer a kerékpározás. A biciklizés segíthet fogyni, fenntartani az egészséges testsúlyt és izmot építeni. Hozzájárul az alvás minőségének javulásához, a mozgás hatására termelődő endorfintól pedig boldogabbak és kiegyensúlyozottabbak leszünk. Ráadásul egyes kutatások szerint az életet is meghosszabbítja a rendszeres kerékpározás .

Forrás: care2.com

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: