Down-szindrómások: van esély az önállóságra

A Down Alapítvány egyik fő célkitűzése, hogy segítse a Down-szindrómás felnőttek önállósodását - mert bár értelmi képességeik korlátozottak, folyamatos fejlesztéssel az önálló életre is képessé válhatnak.

Az alapítvány Szalóki utcai Átmeneti Otthonának vezetőjével, Veperdiné Scholz Máriával beszélgettünk a mindennapokról és egy kedves kezdeményezésről. Március 21-e a Down-szindróma világnapja.

HáziPatika.com: Bemutatná röviden, mivel foglalkozik az Önök intézménye?

Veperdiné Scholz Mária: Intézményünk enyhe és középsúlyos értelmileg akadályozott, többnyire fiatal páciensek átmeneti ápolását, gondozását, illetve nappali szolgáltatását kínálja. Az otthon 30+30 fős engedéllyel működik, ami azt jelenti, hogy 30 fő napközi otthonos és 30 fő átmeneti otthonos Down-szindrómás elhelyezésére van lehetőségünk.

HáziPatika.com: Milyen tevékenységeket végeznek az Önökkel együttműködő Down-szindrómások?

V. S. M.: Pácienseinket különböző termékek készítésére tanítjuk meg, így egyedi képeslapokat készítenek, kis "szütyőket" kötnek, szőnek, természetesen az aktualitásoknak és igényeknek megfelelően. Legutóbb például március 15-ére készítettünk nemzeti színű apróságokat. Természetesen türelemre van szükség, mire egy-egy folyamatot magukévá tesznek. A jobb képességűeket bevonjuk a háztartás "rejtelmeibe" is: aki tud, segít a takarításban, vagy szerel a karbantartóval, sőt vannak, akik megszerezték a kertész-szakképesítést, őket az épületet körülvevő szép kertben aktivizáljuk. Munka tekintetében intézményen belüli és akkreditált foglalkoztatást tudunk nyújtani.

A Down Alapítványnál prioritást élvez a holisztikus szemlélet, tehát maximálisan figyelembe vesszük ezeknek az embereknek az adottságait és arra a tevékenységre állítjuk rá, amelyhez a legnagyobb affinitása és tehetsége van.

Készül az alkotás

Abbvie: Készül az alkotás


HáziPatika.com: Külső támogató hogyan tud segíteni, ha szeretne, és módja van rá, az anyagi támogatáson túl? Tárgyi adományoknak is hasznát veszik?

V. S. M.: Bármilyen adományt örömmel fogadunk, de a legnagyszerűbb ajándék mindig számunkra az együtt töltött minőségi idő. Ezt a lehetőséget használtuk ki legutóbb, amikor is egy gyógyszercég, az Abbvie CSR felajánlotta, hogy néhány szoba dekorációs festésével tenné vidámabbá a környezetünket.

A festéssel járó nagy felfordulás és derű közepette remek interperszonális kapcsolatok alakultak ki, miközben a kedvessé "varázsolt" szobafalak nagy sikert arattak. Ez a szó szoros értelmében vett terápia, de nemcsak a lakóknak, hanem az ide betévedt vendégeknek is, mivel sokan akkor döbbennek rá, mekkora érték az egészség, mikor megtapasztalják ennek nem mindig természetes voltát. Munkájukat ezúton is köszönjük.

Tudta-e?

A Down-szindróma átlagosan minden 700. szülésnél fordul elő - a legújabb kutatások az anyai életkort teszik felelőssé, állítva, hogy egy negyvenéves várandós nő magzata sokkal nagyobb valószínűséggel lesz Down-kóros, mint egy 25 éves nő gyermeke. A Down-babák őszinte, érzékeny, melegszívű emberek, könnyen beilleszkednek. Megfelelő, speciális módszerekkel szinte mindent képesek megtanulni. Bár értelmi képességeik korlátozottak, az önálló életre is képessé válhatnak folyamatos fejlesztéssel.

A képen az AbbVie munkatársai láthatók

A képen az AbbVie munkatársai láthatók


Az alapítvány által szorgalmazott és támogatott önálló élet legfontosabb eleme a munka és a munkával megszerezett jövedelem, amelyből az önálló élet finanszírozható. Mint vallják, a jövedelemszerző munkához szakmai ismeretekre van szükség, mert ez a későbbi munkavégzés alapja. A megtanult szakma vagy betanított munka akkor válhat kenyérkereső, jövedelemszerző tevékenységgé, ha van munkahely, van munka és van eladható termék vagy szolgáltatás. Mindezt szakmailag és anyagilag menedzselni kell, ezt vállalta a Down Alapítvány, amikor néhány évvel ezelőtt, állami támogatással elindította működő intézményein belül az értelmi fogyatékossággal élők foglalkoztatását. Így ma a résztvevők munkaképességétől függően munka-rehabilitációban, illetve fejlesztő-felkészítő foglalkozásokban vehetnek részt.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+15, +20 °C
Minimum:
+6, +11 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a sok napsütést csak kevés felhő zavarhatja, csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag