Ez a komoly baj is állhat a meddőség mögött

Az antifoszfolipid szindróma olyan autoimmun megbetegedés, amelyet antifoszfolipid antitestek következtében kialakult vénás vagy artériás trombózisok, vagy habituális abortusz jellemez.

Dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosa szerint ennek ellenére teljes értékű életet lehet élni a szindrómával, sőt fokozott felügyelet mellett még gyermeket is lehet vállalni.

Fokozott alvadékonyság

A véralvadás folyamata egy véralvadási kaszkád nevű rendszeren keresztül megy végbe, amely során a folyamatban részt vevő anyagok vízesésszerűen aktivizálják egymást, amíg ki nem alakul a vérzést elállító fibrinháló. Antifoszfolipid szindróma (Hughes-szindróma) fennállásakor az antifoszfolipid antitestek miatt fokozódik a kaszkád működése, így az alvadás túlzott méreteket ölt, és vérrögök keletkeznek mind a vénás (ez áll a mélyvénás trombózis és a vetélés mögött), mind pedig az artériás oldalon (ami pedig a szívinfarktus, a stroke és a TIA oka). Sajnos van, hogy a probléma hosszú ideig felderítetlen marad, pedig a mihamarabbi diagnózissal elkerülhetőek a lehetséges - akár életveszélyes - szövődmények.

Hogyan kezelhető a meddőség? - részletekért kattintson!

Terhességi komplikációkhoz is vezethet

Az antifoszfolipid szindróma a mélyvénás trombózison és a szívinfarktuson / stroke-on kívül a várandósság során a magzat elhalásához, vetéléshez, preeclampsiához, illetve koraszüléshez vezethet, bár az sem ritka, hogy az állapot miatt már maga a teherbeesés is nehezített.

az állapot miatt már maga a teherbeesés is nehezített
Az állapot miatt már a teherbeesés is nehezített lehet

"Ha családjában előfordult már autoimmun betegség, trombózis, embólia, esetleg meddőségi problémákkal, sorozatos vetéléssel küzd, akkor érdemes nemcsak az öröklődő trombóziskészség (familiáris trombofília), hanem autoimmun betegség - antifoszfolipid szindróma - irányában is kivizsgáltatnia magát. Ez azért is fontos, mert ez az állapot lehetséges másodlagos formájában is, amikor egy másik betegséghez (pl. szisztémás lupushoz) kapcsolódik, amelyet szintén kezelni szükséges" - mondja dr. Szélessy Zsuzsanna.

Véralvadásgátlóval egészséges babát szülhet

Jó hír azonban, hogy annak ellenére, hogy valakinél fennáll az antifoszfolipid szindróma, még kihordhat teljesen egészséges gyermeket - ám ehhez fokozott odafigyelés és gyógyszeres kezelés szükséges. Ez lehet alacsony molekolatömegű heparin (LMWH), illetve a vérlemezke működését gátló gyógyszerek, amelyek dózisáról a kezelőorvos dönt. Fontos továbbá tisztában lenni azzal, hogy a terhesség és a gyermekágy már önmagában is megnöveli a trombózis rizikóját, így akár jelen van a szindróma, akár nem, érdemes odafigyelni a bőséges folyadékfogyasztásra, a testmozgásra, az elhízásra, valamint hasznos lehet kompressziós harisnyát is viselni - főleg, ha vénás keringési zavarral és visszerekkel küzd valaki.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)