Szívmelengető pillanat: ujjonganak a gyerekek, amikor szeretett igazgatójuk visszatér a halálból

Az igazgató életét az iskolában telepített defibrillátor mentette meg, a gyerekek sírva örültek a visszatérésének.

Nick Sheeran iskolaigazgató hét hónappal ezelőtt szívmegállást szenvedett a southporti Birkdale Általános Iskolában. Azzal a defibrillátorral mentették meg az életét a kollégái, amit Mark King adott az iskolának, akinek 12 éves fia, Oliver 2011-ben halt meg szívelégtelenségben.

King azután telepítette a készülékeket az iskolákba, hogy fia a egy úszóverseny után meghalt. Sheeran iskolájában négy készüléket szereltek fel, így ő lett a 68. olyan személy, akinek az életét az Oliver King Alapítvány által biztosított defibrillátorral mentették meg. Az alapítvány eddig több mint 6000 készüléket szerelt fel az Egyesült Királyságban. Amikor az igazgató összeesett, kollégái 32 másodpercen belül használták a gépet.  

A defibrillátor egy olyan eszköz, amely nagy energiájú elektromos áramütést ad a szívmegállásban lévő személy szívének. Több mint 40 százalékkal növeli a túlélés esélyét, ha három-öt percen belül alkalmazzák a betegnél. 

Síró gyerekek, iskolaigazgató
Sírtak a gyerekek, amikor visszatért az igazgató (Foto: BBC video)

Sheeran azt mondta: "Én vagyok a legszerencsésebb igazgató a világon, és nagyon hálás vagyok mindenkinek, aki szerepet vállalt az életem megmentésében.” A BBC Breakfastnek úgy nyilatkozott, hogy "Készen állok a munkára.” 

Nézd meg videót, hogyan örültek a gyerekek, hogy visszatért az igazgatójuk! 

"Az igazgató hasonló, mint a mi Ollie-nk volt, az emberek egyszerűen megkedvelték" - mondta az eszközt adományozó King. Fia, Oliver hétéves volt, amikor hirtelen szívhalál következtében meghalt. Ez évente 500 embert érint az Egyesült Királyságban. A fiú egy úszóverseny után összeesett, majd elhunyt, miután kórházba szállították. Oliver családja azután indította el az alapítványt a fiú nevében, hogy azzal szembesültek, nem állt rendelkezésre a helyszínen olyan defibrillátor, amely időben megmenthette volna a fiukat. 

King elmondta: "Dühös voltam, mert nem az én Ollie-m volt az első, aki hirtelen szívhalálban halt meg, akár az iskolában, akár azon kívül. Azon tűnődtem, hogy miért nem védik a gyerekeinket az iskolákban, sőt, miért nem védik a szélesebb tömeget?" - tette fel a kérdéseit az apa a Liverpool Echo című lapnak 2022 júliusában. Idén januárban az Oktatási Minisztérium megerősítette, hogy Anglia mind a 20 ezer állami iskolája kap defibrillátort az idei tanév végéig, azt remélve, hogy ez a lépés életeket menthet.

"10 éves küzdelem után végre sikerült elérni, hogy az Egyesült Királyságban minden iskola kapjon defibrillátort - nyilatkozta King. - A következő célunk, hogy megnyissuk saját tesztelő központunkat, hogy teljes EKG-vizsgálatokat végezhessünk a gyermekeken, és hogy legyen egy szívrehabilitációs egységünk is. Másik célunk pedig az, hogy MINDEN nyilvános helyre telepítsünk defibrillátort. Ahol tűzoltó készüléket látunk, ott defibrillátornak is kell lennie.

 

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +23 °C
Minimum: +10 °C

A keleti felhős részeken fokozatosan szakadozik, gomolyosodik a felhőzet, kisüt a nap, közben nyugat felől fátyolfelhőzet sodródik fölénk, amely fokozatosan meg is vastagszik, és délután egyre jobban szűri a napsütést. Legfeljebb elvétve lehet gyenge csapadék. Az északias szelet elsősorban a keleti harmadban élénk lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 23, 24 fok körül várható. Mind a hideg- mind a melegfrontra érzékenyek tapasztalhatnak kellemetlen tüneteket.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra