A súlyzózás meglepő hatása

Növeli az izomtömeget növeli, csökkenti a sérülésveszélyt csökkenti, jótékony hatással van a csontokra, ráadásul pedig lelki egészséget is látványosan javíthatja, ha a testmozgást rendszeresen némi súlyzózással egészítjük ki.

Az erősítő edzések ugyanis kifejezetten hatásosak a depresszió leküzdésében - írja a hvg.hu .

Ír és svéd tudósok az edzések hatásait vizsgáló, több mint 30 korábbi kutatás eredményeit összegezték, a közel kétezer - különböző életkorú és nemű - résztvevő bevonásával készült tanulmányok pedig egyértelműen arra mutattak, hogy az erősítés, egyéb jótékony egészségügyi hatásai mellett, még akkor is jelentősen javította az illető hangulatát, ha az izomtömege nem is növekedett észrevehetően.

Az erősítő edzések kifejezetten hatásosak a depresszió leküzdésében
Az erősítő edzések kifejezetten hatásosak a depresszió leküzdésében

A vizsgálatok arra nem adtak választ, hogy miért van a súlyzózásnak vagy egyéb, izomerősítő gyakorlatoknak depressziócsökkentő hatása, a kutatók azonban azt feltételezik, hogy összefügghet azzal, hogy az emberek az edzésektől eleve jobb testi-lelki egészséget remélnek. Illetve azzal is, hogy az efféle testmozgásokat társas környezetben végezhetik, nem egyszer mások támogatásával, ami egyebek mellett jót tesz az önbizalmuknak is.

Korábbi tanulmányok már a futás , az úszás és a kerékpározás esetében is kimutattak hasonló hatást, míg a mostani, összefoglaló kutatást végzők tavaly kiemelték, hogy a súlyzózás hatékonyan csökkenti a szorongást. A további vizsgálatoknak arra kell majd választ adniuk, hogy pontosan mely mozgásformákból mennyit és milyen rendszerességgel érdemes végezni a kedélyállapot leghatékonyabb javítása érdekében.

Sport mellett így kell enni - részletek !

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +24 °C
Minimum: +13 °C

A legtöbb helyen többnyire derült vagy gyengén felhős idő várható, a Dunántúlon lehet összefüggőbb a felhőtakaró. Ott kora délutánig előfordulhat néhol kisebb zápor, később csapadék nem valószínű. Az északi, északkeleti szelet többfelé élénk, az Alföldön és az Északi-középhegység keleti felén erős széllökések kísérik. Késő délutántól kezd veszíteni erejéből a légmozgás. A hőmérséklet délután 21 és 26, késő este 12 és 17 fok között alakul. Este hidegfront érkezik.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra