Down-szindrómások: van esély az önállóságra

A Down Alapítvány egyik fő célkitűzése, hogy segítse a Down-szindrómás felnőttek önállósodását - mert bár értelmi képességeik korlátozottak, folyamatos fejlesztéssel az önálló életre is képessé válhatnak.

Az alapítvány Szalóki utcai Átmeneti Otthonának vezetőjével, Veperdiné Scholz Máriával beszélgettünk a mindennapokról és egy kedves kezdeményezésről. Március 21-e a Down-szindróma világnapja.

HáziPatika.com: Bemutatná röviden, mivel foglalkozik az Önök intézménye?

Veperdiné Scholz Mária: Intézményünk enyhe és középsúlyos értelmileg akadályozott, többnyire fiatal páciensek átmeneti ápolását, gondozását, illetve nappali szolgáltatását kínálja. Az otthon 30+30 fős engedéllyel működik, ami azt jelenti, hogy 30 fő napközi otthonos és 30 fő átmeneti otthonos Down-szindrómás elhelyezésére van lehetőségünk.

HáziPatika.com: Milyen tevékenységeket végeznek az Önökkel együttműködő Down-szindrómások?

V. S. M.: Pácienseinket különböző termékek készítésére tanítjuk meg, így egyedi képeslapokat készítenek, kis "szütyőket" kötnek, szőnek, természetesen az aktualitásoknak és igényeknek megfelelően. Legutóbb például március 15-ére készítettünk nemzeti színű apróságokat. Természetesen türelemre van szükség, mire egy-egy folyamatot magukévá tesznek. A jobb képességűeket bevonjuk a háztartás "rejtelmeibe" is: aki tud, segít a takarításban, vagy szerel a karbantartóval, sőt vannak, akik megszerezték a kertész-szakképesítést, őket az épületet körülvevő szép kertben aktivizáljuk. Munka tekintetében intézményen belüli és akkreditált foglalkoztatást tudunk nyújtani.

A Down Alapítványnál prioritást élvez a holisztikus szemlélet, tehát maximálisan figyelembe vesszük ezeknek az embereknek az adottságait és arra a tevékenységre állítjuk rá, amelyhez a legnagyobb affinitása és tehetsége van.

Készül az alkotás

Abbvie: Készül az alkotás


HáziPatika.com: Külső támogató hogyan tud segíteni, ha szeretne, és módja van rá, az anyagi támogatáson túl? Tárgyi adományoknak is hasznát veszik?

V. S. M.: Bármilyen adományt örömmel fogadunk, de a legnagyszerűbb ajándék mindig számunkra az együtt töltött minőségi idő. Ezt a lehetőséget használtuk ki legutóbb, amikor is egy gyógyszercég, az Abbvie CSR felajánlotta, hogy néhány szoba dekorációs festésével tenné vidámabbá a környezetünket.

A festéssel járó nagy felfordulás és derű közepette remek interperszonális kapcsolatok alakultak ki, miközben a kedvessé "varázsolt" szobafalak nagy sikert arattak. Ez a szó szoros értelmében vett terápia, de nemcsak a lakóknak, hanem az ide betévedt vendégeknek is, mivel sokan akkor döbbennek rá, mekkora érték az egészség, mikor megtapasztalják ennek nem mindig természetes voltát. Munkájukat ezúton is köszönjük.

Tudta-e?

A Down-szindróma átlagosan minden 700. szülésnél fordul elő - a legújabb kutatások az anyai életkort teszik felelőssé, állítva, hogy egy negyvenéves várandós nő magzata sokkal nagyobb valószínűséggel lesz Down-kóros, mint egy 25 éves nő gyermeke. A Down-babák őszinte, érzékeny, melegszívű emberek, könnyen beilleszkednek. Megfelelő, speciális módszerekkel szinte mindent képesek megtanulni. Bár értelmi képességeik korlátozottak, az önálló életre is képessé válhatnak folyamatos fejlesztéssel.

A képen az AbbVie munkatársai láthatók

A képen az AbbVie munkatársai láthatók


Az alapítvány által szorgalmazott és támogatott önálló élet legfontosabb eleme a munka és a munkával megszerezett jövedelem, amelyből az önálló élet finanszírozható. Mint vallják, a jövedelemszerző munkához szakmai ismeretekre van szükség, mert ez a későbbi munkavégzés alapja. A megtanult szakma vagy betanított munka akkor válhat kenyérkereső, jövedelemszerző tevékenységgé, ha van munkahely, van munka és van eladható termék vagy szolgáltatás. Mindezt szakmailag és anyagilag menedzselni kell, ezt vállalta a Down Alapítvány, amikor néhány évvel ezelőtt, állami támogatással elindította működő intézményein belül az értelmi fogyatékossággal élők foglalkoztatását. Így ma a résztvevők munkaképességétől függően munka-rehabilitációban, illetve fejlesztő-felkészítő foglalkozásokban vehetnek részt.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+23, +32 °C
Minimum:
+13, +18 °C

Hazánkban hétfon délelőtt csökken a felhőzet, napos idő lesz.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag