"Olyan, mint a biciklizés!" – De miért nem lehet elfelejteni?

Az izommemória szóból arra gondolhatnánk, hogy az izmaink képesek megjegyezni bizonyos mozdulatokat, mint például a pedálok tekerése, a focilabda elrúgása, vagy egy dallam lejátszása a zongora billentyűin. Valójában azonban nem erről van szó.

A tudomány mai állása szerint kétféle izommemória létezik. Az egyik típus a neurológiai, ami egy megtanult tevékenység felidézéséhez kötődik, ez jobban kapcsolódik ahhoz a jelenséghez, amikor úgy tűnik, hogy izmaink emlékeznek bizonyos mozdulatokra. Jó példa erre a biciklizés, amit a mondásnak megfelelően tényleg nem lehet elfelejteni. Aki gyerekkorában megtanulta, annak több évtizednyi kihagyás után sem jelent gondot az egyensúly megtartása, a pedálok tekerése – írja a CNN.

biciklizés, kerékpározás, testmozgás, izommemória
Nem lehet elfelejteni. Fotó: Getty Images

A biciklizés mozdulatai idegpályákat hoznak létre az agyban 

Ám nem azért tudsz biciklizni vagy zongorázni, mert a lábadban vagy az ujjaidban lévő izmok megjegyezték a szükséges mozdulatokat, ez ugyanis a központi idegrendszerben történtő motoros tanulásnak köszönhető. Bizonyos mozdulatok folyamatos ismétlésével az agyad és a gerincvelőd – együtt és egymástól függetlenül is – erős és hatékony idegpályákat hoz létre, amelyek a megfelelő jeleket továbbítják az aktiválandó testrészhez. Ez a fajta izommemória azt is jelenti, hogy az agynak már nem kell annyit gondolkodnia a mozgásról.

Amikor kezdetben egy új mozdulatot vagy készséget tanulsz és mozdulataid még lassúak, akkor a kognitív szakaszban vagy. Ekkor még magas aktivitás mérhető a prefrontális kéregben, amely az agyunk gondolkodó régiója. Innen az asszociatív szakaszba lépsz, amikor az agyad még mindig keményen dolgozik, de a mozdulataid egyre gördülékenyebbé és következetesebbé válnak. Az izommemória akkor érhető el, amikor eléred az autonóm szakaszt, ekkor már teljesítményed gördülékeny és pontos, agyad fő tevékenysége pedig átváltott az automatikus működéssel foglalkozó régióra.

Ez történik az izmaiddal, ha sokáig nem használod őket 

Az izommemória másik típusa, a fiziológiai a tényleges izomszövet újranövekedéséhez kapcsolódik. Ennek megértése hozzásegíthet például, hogy egy hosszabb kihagyás után újrakezdhess egy fitneszprogramot. Az izommemória fiziológiai oldala az elvesztett izomzat gyors visszanyerésének képességével kapcsolatos. Ez gyakran megfigyelhető azoknál, akik gyakran járnak edzőterembe, majd hosszabb szünetet tartanak a rutinjukban. Bár az inaktivitásuk miatt elveszíthetik az izomtömegük egy részét, az jellemzően gyorsabban tér vissza, mint amikor először nekiálltak azt felépíteni.

A fiziológiai izommemória azért következik be, mert amikor felépíted az izomzatodat, a szervezeted új sejteket hoz létre. Amikor azonban izmot veszítesz, ezek az új sejtek nem tűnnek el, ahogyan azt korábban gondolták. Ehelyett megmaradnak, és könnyen újra aktiválódnak, amikor visszatérsz a testedzéshez.

De mégis mennyi időre hagyhatsz ki egy tevékenységet, és várhatod el, hogy az izmaid – vagy az agyad – könnyedén újra aktiválódjanak? Erre sincs egyértelmű válasz. Függ a genetikától, az alvási szokásoktól, a különféle stresszmechanizmusoktól, de számít az étrend is. Azt azonban tudjuk, hogy minél régebb óta vannak bicepszeid, azok annál lassabban tűnnek el az inaktivitás hatására, és annál gyorsabban térnek vissza, ha újra elkezdesz edzeni.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16 °C
Minimum: +4 °C

A köd mindenhol feloszlik, a változó mennyiségű gomolyfelhőzet mellett többórás napsütésben bízhatunk. Helyenként fordulhat elő zápor, illetve egy-egy zivatar. Ezekre legnagyobb esély elsősorban az Északi-középhegységben van, másodsorban pedig az Alpokalján és a déli, délkeleti tájakon. Az északi, északnyugati szél a Dunántúlon megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 19 fok között valószínű, a délkeleti, keleti határnál lesz a legmelegebb. Fronthatásra napközben nem kell számítani az előrejelzés szerint.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra