Miért van spermakrízis?

A népesség alakulása szempontjából rendkívül aggasztó, hogy bizonyos pupulációkban a terméketlen, vagy terméketlenség határán mozgó férfiak aránya rendkívül gyorsan emelkedik.

Hagai Levine, az izraeli Hebrew University epidemiológusa arra a következtetésre jutott, hogy 1973 és 2011 között a férfiak hímivarsejt koncentrációja Európában, Észak-Amerikában, Ausztráliában és Új Zélandon 52,4 %-kal csökkent. Az egy ejakulátumban lévő spermiumok száma pedig 59,3 %-kal - tájékoztat az Academic.oup.com értesüléseire hivatkozva az OTSZonline .

Dél-Amerika, Ázsia és Afrika férfilakosságában viszont nem figyelhető meg ilyen statisztikailag szignifikáns negatív trend, bár ennek egyik oka talán abban rejlik, hogy ezekből a térségekből kevés statisztikailag értékelhető és tudományosan megfelelő színvonalú adat áll rendelkezésünkre.

Fennáll a gyakran emlegetett spermakrízis veszélye?
Fennáll a gyakran emlegetett spermakrízis veszélye?

A nyugati országokból (Európa, Észak-Amerika, Ausztrália és Új Zéland) származó, 1973-2011 között megjelent és Levin által feldolgozott 185 közlemény összesen 42 935 férfi adatait tartalmazta. Bár Levin más tényezőket, például a spermiumok mozgását a rendelkezésre álló megfelelő adatok hiányában szintén nem tudta elemezni, és e negatív tendencia okait sem tudta vizsgálni, a lehetséges okokat környezeti és életmódbeli tényezőkben véli felfedezni.

Nevezetesen a méhben fejlődő magzatot ért endokrindiszruptorok károsíthatják a fiúmagzatok ivarszerveit és termékenységét, ehhez járulnak a későbbi peszticidhatások, a dohányfüst és a testsúlyfelesleg. A népesség alakulása szempontjából rendkívül aggasztónak tartja, hogy bizonyos populációkban a terméketlen, vagy terméketlenség határán mozgó férfiak aránya rendkívül gyorsan emelkedik.

Sabine Kliesch, a münsteri egyetemi kórház munkatársa nem látja ilyen aggasztónak a helyzetet, szerinte ugyanis a spermiumok abszolút számánál , illetve koncentrációjánál sokkal fontosabb a mozgékonyság, vagyis a mozgékony spermiumok koncentrációja, amiről Levine eredményei nem szólnak. A spermiumokra ható potenciális károsító tényezők pedig az említetteknél sokkal többfélék, az endokrindiszruptorokon túl általában a kemikáliák, az élet során szedett gyógyszerek és az elszenvedett betegségek is számítanak.

Stefan Schlatt, a münsteri reproduktív orvoslással foglalkozó intézet igazgatója arra hívja fel a figyelmet, hogy még Levis metaanalízisében is viszonylag kevés azon férfiak száma, akik spermiumszámuk alapján terméketlennek bizonyulnak (a WHO definíciója szerint ez akkor mondható ki, ha egy ejakulátumban 39 milliónál kevesebb sperma van, vagy koncentrációja nem éri el a 15 milliót milliliterenként.) A tanulmány kétségtelen előnyének tartja, hogy meggyőzően igazolta: az említett társadalmakban a spermaszám jelentősen csökken , de arra nem szolgáltatott bizonyítékot, hogy ez valóban csökkenti-e az érintett férfiak nemzőképességét, fennáll-e a gyakran emlegetett spermakrízis veszélye.

A lehetséges okokról csak spekulációkra szorítkozik: a zsebben hordott mobiltelefonok , a környezet endokrindiszruptorai, a fájdalomcsillapítóként szedett acetilszalicilsav , a túlsúly miatt megváltozott hormonmetabolizmus, a testépítéshez szedett hormonkészítmények mind csökkenthetik a spermiumok számát. Az említett tényezők közül a dohányzás károsító hatását tudományos bizonyítékok is alátámasztják.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +36 °C
Minimum: +23 °C

Az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett sok napsütés várható. Záporok, zivatarok szórványosan előfordulhatnak: főleg a Dunántúl keleti felén, a középső országrészben, valamint az Északi-középhegység, Észak-Alföld tágabb térségében számíthatunk rájuk. A zivatarokhoz elsősorban viharos széllökés és felhőszakadás társulhat, egy-egy hevesebb cella is lehet. A déli, délkeleti, a Dunántúl északnyugati részén az északira forduló szelet helyenként élénk lökések kísérhetik. Késő este 21 és 30 fok között alakul a hőmérséklet. Zivatarok, felhőszakadás, fülledt levegő, 42 fok és extrém UV sugárzás várható.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra