Impotenciát okozhat a mobil hordozása

Köztudott, hogy a mobiltelefon agyoncsaphatja a romantikát: éppen amikor a következő lépésre készülnénk, megcsörren vagy munka e-mailt jelez a telefon, és úgy érezzük, muszáj megnéznünk, miről van szó.

A legújabb kutatás szerint azonban a mobilok nem csak így tehetik tönkre a szerelmi életünket. A kutatók kimutatták, hogy azok a férfiak, akik naponta négy óránál hosszabb ideig hordozzák maguknál telefonjukat, nagyobb valószínűséggel szenvednek impotenciában, mint azok, akik két óránál kevesebbre korlátozzák a készülék hordozását. A szakértők elmondták, hogy további kutatásokra lesz szükség annak megállapítására, mi okozza a problémát, és milyen mértékű károsodást tud okozni a mobiltelefon.
A Central European Journal of Urology szaklapban megjelent kutatáshoz az A csoportba 20 olyan férfit kértek fel, akik a vizsgálat előtti hat hónapban merevedési zavart tapasztaltak, a B csoportba pedig 10 egészséges önkéntest, akik nem tapasztaltak merevedési zavart. Mindegyik résztvevő kitöltötte a Sexual Health Inventory for Men (SHIM) kérdőívet, merevedési zavarát pedig az International Index of Erectile Function (IIEF) skála alapján állapították meg. Ezen kívül az összes alanyt kikérdezték mobiltelefon-használati szokásairól.

A két csoport tagjai között az életkor, a testmagasság, a testsúly és a dohányzás tekintetében nem voltak jelentős eltérések. Mindkét csoport tagjai hasonló teljes tesztoszteronszinttel rendelkeztek, amit azért mértek, hogy megállapíthassák, szenved-e valamelyik alany valamilyen alap szexuális rendellenességben. Mind a harminc férfi körülbelül ugyanannyi időt beszélt a mobiltelefonján.

Impotenciát okozhat a mobil hordozása (Fotó: Europress)

Impotenciát okozhat a mobil hordozása (Fotó: Europress)


A két csoport között a legjelentősebb különbség az volt, hogy milyen hosszú ideig hordozták maguknál a bekapcsolt mobiltelefont a zsebükben vagy a kezükben. Azok a férfiak, akik tapasztaltak merevedési zavart, jelentősen hosszabb ideig (napi 4,4 órát) hordozták mobil eszközeiket, mint az egészséges férfiak (napi 1,8 órát).

"Kutatásunk azt bizonyítja, hogy a mobiltelefon behatásának teljes időtartama sokkal fontosabb, mint a telefonbeszélgetés alatt tapasztalható intenzív behatás viszonylag rövid időtartama" - foglalta össze az eredményeket a kutatás vezetője, Badereddin Mohamad Al-Ali.

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Foglalj orvost!
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+3, +8 °C
Minimum:
-1, +4 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt kezdetben borongós időre van kilátás, majd észak, északnyugat felől vékonyodni, szakadozni kezd a felhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag